Обратно
8.5.2020

10 неща, които да правим, когато ни е скучно

Автор:
Vivus.bg

В ситуацията на карантина въпросът за това каквода правим, докато сме у дома и имаме много свободно време, е особено актуален.Въпреки че някои ограничения са на път да отпаднат и можем да използвамевремето си в разходки на чист въздух и да събираме повече слънчеви лъчи, всепак повечето от нас ограничават все още излизанията си от мерки за безопасност.Ето защо тук предлагаме 10 неща, с които бихте могли да се занимавате, когатови е скучно у дома.

Идея №1: Ако ви е скучно, започнете да изучавате нов език

Може би винаги ви се е искало да научите френски, немски, китайски или дори арабски, но никога не сте имали време за това. Точно сега е моментът да се впуснете в това приключение, за което не ви е необходим частен учител. Сега вече съществуват много сайтове и приложения за телефони, които биха ви помогнали да се запознаете сами основите на чуждия език и то безплатно. Достатъчно е да отделяте по половин час на ден, за да започнете да напредвате. Приложенията, които много ще ви помогнат, са Duolingo, Babble, OpenCulture и Memrise. Не подценявайте вашите възможности, без значение на каква възраст сте. А изучаването на чужд език, освен че ще ви помогне да не ви е скучно, значително ще подобри паметта и логиката ви.

Идея №2: Скучно ви е? Идеално време за изкуство

Ако обичате да майсторите нещо с ръце, да се научите да плетете или шиете, да нарисувате красив пейзаж, да правите уникални фигурки с хартия или друг материал, да правите декупаж или други техники, но не сте намирали време досега за това, сега можете да се възползвате от свободното време, за да направите нещо, което ви е интересно.

Резултатите?

Така със сигурност ще прогоните скуката и ще придобиете нови умения. Възможно е резултатите да не са идеални от първия път. Но с упражняване ще ставате все по-добри във вашето ново хоби. Не са малко хората, които са превърнали любимото си хоби в професия, след като са го усвоили до съвършенство. Защо да не последвате техния пример, след като имате достатъчно свободно време за това, а и няма да ви е скучно?

Идея №3: Вместо да ви е скучно, можете да пробвате да готвите

Дори и да не сте запален готвач, може би сега бихте могли да отделите повече време за приготвяне на вкусно и специално ястие. Не е нужно да ходите на готварски курсове за целта. Просто отворете YouTube и вижте нагледно приготвена някоя от многобройните български или чуждестранни рецепти, която бихте могли да приготвите за вечеря. Ако досега не сте имали време да изпробвате любими рецепти или пък винаги сте искали да опитате да направите суши, можете да изненадате вашето семейство с нови предложения. Така със сигурност ще оползотворите свободното си време по добър начин, без да ви е скучно.

Идея №4: Времеза домашни тренировки

Въпреки че в България фитнес залите затвориха врати, всеки от нас има възможност да тренира в домашни условия. Дори и да не желаете да излизате в парка, можете да продължите да тренирате мускулите си, като пуснете клипове с тренировки, достъпни онлайн. Това могат да са занимания по аеробика, зумба, йога, кардио упражнения и други.

Има и много приложения в помощ

Съществуват и много приложения, които ще ви помогнат в тази насока. Такива са Workout for Women, Sports Tracker, Home workout - No Equipments и много други. Благодарение на тях ще можете да следите изразходените калории, времето на тренировката, както и вашия прогрес. И няма да ви е скучно. По този начин инвестирате в добро здраве!

Идея №5: Четенена любими книги

Книгите са богатство, което в този забързан свят на дигитални технологии е все по-често подценявано. Ако обаче сте у дома и ви е скучно, можете да вземете интересна книга и да я прочетете. Всяка една нова прочетена книга ще разкрие нов мироглед и начин за възприемане на света около вас, като същевременно ще засили интелигентността ви и знанията ви.

Можете да изберете книга на всякаква тематика

Не е задължително избраната книга да е роман. Можете да прочетете книга за здравето, ума, природата, за отглеждане на растения в градината, за живота на пчелите, за континента Африка, за Пирин планина или каквато друга тема желаете. Много е възможно книгата да ви вдъхнови и да ви даде нови идеи с какво да се занимавате в свободното си време.

Идея №6: Времеза игра

Настолните игри стават все по-популярни не само сред децата, но и сред родителите им. Ако имате у дома деца, които не знаят с какво да се занимават, започнете да играете настолни игри с тях. Много скоро и те, и вие ще сте толкова увлечени в игрите на карти, судоку, монополи, пъзели, скрабъл или други, че с нетърпение ще чакате това време на другия ден, когато отново ще седнете да играете заедно. Игрите повишават концентрацията при малки и големи и тренират мозъка. А както децата, така и възрастните най-добре учат по време на игра. Освен с играенето на игри, можете просто да се забавлявате, прекарвайки време заедно, изпълнено с много смях и закачки, разбира се.

Баща и син се забавляват и хич не им е скучно

Идея №7:Пазарувайте онлайн

Това определено отнема не по-малко време, отколкото да пазарувате в действителен магазин. Можете да отворите няколко онлайн магазина, за да сравните техните цени и да откриете най-добрата оферта.

А освен това?

Нещо повече - след обявяване на извънредното положение в България, все повече магазини предлагат доставка до дома – при това безплатна, ако стойността на поръчката ви надвишава определена сума. Така пазаруването онлайн ще ви спести притеснението от обикаляне по магазините с маска, ръкавици и дезинфектанти и същевременно ще имате всички необходими продукти у дома.

Идея №8: Водетеси дневник или напишете ваша книга

Това определено ще бъде предизвикателство, но е идеално за свободното време и да не ви е скучно. Ако решите, че писането на дневник е прекалено лесно, защо не измислите собствен сюжет на книга, имената на героите и как се развива техният живот? Може да пожелаете да напишете детска приказка или книжка с приказки или стихотворения за деца.

Идея №9:Създайте собствен блог и със сигурност няма да ви е скучно

Воденето на блог е като воденето на дневник, но онлайн. Ако това е нещо, което ви привлича, винаги можете да създадете блог с полезна информация за хората, които се интересуват от вашата избрана тематика. Така можете да създадете онлайн общност, обединена от общ интерес и ако станете достатъчно популярни, ще получавате доход от труда си.

Влияние в социалните мрежи

В този ред на мисли – в днешно време все по-популярна става понятието инфлуенсър, отнасящо се за хора, именно умеещи да привличат и създават общности, както и умеещи да влияят върху мнението на хората, използвайки социалните мрежи.

Идея №10:Свържете се с приятел

Ако скучаете и смятате че някой ваш познат същоима нужда от подкрепа в този момент, можете да му се обадите по телефона, да муизпратите съобщение - гласово или писмено, да споделите с него трудностите вежедневието си и той – своите. Един разговор с приятел значително помага заподобряване на настроението и за изгонване на скуката.

Надяваме се, че сме ви помогнали с тези 10 идеи, които да направят живота ви у дома по-интересен и да не ви е скучно. Изберете един от тях или комбинация от няколко, а защо не и всичките, за да обогатите ежедневието си по време на карантината. А защо не и когато, просто имате почивни дни?

Още по темата