Обратно
30.3.2018

1 април – Ден на шегата

Автор:
Vivus.bg

1 април, или по известен в България като Ден на шегата, се празнува в много страни по света. В някои от тях дори е национален празник. Историята на произхода му е спорна и има няколко различни версии. На този ден хората си правят шеги и се забавляват. В България много често не само си правят шеги, но и лъжат или разказват измислени истории. Често дори някои от електронните медии се включват в общото шеговито настроение и пускат привидно логични, но неистински новини. В този дух и много медии в други страни по света публикуват лъжливи новини, които често обясняват надлежно на следващия ден, изрично показвайки, че новината не е била истинска.

История на празника 1 април

Тук самата история няма точни данни за зараждането и произхода на Деня на шегата. Според една от версиите, кралят на Франция – Луи 14-ти – издал заповед новата година да започва на 1 април, а не на 1-ви януари. Този указ бил свързан с преминаването от Юлианския към Григорианския календар. Е, указът така или иначе не влязъл в сила, но на следващата година хората в страната си изпратили новогодишни картички на 1 април. Реформата така или иначе не се състояла, но пък историята запомнила този ден и хората продължили да го използват и именно тогава да се шегуват.

Друга история е свързана с изключително прочутото „Изкъпване на белите лъвове“, което трябвало да се проведе в Англия, именно на датата първи април. Годината, в която събитието трябвало да се състои, е 1860-та, което не е чак толкова отдавна. Е, нито лъвовете били къпани, нито събитието се състояло, но пък според някои това дава началото на Деня на глупака, който се чествал за първи път 40 години по-късно.

Търсейки назад в историята, се стига до времето на Римската империя, когато съществувал празник в чест на богинята Хилария. Денят е бил наречен още и Ден на радостта.

Едни от най-запомнящите се шеги по света по повод 1 април

Швейцарски спагети

Швейцария е известна със своите шоколади и банки. Кой би предположил, че може да е и родина на… спагетите. Но и това се случва! Годината е 1957-ма и BBC излъчва репортаж, в който се описва реколтата от спагети в страната. След излъчването на репортажа милиони хора звънят в медията, за да попитат как могат сами да си отглеждат спагети.

Цветна телевизия в Швеция

Макар цветната телевизия да е появява около десетилетие по-рано, националната телевизия на Швеция излъчва интересно и много впечатляващо пет минутно предаване през 1962 г. В него се обяснява как човек сам може да си направи цветна телевизия у дома, използвайки само найлонова торба. Предаването се изгражда на базата на задълбочена физика и множество научни аргументи. Всъщност няма как да се направи цветна телевизия, само с поставянето на найлонова торба пред екрана, но се оказва, че много хора в страната се опитват да направят именно това.

Айсбергът в Сидни

Австралия е известна с всичко друго, но не и с айсбергите си. Въпреки това бизнесменът Дик Смит убеждава хората, че ще докара именно айсберг от Антарктида и дори ще продава парчета от него. Той гарантира още, че именно кубчетата от ледените води на Антарктида ще подобрят вкуса на всяка напитка, в която бъдат поставени. Датата, разбира се, е 1 април, а годината е 1978-ма. Радиата в града му осигуряват покритие и предават какво точно се случва и как влиза в пристанището с айсберга. Е, оказва се, че всъщност има айсберг, но той е доста бутафорен – пластмасова основа, която е покрита с крем за бръснене и пожарникарска пяна.

Смеещо се емоджи по повод 1 април - Ден на шегата

Държавата San Serriffe

Годината е 1977-ма. Шегата е дело на вестник The Guardian. В специално приложение изданието описва страната San Serriffe, като притурката изглежда повече от реалистична – има данни за всичко. Измислената държава се намира в Индийския океан и се състои от няколко островчета. Описанието продължава с подробна и старателно нарисувана карта с контурите и разположението на страната, нейната култура и география. Шегата е изключително сполучлива и телефоните на изданието буквално прегряват от хора, търсещи повече информация за мястото. Малцина са тези, които свързват наименованието на страната и всичко около и в нея с полиграфията. Идеята е изключително добре приета и през следващите години изданията стават все по-креативни в тази посока.

Весел 1 април!

Има много и различни варианти да си направим шега с някой наш близък, познат, приятел или колега. Всяка година със сигурност най-находчивите и изобретателните измислят нови и нови шеги и правят този празник още по-забавен.

Бъдете обаче нащрек на 1 април за всякакви номера и шеги, които вашите приятели, познати или колеги са ви подготвили и ще ви разиграят. Но дори да станете за смях – няма лошо. В края на краищата – смехът е здраве!

Весел, усмихнат и забавен 1 април!

Още по темата