Обратно
17.12.2021

Как да планираме бюджета си, когато имаме нерегулярни доходи?

Автор:

Свободните професии стават все по-популярен метод за работа в днешно време. Много хора работят на позиции, които нямат фиксирано месечно възнаграждение – консултанти, фрийлансъри, медицински специалисти, технически и други висококвалифицирани кадри. За работещите без твърд месечен доход често е по-трудно да планират своите приходи и разходи, защото обемът на работата им е непостоянен. В един период има много работа, в следващия – няма. Как да планираме бюджета си така, че да има достатъчно пари по всяко време на годината, без да се лишаваме от нищо? Вижте как да спестите и разпределите средствата си, за да може хем да се радвате на работата си, хем да имате добри месечни разполагаеми суми.

Как да планираме бюджета си, когато работим професии, в които няма постоянен доход?

Немалко хора работят за себе си и това им позволява да планират своето работно време. В последно време една от най-модерните такива професии в страната е фрийлансър. Подобно на предприемачите, и при работата на свободна практика фиксирани месечни доходи няма. Но пък за сметка на това има постоянни разходи. Професиите, при които работещите нямат постоянен доход, са много приятни за работа. Но пък трудни за планиране откъм приходи. Както в повечето сфери на дейност, и при работата без постоянен доход често всичко зависи от сезона. При някои най-печелившите месеци са зимните, при други – летните.

Работата на договор, различен от трудовия, невинаги гарантира постоянен и стабилен приход. И това е основният риск, особено ако в семейството има деца. Когато се работи подобен вид работа, е необходимо дългосрочно планиране на заетостта. Ако например работите на хонорар или по различни проекти, не спирайте да търсите нови клиенти. В един момент всеки проект приключва или обемът на работа просто намалява. Ако в момента имате много неща за вършене, то в следващия може да нямате. За да може да си отговаряте лесно на въпроса „Как да планираме бюджета си?“, предлагайте услугите си непрекъснато и не спирайте да търсите нови клиенти. Намирайки ги, ще си осигурявате „свежо“ финансиране. Не пренебрегвайте малките поръчки. Вашето добро представяне във всяка една работа, особено ако работите без твърда заплата, се отразява върху по-нататъшната ви репутация като специалист.

Какви методи за преценка на доходите да ползваме, когато се чудим как да планираме бюджета си?

Работата с непостоянни доходи е трудна за вкарване в определени стандарти. Отговаряйки си на въпроса как да планираме бюджета си, си даваме основата за това как можем да харчим, така че помислете върху следното:

  • Кога получавате регулярни плащания? Например от постоянни клиенти?
  • Имате ли фиксиран обем работа и съответно плащане за нея всеки месец? Например поддържате колонка в електронно или печатно издание? Получавате стипендия, ако все още сте студенти? Имате дългосрочен проект като фрийлансър?
  • Знаете ли със сигурност какви планове имате за поне седмица-две напред и какви средства ще получите за тях?
  • Очаквате ли някакви бонуси или допълнителни поръчки от сегашните си клиенти?
  • Ако работите по-отдавна по този начин, знаете ли какви са сезонните колебания в обема на работата ви – дали се повишава или понижава в даден период от годината?

Едва след като имате ясна представа какви доходи може да очаквате, може да прецените до каква степен те ще ви стигнат и ще бъдат разпределени като разходи. Направете си сметка какви са били средните ви доходи за, например, последната една година или последните шест месеца. Направете си справка от интернет банкирането или от тефтера, в който си описвате плащанията от клиенти. Вижте в какъв диапазон се движат доходите ви и сметнете колко са средно на месец.

Съставянето на списък с основните разходи е важно, когато се опитваме да намерим отговор на въпроса как да планираме бюджета си

Без значение дали получавате постоянен доход или имате нерегулярни постъпления, планирането на разходите си остава в основата на всеки бюджет. Остава си в основата на отговарянето на чуденето как да планираме бюджета си. Когато проверявате с какво разполагате и каква сума ви е необходима, за да покриете месечните си разходи, спрете се на следното:

  • Постоянни разходи – ток, вода, отопление, мобилен телефон, интернет и кабелна телевизия, наем. Не всички от тях са фиксирани, но обикновено се знае каква е ориентировъчно сумата за основните;
  • Кредити. Вноските за тях обикновено се правят на точно определена дата и ако тя се пресрочи, се трупа лихва;
  • Транспортни разходи. Тук са включва използването на личен автомобил или градски транспорт в зависимост от това кое се ползва. При обществения транспорт фиксиран разход е цената на месечната карта или билета. Тъй като картите за градски транспорт имат определен срок на валидност, трябва да имате налични средства за издаване на документа за следващия месец. При автомобила е задължително да се следят стриктно подновяването на застраховките, плащането на данъците веднъж годишно и техническият преглед. Разходът на гориво зависи от това колко се ползва автомобилът и какви са неговите показатели;
  • Как да планираме бюджета си, когато плащаме курсове, уроци, такси за децата? Наличието на дете обикновено води до задължителни фиксирани разходи като например такса за детска ясла/градина, извънкласни занимания като курсове по езици, тренировки по спорт и т.н. Друг твърд разход за децата е карта за градски транспорт, ако детето е по-голямо и пътува;
  • Храна. Не на последно място по важност е и храната. Оптималният вариант тук е пазаруване с фиксирана сума за месеца и списък в ръка, съобразен с брошурите на хипермаркетите наоколо. Фиксираната сума до известна степен ограничава разхищаването и купуването на излишни стоки, подтикнати от инстинктивните импулси.

10 важни неща, за които не трябва да забравяме при планиране на разходите и бюджета си като цяло

1. Такси за поддръжка на съоръженията в блока

Таксите, които всеки жилищен блок или вход събира от обитателите на апартаменти, са постоянна величина. Но въпреки това често биват забравяни. Макар че трудно можем да забравим останалите битови сметки, тези такси често смятаме за по-маловажни. А не трябва, ако не искаме да ни бъде отказан достъп до асансьора например.

2. Посещения при фризьор/козметик

Голяма част от съвременните хора посещават редовно своя фризьор или козметик, а понякога и двете. Тези посещения, макар и напълно оправдани и логични, често биват изключвани при съставяне на месечния бюджет, а те поглъщат не малко средства, особено ако повече от един член на семейството ги използва. Подстрижката при добър фризьор варира от 20 до 50 лв.

3. Рождени дни и лични празници

Едно средностатистическо българско семейство се състои от три до шест члена. Вероятността точно този месец да сте пропуснали да планирате рождения ден на детето, съпругата, родител или друг близък не е малка. А този хубав повод поглъща солидна сума пари, които е добре да се заделят отрано. И със сигурност трябва да го отбележим, когато обмисляме как да планираме бюджета си.

4. Грижа за домашния любимец

Домашните ни любимци също отнемат голяма част от нашите доходи – от специализирана храна, до ваксинации, обезпаразитяване и поддръжка на мястото, което обитават. Домашният любимец е член на семейството и въпреки това понякога забравяме да го предвидим при планиране на разходите за месеца.

5. Национални празници и почивни дни

Когато планираме разходите за месеца, често пропускаме да отбележим, че се задава голям празник, който ще погълне допълнителни средства, независимо дали смятаме да пътуваме или да си останем вкъщи. Празничната трапеза е нещо, от което не бива да се лишаваме, а за нейното подреждане е нужно да предвидим определена сума от своите доходи.

6. Консумативи, които купуваме на едро

Всяко домакинство, което планира разумно своите разходи, купува някои домакински консумативи на едро, възползвайки се от по-ниски или промоционални цени. Това означава, че някои битови продукти като прах за пране например купуваме веднъж на няколко месеца, а възможността точно този месец да се наложи да попълним запасите е голяма. Стига, разбира се, да не забравим да включим и този разход в месечния разчет.

7. Отдавна планиран ремонт

Понякога забравяме, че преди месеци сме уговорили посещение от майстор, който да поправи касата на вратата към детската стая. Ако пропуснем да отбележим датата в календара, има голям шанс да пропуснем да заделим средства за ремонта и после да се чудим как да планираме бюджета си заради този „неочакван“ разход.

8. Данъци и такси

Всички дължим някакъв вид данък, който обикновено се плаща в определен срок. Голяма част от по-младите семейства често пропускат да отделят средства за местните данъци и такси, тъй като те се плащат веднъж годишно. А това е твърде рядко, за да го запомним.

9. Записан час при лекар/зъболекар

Понякога забравяме да отделим средства за посещение при дентален лекар или друг специалист, което сме планирали отдавна. Лечението дори за здравноосигурените лица отнема не малко средства. А пропускът да предвидим този разход може да ни принуди да вземем пари на заем, за да покрием нуждите на домакинството до следващото възнаграждение.

10. Поддръжка на колата

Макар и да е страна с ниски доходи, България се нарежда в челните места по брой автомобили на глава от населението. Автомобилът е пасив, който поглъща голяма част от нашите доходи и за който редовно забравяме, когато планираме месечния бюджет. Гориво, смяна на гуми, подмяна на филтър и масло – все неща, за които забравяме, а те присъстват в графа „разходи“.

Пестенето на пари – важен показател, когато се чудим как да планираме бюджета си

Когато човек няма постоянен доход и не може да разчита на твърда заплата на 5-то число на месеца например, трябва да се замисли и за пестене на пари. Винаги е хубаво, когато се натрупа по-приятна сума в банковата сметка след приключването на повече проекти. Но пък ако няма подсигурена работа за след това, парите бързо свършват. Така че определете си бюджет, който да не надвишавате. Много често хората се изкушават да купят нещо импулсивно. Ако нямате постоянни доходи, избягвайте разходите по магазините, особено ако често ви се случва да купувате, без да мислите. А ето и някои прости идеи за пестене на пари:

  • Трябва ви нова чанта? Вижте какви намаления има в интернет. Или си направете сами от стари дънки или друга подръчна материя – гарантирано ефектът ще бъде повече от страхотен;
  • Вместо да купувате украса за Коледа или пък Великден, направете си я сами у дома с малко лепило, ножица, хартия, плат, игла и конец;
  • Търсите подарък за приятел? Изработете го! Понякога дори комплект ръчно изработени домакински принадлежности като ръкохватки например, е много по-ценен, отколкото скъпа покупка;
  • Отървете се от вредни навици като например купуването на билети от лотарията, хазартните игри, пушенето;
  • Намалете ползването на автомобил и вървете повече пеша. Освен че е по-здравословно и не вредите на околната среда, пестите и средства. Разбира се, ако живеете извън града и често се налага да пътувате до различни места, този метод не е приложим.

Бюджет за спешни случаи

При чудене как да планираме бюджета си, има още нещо, което също би било от полза. Можете да си направите фонд за спешни случаи. Звучи като още едно перо, в което да отиват и без това нерегулярните ви приходи, но все пак дръжте в портмонето си или у дома известна малка сума пари. Отделяйте по 5 или 10 лв. от всеки хонорар, който получите и ги оставяйте настрана „за всеки случай“. Когато не ви платят навреме или имате непредвидени разходи, тези пари ще се включат в бюджета и ще ви помогнат да преодолеете кризисния момент.

Откриване на спестовна сметка като вариант, който да ни помага в това как да планираме бюджета си

Направете си спестовна сметка в банката, с която работите. Имате възможност да си отворите отделна такава сметка. Имате възможност и да си добавите различна спестовна компонента към настоящата ви сметка. При всяко постъпление пращайте в спестовната сметка малка сума. Не е задължително парите да са много, но все пак заделяйте по нещо в нея. Подобно на детска касичка това ще ви служи като още един начин да имате пари „за всеки случай“, които да ползвате при нужда. Вижте какви пари може да спестите или си изберете цел и събирайте за нея – почивка, нов автомобил, техника за дома, подарък за децата. Това със сигурност е неспешна, но пък мотивираща задача.

Планиране на лично месечно възнаграждение

Когато вече сте направили калкулация какво печелите и какво ви остава, давайте си заплата сами на себе си. Например по 10 лв. на ден. Давайте си ги всеки месец и си ги харчете, както искате. НО! Не надвишавайте определената „заплата“. Калкулирайте си в нея основните разходи, оставете си малко за храна и джобни и пестете всичко извън сумата. Ако например в даден ден не работите, то не си изплащайте тази надница. Но ако пък работите повече и например завършите няколко проекта, не си давайте повече от вече уговореното.

Редовна проверка на банковата сметка

За да може по-лесно да се отговаря на въпроса как да планираме бюджета си, всеки месец правете справка на своята банкова сметка. Ако имате повече от една, преглеждайте тази, в която има постъпления или накратко – тази, по която ви плащат клиентите. Следете внимателно разходите и приходите в нея и не се отпускайте да пазарувате онлайн, ако имате повече средства. Когато работите на свободна практика и сами плащате данъците и осигуровките си, непременно проверявайте дължимата сума и винаги я имайте в сметката си. Теглете пари за себе си, едва след като сте заплатили необходимите данъци и осигурителни вноски.

Още по темата