Обратно
6.2.2019

6 начина да бъдем щастливи всеки ден

Автор:
Vivus.bg

Всекидневието често ни кара да забравяме за себе си, потопени в грижите за семейството, тичането на работа, трафика и прочие. Какво обаче може да направи така, че да бъдем щастливи, дори да попаднем в километрично задръстване или да сме на път за пореден ден да закъснеем за работа, защото пак сме се успали?

1. Събудете се рано, за да имате повече време да сте щастливи

Едно от най-лесните за постигане неща е именно това да ставате рано. Дори да започнете да ставате само половин час по-рано, с течение на времето ще видите, че успявате да се справяте по-добре, имате повече време за себе си и за приготвяне за деня. Правете планове какво имате да свършите, направете си закуска, изпийте едно кафе. Започнете деня си с нещо, което ви прави щастливи, дори да е нещо дребно като например сутрешна йога или чаша топло кафе. А ако никога не успявате да закусите у дома? Ставайте по-рано и успявайте да хапнете нещо, приготвено от самите вас. Така ще се чувствате удовлетворени, че правите нещо само за себе си.

2. Тренирайте, за да сте щастливи

Едно от нещата, които могат да ви правят щастливи, е да тренирате – без значение какво. Може да отидете както в близката фитнес зала, така и да си изтеглите упражнения от интернет или да си пуснете някоя специализирана телевизия – варианти различни. Ето с това може да обвържете ставането по-рано и да започнете да практикувате спорт. Ако имате някакъв уред у дома, който само събира прах – използвайте го!

Упражняването е и една от най-добрите стратегии за преодоляване на депресията. Всъщност то може да има интересно въздействие върху вашето психично здраве. Пример може да се даде с едно проучване на три групи, които са опитвали да преодолеят депресията само с упражнения, с упражнения плюс лекарства и само с лекарства. Целта е била да се види какво лечение най-добре би повлияло на проблема. Групата, която правела само упражнения, е била най-успешна в поддържането на здравето и избягването на рецидив на депресия! Освен това макар мненията да са разнопосочни, сутрешните тренировки спомагат за топенето на мазнините. А и ще се заредите с положителна енергия за деня.

3. Търсете позитивното и планирайте напред

Избягвайте контактите с негативни хора и негативните ситуации като цяло. Ако се случи да сте в такава ситуация, опитайте се да не се ядосвате твърде много. Контактувайте с хора, които ви зареждат с позитивна енергия. Избягвайте такива, които си изливат върху вас единствено и само проблемите и ви карат да им съчувствате. Всеки има свой собствен живот. Ако имате колеги, които по цял ден се оплакват от нещо, а вие междувременно планирате семейната ваканция на интересна и нова дестинация – не позволявайте да ви развалят плановете и да ви заливат с негативизъм.

Когато си правите планове за бъдещето и за предстоящите неща, които искате да направите, гоните целите си по-лесно и се настройвате положително. По този начин пък привличате още позитивна енергия. Правете планове занапред – например ще си купите нова кола, ще отидете на почивка на далечна дестинация, ще правите ремонт, защото детето има нужда от повече самостоятелност… Това ще ви даде стимул да мислите занапред и да знаете към какво се стремите. И ден след ден да се приближавате към него. И да сте щастливи.

4. Бъдете благодарни за това, което имате

В свят, в който обществото е изключително консуматорско и хората повече сравняват и се оглеждат в материалните неща, отколкото в духовните, да погледнете на това, което имате, е малко трудна работа. Но все пак – имате здрави деца, имате покрив над главата, таратайката не е модерна, но пък пали и върви, имате родители, имате работа, може да си позволите да отидете на почивка, имате приятели.

Щастливо семейство, което се забавлява

Бъдете благодарни и щастливи за това, че има хора до и около вас, на които може да се опрете. Радвайте се всеки ден, че знаете, че има на кого да се доверите и на кого да разчитате. Във време, в което хората все повече се стремят към материалното, човещината е много по-ценна, отколкото това дали имате последен модел телефон, телевизор, автомобил или къде точно живеете.

5. Прекарвайте време навън

Това е напълно задължително. Не забравяйте да излизате навън всеки ден, за да се порадвате на сезона, да се разходите, да пиете кафе в близкия парк, да поиграете с децата. Времето, прекарано навън в приятна обстановка, ще ви зареди с положителни емоции, дори да е -10 градуса. Просто да излезеш навън за глътка чист въздух и слънчева светлина повишава настроението, стимулира мисленето и подобрява работната памет. Проучване установило, че отнема само 20 минути на открито, за да може повечето хора да са по-щастливи. Разходките на открито ще ви помогнат много и ако работите психически натоварваща работа. Ще ви помогнат да се отърсите от ежедневните грижи и да намерите нестандартни решения за иначе редовни проблеми.

6. Спете повече, за да сте щастливи

Колкото повече можете и когато можете. Спомняте ли си, че в детската градина всички деца спяха на обяд? А защо ли? Защото организмът има нужда от достатъчно количество сън, което да ви зареди с положителни емоции. Доказано е, че липсата на сън прави по-трудно припомнянето на приятни спомени (но мрачните спомени са изключително ясни). Недостатъчното количество сън може също да ви направи по-податливи на негативни емоции като страх и гняв, докато следобедната дрямка може да повиши положителните емоции. Можете сами да си направите експеримент, като спите по малко всеки ден. Това обаче ще натрупа умора у вас и ще стигнете до момент, в който самите вие няма да може да се понасяте. Краткото време за спане се отразява негативно, така че ако искате да сте щастливи, намирайте време да си дремвате.

Още по темата