Обратно
13.10.2021

10 ефективни съвета за личните ви финанси

Автор:

Грешките, които допускаме при управление на личните финанси, са сред основните причини за тегленето на бързи кредити дни преди получаване на месечното трудово възнаграждение. Не са много хората, които смело могат да си признаят, че безпаричието, царящо в живота им, се дължи на лошото управление на финансите им. В тази статия ще ви дадем 10 ефективни съвета, свързани с личните финанси.

1. За разумно отношение към личните финанси започнете с планиране на месечния си бюджет

Ако искате да изкарате месеца със собствени средства, планирането на бюджета е сред основните ви задължения. Пропускайки това, съществува огромна опасност скоро, след като получите трудовото си възнаграждение, да останете без парични средства, нужни ви за покриване на неотложни месечни разходи.

Как можете ефективно да планирате месечния си бюджет? Следвайте тези 3 правила, които ще ви помогнат да започнете да си управлявате личните финанси още сега.

Правило 1: Започнете да водите отчет на приходите и разходите си на такова място, където лесно бихте могли да правите поправки. Това би могло да е тетрадка, Excel таблица или пък подходяща апликация в телефона. Започнете още от днес, тъй като вероятно няма да успеете да съставите целия си бюджет за един ден.

Правило 2: Съставете си план за следващия месец и година. Ако сте по-предприемчиви, бихте могли дори да съставите финансов план за 10 години напред с цели, които желаете да постигнете, за да се стремите ежедневно към тях. Това със сигурност ще ви мотивира да сте по-пестеливи откъм нещата, без които спокойно можете да минете.

Правило 3: Започнете да заделяте някаква част от доходите си настрана. Това ще ви позволи да се справите с непредвидени материални загуби или с финансови трудности, без да прибягвате до бързи заеми.

2. Не променяйте предварително изготвения месечен бюджет, ако искате личните финанси да не пострадат

Основната грешка, която хората не престават да допускат, е промяна в предварително планирания месечен бюджет. Не забравяйте, че освен да планирате, е важно и да се придържате към начертания вече план. Не добавяйте нови и допълнителни разходи, ако не сте предвидили достатъчно средства за тях. В това число не влизат извънредни неотложни харчове, а главно покупки, свързани със забавления, които лесно биха могли да се пропуснат.

3. За да са стабилни личните финанси, намалете случаите, в които смело използвате кредитната си карта

Пазарът предлага какви ли не изкушения на потребителите, на които част от тях трудно могат да устоят. Кредитната карта, отпусната от вашата банка, е заем, който рано или късно трябва да покриете. В един момент клиентът забравя това и се впуска в безразборно харчене на средства за покупки на излишни и ненужни вещи. Ограничете изразходването на тези лесно достъпни средства и ще се уверите сами как личните финанси придобиват съвсем различен облик.

От психологическа гледна точка при изпадането в затруднено положение е по-добре да изтеглите бърз кредит от доверен кредитор като Vivus, отколкото да харчите пари от кредитната карта. Когато знаете, че теглите кредити от банкова или небанкова институция, вие се мобилизирате и плащате навреме лихвите, така че нямате допълнително оскъпяване. И няма да навредите толкова на личните финанси, с които разполагате. При тегленето от кредитна карта забавянето с разплащанията може да доведе в един момент до непосилни лихви, до които съвсем неусетно сте стигнали.

4. Спрете да се съревновавате с хора, притежаващи по-висок статус

Ако ваши приятели и близки са с по-големи финансови възможности, в никакъв случай не се стремете да подражавате на начина им на живот. Не забравяйте, че при много от тях луксът, на който се наслаждават, е резултат от тегленето на дългосрочни или бързи кредити, които сега се налага да изплащат. Ако смятате, че кръгът ви от приятели нанася сериозна вреда върху самочувствието ви, ви съветваме да смените средата си.

5. Не отлагайте плащането на сметките, за да може личните финанси да са ви стабилни

Не правете грешката да отлагате плащането на месечните си сметки. Ако това се случи, рискувате да ви се натрупа огромна сума. А за нея ще трябва да отделите немалко средства от месечния си бюджет. Не рискувайте да попаднете в такава ситуация, излизането от която е изключително трудно. Направете погасяването на дълга си приоритет, когато планирате бюджета си за месеца.

Ако все пак вече сте попаднали в такова положение, изходът е да изтеглите бърз кредит онлайн. И то от надежден и сигурен кредитор с добра репутация, а не да прибягвате към заеми, предоставяни от частни лица и лихвари. Преди да изтеглите бърз заем, наистина внимателно проучете условията му и самия кредитор. Проверете какъв е лихвеният процент, прочетете условията, разберете всичко. И чак тогава изберете финансовата институция, от която да вземете кредита. И чрез която личните финанси да ви се стабилизират.

Разбира се, трябва да спестявате повече в периода след тегленето на този бърз заем, за да успеете да го върнете навреме, без да се налагат наказателни оскъпявания.

Основните пера на личните финанси - бюджетиране, разходи, спестявания, кредити, лихви, заемане и банкиране

6. Работете за възнаграждение, покриващо месечните ви разходи

Огромен процент от гражданите в страната ни отказват да сменят местоработата си, само защото настоящите им условия на труд са леки и приятни. Една от главните причини да не се справяме с покриването на месечните разходи, е ниската заплата. Намерете си добре заплатена работа. Такава, която ще ви даде свободата да живеете спокойно, без да се тревожите за месечните разходи и сметки.

Друг вариант е да почнете втора работа или допълнителна дейност през свободното си време и почивните дни. Дори и средствата от тази допълнителна работа да не са много, все пак ще ви помогнат да не задлъжнявате към банки и кредитни фирми. Така личните финанси, с които разполагате, би следвало да ви осигуряват нужното спокойствие.

7. Повишаване на трудовата квалифицираност

Увеличаването на доходите в бъдеще е резултат от подобряване уменията на човека, упражняващ определен вид професия. Не пропускайте възможността да изкарате допълнителен курс за повишаване на квалификацията. С негова помощ трудовото ви възнаграждение навярно ще бъде увеличено вследствие на евентуалното ви преместване на по-висок пост. Това със сигурност ще се отрази благоприятно и на състоянието на личните финанси, които си набавяте.

8. Продайте непотребните вещи

Вместо да превръщате дома си в склад за неща, които не ползвате с години, можете да използвате онлайн сайтове като Bazar.bg и OLX да продадете тези вещи. Да, няма да можете да им вземете първоначалната цена, факт. Но все пак ще можете да получите някакви пари за тях и да ги използвате в месечния си бюджет. А и ползата е двойна – в дома ви ще се освободи повече място за нещата, които ползвате.

9. Използвайте приложения за управление на личните финанси

Вече съществуват няколко полезни приложения, които могат да ви помогнат в калкулирането и управлението на месечния ви бюджет. Нещо повече - такива приложения ви позволяват да следите изкъсо разноските по дълговете и напомнят за приближаващата дата за вноските. Такива приложения за смартфони са Monefy.me, GoodBudget.com, PocketGuard.com, GoChangEd.com, Wally.me и други.

10. Не теглете нови бързи кредити и заеми

Ако вече изплащате дълг към банка или кредитна институция, на първо място трябва да спрете да увеличавате този дълг чрез тегленето на нови такива. Възможно е това да означава отказване от скъпоструващи навици като например ежегодна почивка на море със семейството, абонамент във фитнес салон или басейн, та дори и употребата на цигари и алкохол. Всички тези спестени разходи биха могли да отидат за погасяване на дълга ви. А това пък, от своя страна, би рефлектирало положително на личните финанси.

Важно е да се знае, че не трябва да теглите бърз кредит, който след това не можете да погасите. Така само бихте си навредили. Едно неплащане на кредит може да доведе до влошаване на кредитната ви история в ЦКР. А едно такова влошаване би повлияло негативно на възможността да изтеглите кредит за жилище впоследствие. Така със сигурност ще сте си направили лоша услуга. Все пак това човек да се сдобие със собствен дом доста често е голям приоритет. Приоритет, който обаче може лесно да бъде потъпкан заради закъснение по плащане на друг кредит. Затова винаги преценявайте внимателно.

Още по темата