Обратно
18.12.2017

6 трика как да планираме харченето на пари за коледни подаръци

Автор:
Vivus.bg

Коледа неизменно се свързва с харчене на немалки суми пари за коледни подаръци и най-вече с големи трапези, пълни с храна и напитки. В последните години немалко магазини започват да предлагат доста по-отрано предложения за празника. Това е отлична възможност да се планира бюджетът на семейството за Коледа по-рано и да му се сложат съответните граници.

За какво най-много се харчи по Коледа?

Коледа! За какво се харчат най-много пари? Отговорът е повече от ясен – пари за коледни подаръци  са най-харчени! Покупката на различни видове бяла и черна техника за дома, електроника, дрехи, аксесоари, коледна украса, книги или козметика за всеки член от семейството със сигурност отнема най-сериозен ресурс. След това, разбира се, следва харченето за храна и напитки. За ястията на празничната трапеза има определени правила, но те не винаги се спазват. Хубаво е да си определим бюджет, който ориентировъчно да покрие разходите и да го следваме стриктно. А ето и 6 много ефективни трика за пестене на пари и покупка на всичко необходимо навреме за празника!

Коледни подаръци и прасе-касичка

Трик №1. Ранно планиране на покупките и на дадените пари за коледни подаръци

Далеч преди Коледа повечето хора имат представа какви коледни подаръци ще подарят на приятели, познати, семейство. Когато целите вече са набелязани, трябва само да се следят промоциите и да се намери подходящият артикул за точния човек. Ако сме решили да зарадваме баба си с нов чайник например, трябва да видим в кои магазини продават подобни продукти, да следим брошурите му и да го вземем, когато е с по-ниска цена. Ранното планиране и пазаруване на коледни подаръци ще ни спести натоварване на бюджета в края на годината. Освен това ще ни остави достатъчно време за търсене на точния продукт за всеки.

Трик №2. Онлайн пазаруване на коледни подаръци

Начин за спестяване на пари за коледни подаръци и едновременно с това достъп практически до безграничен ресурс от предложения е онлайн пазаруването. От стандартните дрехи, обувки, играчки, козметика до специални персонализирани предложения – всичко е достъпно в мрежата. Ако сме набелязали няколко основни магазина, които предлагат търсените от нас продукти, най-лесният начин е да направим абонамент за бюлетините им. Така ще сме наясно кога предстои намаление и на кои стоки. Така ще сме наясно и кога ще можем да купим още някаква уникални подаръци и то на по-добри цени. Все пак е хубаво да проследим цената преди и по време на промоцията, за да сме сигурни, че купуваме с реална отстъпка.

Трик №3. Да си „направим“ сметката отрано

Хубаво е да разберем с какъв бюджет, какви пари за коледни подаръци ще разполагаме още през предходните месеци. Хубаво е да разгледаме промоционалните брошури на големите търговски вериги. А също така – да си направим ориентировъчен списък с продуктите, които ще са ни нужни и с цените, на които се предлагат. След това полека лека можем да започнем да си набавяме избраните неща. Има доста хранителни стоки с по-дълъг срок на годност, така че бобът за Бъдни вечер няма да ни се разсърди, ако го купим по-рано. Същото важи и за стоки като детски играчки, дрехи и т.н.

Намаления на коледни подаръци

Разполагайки с примерен бюджет, имаме възможност много по-лесно да отмятаме купените продукти и да знаем кои са тези, които все още чакат да бъдат купени. Всички уникални подаръци, които сме избрали, ще бъдат събрани поетапно и ще сме помислили и за бюджета си същевременно.

Трик №4. Предварително пазаруване на коледни подаръци от промоциите

Всякакви промоционални активности в периода преди Коледа, като например кампаниите „Черен петък“ или „Кибер понеделник“, имат за цел да привлекат клиенти и да ги накарат да тичат от магазин на магазин, за да вземат стоки с огромна отстъпка. СТОП! Не трябва да оставяме пазаруването само за един ден. Ако вземаме заплата в началото на месеца, а не в края, не трябва да се опитваме да пазаруваме на кредит. На база изградения от нас бюджет по-добре да вземем само артикулите, включени в списъка ни. Всичко останало би било излишно, а посещението на големите вериги магазини или търговски центрове в дни, промотиране като „Черен петък“ може да ни изнерви повече, отколкото да ни помогне. По-добре да пазаруваме бавно, мъдро и само на промоция. За да не ставаме част от „лудницата“ на коледното пазаруване по различните супермаркети, магазини за хранителните стоки или други, трябва да подбираме навреме подходящите такива.

Специални предложения и оферти за коледни подаръци

Все пак ако предложението, което сме си харесали, наистина си заслужава цената, можем да опитаме да намерим решение как да се възползваме от него. И то да се възползваме, без да навредим осезаемо на бюджета си. Все пак тази промоционална цена е такава, за да може всеки обикновен човек също да се възползва от нея.

Трик №5. Купуване на уникални подаръци, преди да е настъпила коледната лудница

Пазаруването на коледни подаръци отрано само помага. Помага за ненатоварване на бюджета и за нетичане по магазините в последните дни. Помага, когато коледната „лудница“ е най-голяма, помага за да си запазим и декемврийската заплата цяла. Сред най-изнервящите моменти от голямото коледно пазаруване е блъсканицата в магазините. Чакането по опашки, задръстванията по паркинги на МОЛ-ове и големи търговски вериги са съвсем нормални по това време. Започвайки с пазаруването по-рано, дните на „лудницата“ ще минат без нерви или напрежение за нас. Ще избегнем ситуациите, в които сме заклещени между пазарските колички в хипермаркета, опитвайки се да достигнем нещо, което е последното от вида си на съответния рафт.

Трик №6. Сравняване на офертите от различни магазини

Когато става дума за пазаруване на хранителни продукти, може лесно да се направи сравнение на марките и цените в различните магазини. Ако имаме достатъчно време, можем да направим същото и за останалите артикули от списъка ни – облекло, техника, играчки. Когато обаче не ни остава време за подобни сравнения, е по-добре да се опитаме да намерим близки заместители на скъпите продукти, които пак да бъдат вкусни или хубави, но без да се влагат излишни суми в тях.

Даването на пари за коледни подаръци и пазаруването като цяло е процес, отнемащ време и средства, разбира се. Ако обаче организираме този процес разумно, лесно ще осигурим уникални подаръци за всички наши близки, без да натоварим бюджета си. Придружени и с някоя красива коледна картичка, подаръците ще бъдат повече от запомнящи се от получателите им.


Още по темата