Обратно
18.8.2019

10 трика как да организираме хубава и евтина екскурзия

Автор:
Vivus.bg

Всички сме различни и всеки от нас има различнапредстава за това какво представлява хубавият отдих. Някои обожават да сеизлежават в леглото цяла събота и неделя, други нямат търпение уикендът данастъпи, за да си запазят място в любимата дискотека. Някои обичат разходкитеиз парка, други отиват на кино. Всеки един от тези хора има право да твърди, ченеговият отдих е най-приятен. Нека обаче обърнем внимание на друг тип отдих –екскурзията и най-вече възможността за евтина екскурзия.

Хубава и евтина екскурзиякато начин за отдих

Сред нас ги има и онези, които не успяват да се задържат на едно място за дълго време и да останат цял уикенд там, където прекарват цялото останало време, е истинско наказание. Те моментално търсят начин как да отидат някъде и съответно място, което да посетят – град, манастир, природна даденост - спретвайки си една по възможност евтина екскурзия . Би било чудесно такива хора да можеха всяка седмица да могат да си избират място за разходка и с раничка на гръб да се отправят на път. Идва моментът обаче, че нашите заплати не са най-високите и рядко можем да си позволим лукса на спонтанното щастие, особено на пътуване.

Сега обаче ще разгледаме 10 трика как да организираме екскурзия, която да е едновременно приятна и да не ни удря по джоба.

1. Изберете близко място, за да се получи евтина екскурзия

Независимо къде живеете в България, със сигурност някъде около вас има известен манастир, планина, град, исторически паметник или еко пътека. Не е нужно да пропътувате стотици километри, за да намерите хубаво място за посещение. Напротив, струва си просто да отворите Google Maps и ще откриете десетки места, които да посетите около вас и да си направите евтина екскурзия. Повярвайте ни.

2. Евтина екскурзия на автостоп

Срещали сме хора, които са пропътували цяла България, без да похарчат нито лев за транспорт. България е изключително благоприятна за този „вид транспорт“, тъй като българите са открит и топъл народ. Много хора са готови да ви вземат на автостоп, само за да си поговорят с вас и да ви разкажат историите си. А същевременно това пък се явява евтина екскурзия за вас.

3. Спестявайтесредства известно време

Да, не е задължително да се хвърляте на първата възможност за пътуване. Хубаво е докато избирате мястото за посещение, да спестявате пари специално за тази цел. Това ще ви накара още повече да оцените екскурзията, когато се стигне до нея. Усещането, че определено време сте спестявали, за да осъществите дългоочаквано пътуване, е безценно и със сигурност то ще се запомни.

4. Нощувайте в хостел

Целта ви все пак не е да прекарате най-спокойния имек сън на живота си, нали така? Ако беше така, щяхте да си останете вкъщи.Именно затова, ако посещавате град, потърсете най-евтиния хостел, разгледайтеотзивите за него и ако те са добри - не се колебайте да го запазите. Има многоплатформи, на които да потърсите най-доброто предложение за вас откъмразположение и цена. Ако хостелът предлага закуска, то още по-хубаво за вас.Има невероятен брой качествени хостели на отлични цени, които да спомогнат завашата евтина екскурзия.

5. Вземете хранасъс себе си

Никак няма да е лошо да спестите от парите, които ще похарчите за бързи храни, докато пътувате. Ако отивате на туристически място, то цените гарантирано ще са завишени, така че този съвет става двойно по-ценен. Пригответе си сандвичи, вземете консерви, храни за бързо приготвяне, задължително имайте предвид водата. Не се срамувайте от това, тъй като много често вашите домашно приготвени сандвичи ще се по-здравословни от голяма част от бързата храна, която ще може да си купите.

6. Ако искате евтина екскурзия, нямате нужда от екскурзовод

Или поне не винаги. Разбира се, че екскурзоводитемогат да ви дадат много безценна информация за мястото, на което се намирате,но ще бъде много по-истинско, вълнуващо и евтино, ако сами разгадаете тайнитему. От друга страна много често съжаляваме, че сме платили за екскурзовод, тъйкато на практика не слушаме какво той има да ни каже за мястото.

7. Правилната оферта

Ако все пак сте решили, че искате да посетите по-далечен град или дори друга държава, то най-добрият ви приятел ще бъде търсенето на най-изгодната оферта за полет/транспорт. Често търпението разкрива златни оферти с големи отстъпки. Не разчитайте само на един сайт за билети, не се хвърляйте на първата оферта, която туристическият агент ще ви даде. Не се ограничавайте в мястото – ако тази седмица има добра оферта и евтини самолетни билети за място, което не сте планирали да посетите – посетете го. Следващата седмица отличното предложение може да касае вашето любимо място. Често изскачат и оферти за билети в "последната минута", които също могат да благоприятстват една евтина екскурзия.

Оферта в последната минута

8. Подгответе се добре

Осигурете си всичко необходимо предварително, зада намалите неочакваните разходи на място до минимум. Нещата, върху които дапомислите, са: четки за зъби, салфетки, вода, храна, козметика от първанеобходимост. Не подценявайте този пункт и внимателно помислете върху него, тъйкато често се получава, че забравяме нещо елементарно и ни се налага или да сесправяме без него, или да го купуваме на тройно по-висока цена, без да имакакъвто и да било смисъл в това, което пък от своя страна си противоречи сидеята ни за евтина екскурзия.

9. Градскитранспорт

Ако сте избрали град, то още един добър съвет е предварително да се запознаете със системата му за градски транспорт и да потърсите удобни начини за придвижване или поне достатъчно бързо да се ориентирате на място. Попитайте какви карти за пътуване има. Със сигурност ще има някаква специална оферта. Ако пък пътувате като група, то попитайте за групови билети. Не подценявайте тези възможности, тъй като те често спасяват бюджета.

10. Ако искатеевтина екскурзия, не прекалявайте

Последният ни съвет е просто: не прекалявайте. Снищо – нито с храната, нито с транспорта, нито с престоя. Хора сме и често смедвижени от нашите слабости. Препоръчваме ви предварително да си помислите потози въпрос и да се подготвите психически за нещо ново, различно и интересно,но не и за фестивал на харченето. Бъдете умни – не оставайте за дълго, тъй катовинаги ще може да отидете на друго място следващата седмица!

Това са нашите 10 трика за една наистина хубава иевтина екскурзия. Сигурни сме, че ще са ви полезни! Успех и много приятниемоции!

Още по темата