Известни забележителности за евтина екскурзия

10 трика как да организираме хубава и евтина екскурзия

Всички сме различни и всеки от нас има различна представа за това какво представлява хубавият отдих. Някои обожават да се излежават в леглото цяла събота и неделя, други нямат търпение уикендът да настъпи, за да си запазят място в любимата дискотека. Някои обичат разходките из парка, други отиват на кино. Всеки един от тези хора има право да твърди, че неговият отдих е най-приятен. Нека обаче обърнем внимание на друг тип отдих – екскурзията и най-вече възможността за евтина екскурзия.

Хубава и евтина екскурзия като начин за отдих

Сред нас ги има и онези, които не успяват да се задържат на едно място за дълго време и да останат цял уикенд там, където прекарват цялото останало време, е истинско наказание. Те моментално търсят начин как да отидат някъде и съответно място, което да посетят – град, манастир, природна даденост – спретвайки си една по възможност евтина екскурзия . Би било чудесно такива хора да можеха всяка седмица да могат да си избират място за разходка и с раничка на гръб да се отправят на път. Идва моментът обаче, че нашите заплати не са най-високите и рядко можем да си позволим лукса на спонтанното щастие, особено на пътуване.

Сега обаче ще разгледаме 10 трика как да организираме екскурзия, която да е едновременно приятна и да не ни удря по джоба.

1. Изберете близко място, за да се получи евтина екскурзия

Независимо къде живеете в България, със сигурност някъде около вас има известен манастир, планина, град, исторически паметник или еко пътека. Не е нужно да пропътувате стотици километри, за да намерите хубаво място за посещение. Напротив, струва си просто да отворите Google Maps и ще откриете десетки места, които да посетите около вас и да си направите евтина екскурзия. Повярвайте ни.

2. Евтина екскурзия на автостоп

Срещали сме хора, които са пропътували цяла България, без да похарчат нито лев за транспорт. България е изключително благоприятна за този „вид транспорт“, тъй като българите са открит и топъл народ. Много хора са готови да ви вземат на автостоп, само за да си поговорят с вас и да ви разкажат историите си. А същевременно това пък се явява евтина екскурзия за вас.

3. Спестявайте средства известно време

Да, не е задължително да се хвърляте на първата възможност за пътуване. Хубаво е докато избирате мястото за посещение, да спестявате пари специално за тази цел. Това ще ви накара още повече да оцените екскурзията, когато се стигне до нея. Усещането, че определено време сте спестявали, за да осъществите дългоочаквано пътуване, е безценно и със сигурност то ще се запомни.

4. Нощувайте в хостел

Целта ви все пак не е да прекарате най-спокойния и мек сън на живота си, нали така? Ако беше така, щяхте да си останете вкъщи. Именно затова, ако посещавате град, потърсете най-евтиния хостел, разгледайте отзивите за него и ако те са добри – не се колебайте да го запазите. Има много платформи, на които да потърсите най-доброто предложение за вас откъм разположение и цена. Ако хостелът предлага закуска, то още по-хубаво за вас. Има невероятен брой качествени хостели на отлични цени, които да спомогнат за вашата евтина екскурзия.

5. Вземете храна със себе си

Никак няма да е лошо да спестите от парите, които ще похарчите за бързи храни, докато пътувате. Ако отивате на туристически място, то цените гарантирано ще са завишени, така че този съвет става двойно по-ценен. Пригответе си сандвичи, вземете консерви, храни за бързо приготвяне, задължително имайте предвид водата. Не се срамувайте от това, тъй като много често вашите домашно приготвени сандвичи ще се по-здравословни от голяма част от бързата храна, която ще може да си купите.

6. Ако искате евтина екскурзия, нямате нужда от екскурзовод

Или поне не винаги. Разбира се, че екскурзоводите могат да ви дадат много безценна информация за мястото, на което се намирате, но ще бъде много по-истинско, вълнуващо и евтино, ако сами разгадаете тайните му. От друга страна много често съжаляваме, че сме платили за екскурзовод, тъй като на практика не слушаме какво той има да ни каже за мястото.

7. Правилната оферта

Ако все пак сте решили, че искате да посетите по-далечен град или дори друга държава, то най-добрият ви приятел ще бъде търсенето на най-изгодната оферта за полет/транспорт. Често търпението разкрива златни оферти с големи отстъпки. Не разчитайте само на един сайт за билети, не се хвърляйте на първата оферта, която туристическият агент ще ви даде. Не се ограничавайте в мястото – ако тази седмица има добра оферта и евтини самолетни билети за място, което не сте планирали да посетите – посетете го. Следващата седмица отличното предложение може да касае вашето любимо място. Често изскачат и оферти за билети в “последната минута”, които също могат да благоприятстват една евтина екскурзия.

Евтина екскурзия с възползване от оферта в последната минута

8. Подгответе се добре

Осигурете си всичко необходимо предварително, за да намалите неочакваните разходи на място до минимум. Нещата, върху които да помислите, са: четки за зъби, салфетки, вода, храна, козметика от първа необходимост. Не подценявайте този пункт и внимателно помислете върху него, тъй като често се получава, че забравяме нещо елементарно и ни се налага или да се справяме без него, или да го купуваме на тройно по-висока цена, без да има какъвто и да било смисъл в това, което пък от своя страна си противоречи с идеята ни за евтина екскурзия.

9. Градски транспорт

Ако сте избрали град, то още един добър съвет е предварително да се запознаете със системата му за градски транспорт и да потърсите удобни начини за придвижване или поне достатъчно бързо да се ориентирате на място. Попитайте какви карти за пътуване има. Със сигурност ще има някаква специална оферта. Ако пък пътувате като група, то попитайте за групови билети. Не подценявайте тези възможности, тъй като те често спасяват бюджета.

10. Ако искате евтина екскурзия, не прекалявайте

Последният ни съвет е просто: не прекалявайте. С нищо – нито с храната, нито с транспорта, нито с престоя. Хора сме и често сме движени от нашите слабости. Препоръчваме ви предварително да си помислите по този въпрос и да се подготвите психически за нещо ново, различно и интересно, но не и за фестивал на харченето. Бъдете умни – не оставайте за дълго, тъй като винаги ще може да отидете на друго място следващата седмица!

Това са нашите 10 трика за една наистина хубава и евтина екскурзия. Сигурни сме, че ще са ви полезни! Успех и много приятни емоции!