Обратно
20.3.2021

10 причини да очакваме пролетта с нетърпение

Автор:
Vivus.bg

Неслучайно пролетта е любим сезон на болшинството хора. Всеки обича новия живот, сгряващите и носещи радост слънчеви лъчи и зеленината наоколо, вълшебните багри на пролетните цветя и омайните птичи песни, пълнещи въздуха с възторг. И ето че зимата постепенно се отдръпва от сцената, за да отстъпи място на пролетта. А тя е готова да се прояви с цялата си прелест. И ако все още не сте се настроили на пролетна вълна, ето 10 причини, които ще ви накарат да очаквате този сезон с истинско нетърпение.

1. Пролетта носи многобройни възможности за дейности на открито

Въпреки че зимата има своите прелести, даващи възможност за практикуване на зимни спортове на открито, пролетта носи много повече възможности. Като започнем с това, че дните стават по-дълги и значително по-топли, обикновено пролетта е сезонът, в който редовно спортуващите започват тренировките си в паркове и открити терени. Семействата с деца използват уикендите за разходки, за да организират своите пътувания и игри на открито. И за да се калят децата. Ако се чудите какво да правите през предстоящите уикенди, когато времето е хубаво, ето няколко практични идеи:

  • Посетете семейно зоопарка във вашия град.
  • Посетете детския кът на открито, където има множество забавления за децата и се наслаждавайте заедно на прекараното време.
  • Намерете място във вашия район, подходящо за пикник, и прекарайте деня там на открито.
  • Набележете си някоя историческа, природна или културна забележителност в близост до вашия град или населено място и я посетете семейно през уикенда.
  • Ако сте от дейните хора, които обичат да помагат, можете да се включите в някои доброволчески инициативи, провеждани на открито. Такава инициатива може да е засаждането на дървета например.

Разходка в гора през пролетта

Възползвайте се от слънчевите дни, за да сплотите семейството и да се разтоварите сред природата от стресовото работно ежедневие.

2. Пролетта носи свежи плодове и зеленчуци

Пролетта е сезонът на пресните плодове и зеленчуци, които толкова много липсват на трапезата ни през зимата. Марулите, репичките, пресните лук и чесън доставят много витамини и минерали, които засилват имунитета срещу различни вируси. А към май-юни идват и любимите на всички ягоди и череши, които не са характерни за останалите сезони. През предстоящата пролет не пропускайте да се снабдите с достатъчно количество от тях.

3. Пролетният сезон променя модата

Пролетта е времето, когато изцяло променяме гардероба си. Прибираме зимните палта, якета и шапки за следващата зима и започваме да носим по-леки дрехи, позволяващи ни повече модни комбинации. Можете още отсега да планирате облеклото си през предстоящия пролетен сезон. Наблегнете на по-светлите и ярки цветове, които ще доставят повече настроение не само на вас, но и на околните.

4. Пролетта прогонва лошото настроение

Интересен е фактът, че начинът на хранене може да повлияе върху психическото състояние на човека. Проучване във Великобритания, включващо 80 хиляди души, установява, че хора, добавили в менюто си повече пресни плодове и зеленчуци, са в много по-добро настроение от онези, които не консумират тези богати на витамини продукти. Както вече споменахме, пролетта носи свежи плодове и зеленчуци, от които можете да се възползвате, за да сте здрави, енергични и жизнерадостни.

5. Пролетният сезон носи повече слънчеви лъчи

Ако сме склонни към депресии, има още една причина да обичаме пролетта и тя е слънцето. Според многобройни проучвания, ниските нива на витамин D водят до депресивни състояния, а този витамин се усвоява от слънчевите лъчи. Затова хората, прекарващи повече време на открито, обикновено не се чувстват стресирани или депресирани за разлика от онези, които цял ден са в затворено помещение. Ако работата ви не позволява ежедневни разходки на открито, можете да ходите и да се връщате пеша от работа, както и да прекарвате почивните дни извън дома в дейности на открито, за да попълните запасите с витамин D.

6. Всяка пролет идва с много празници

Ако работите, няма как да не се зарадвате на пролетта, тъй като с нея идват празници, които ще ви донесат почивни дни. Сред тях са 1 март – Баба Марта, 3 март – Денят за Освобождението на България, 8 март – Денят на жената, Цветница, Великден, 24 май – Денят на славянската писменост и култура, 1 юни – Денят на детето. Както виждате, пролетта е изпъстрена с празници, които можете да отпразнувате с любимите хора, да си починете от работата и да се заредите със сили до лятната почивка на морето или в планината.

7. Пролетта носи много багри и аромати

Зимата се характеризира със сиви или бели тонове, а пролетта носи цялата пъстра гама цветове, които радват окото. Като започнем със зелените багри на тревата по хълмовете и листата по дърветата и стигнем до многобройните им цветчета, напъпилите в розови, бели, сини и други цветове – пролетта определено създава истинска наслада за очите. А като добавим към това и ароматите на цветя, носещи се във въздуха, както и звуците от насекомите и птиците, то една разходка в природата не само ще намали стреса, но и ще обогати деня ни с красиви преживявания.

Цъфнали дръвчета през пролетта

8. Пролетта е с идеален климат

Студовете вече са отминали, а големите жеги още не са дошли. Пролетта е идеалният сезон, в който да се насладим на времето, без да зъзнем постоянно, нито от нас да се лее пот при всяко движение, както се случва в горещите летни дни.

9. Пролетта събужда живота

Ако през зимата сме водили застоял начин на живот, пролетта е моментът да раздвижим жизнените си сили и да обърнем повече внимание на здравето си. Сега е моментът да започнем да се движим повече. Сега е моментът да използваме всяко свободно време за разходки и да се чувстваме по-жизнерадостни.

10. Пролетта е пледоария към лятото

А лятото е свързано с почивката на море, с ходенето на планина, с лятна ваканция и прочие. Пролетта е едно чудесно начало към този сезон, което не само подготвя тялото към жегите, но и ни настройва психически към особеностите на лятото.

А вие очаквате ли всичко изброено с нетърпение?

Още по темата