Обратно
28.5.2018

Абитуриентски балове 2018 – колко струва да си абитуриент?

Автор:
Vivus.bg

С наближаването на края на месец май винаги темата абитуриентски балове излиза на преден план. Има две страни на отбелязването на завършването на средното образование за родителите. От една страна е това, което следва за децата им – работа, продължаване на образованието, заминаване в чужбина и т.н. А другата страна е да се тегли чертата и да се види колко е струвал балът и колко още ще трябва да се плаща, ако се е наложило да се тегли кредит. Безспорен е фактът, че балът се превръща в централно събитие през цялата година особено за младите дами. Всяка една иска да бъде неотразима и уникална именно за това събитие. За много от родителите обаче това е изпитание за управлението на семейните финанси и намирането на достатъчно средства за осъществяване на мечтите на детето.

Колко струва облеклото на една бъдеща абитуриентка?

Калкулацията тук много зависи от това какво точно иска младата дама.

Задължително на първо място е роклята

Цените на роклите за абитуриентски балове са изключително разнообразни. Разнообразни са и моделите рокли. Средните цени започват от 100-150 лв. за наистина непретенциозни дрехи. Те могат да се поръчат от интернет или от много популярните китайски сайтове за пазаруване. Моделите, изпълнявани по индивидуални поръчки, достигат, а понякога и надминават, 1000 лв. Каква ще бъде точната цена? Това зависи от вкуса и предпочитанията на конкретната дама. Разбира се, има и фактори, които допълнително повишават цената на дрехата – дантели, ръчно изработени елементи, индивидуални поръчки за нестандартни модели и т.н.

След роклята, която обикновено определя цялата цветова гама на облеклото, следват обувките

Подобно на роклите, разнообразието е много голямо и може да се намерят както елегантни обувки за около 50 лв., така и такива за двойно или тройно повече. Тук са важни цветът, моделът и съчетанието с роклята. Класиката си остава, разбира се, черното и максимално изчистено токче.

Чантата е следващата покупка, която е сред задължителните елементи на всяка абитуриентка за предстоящите абитуриентски балове

Цените, както и на останалите артикули, са разнообразни и в много широка гама. Тъй като това е вечерен тоалет и няма как да си вземете любимата голяма ежедневна чанта, трябва да потърсите нещо малко и елегантно. Може да намерите симпатични модели в разнообразни цветове за от 20 до 30 лв. А и това е продукт, който ще ви свърши работа за в бъдеще. Не се знае кога ще ви се наложи да отидете на официално събитие и ще имате готова чанта на разположение.

Бижута

Всяка една абитуриентка иска да отиде на бала неотразима и елегантна. И всяка една има своя собствена представа за това как би искала да изглежда и, разбира се, какви бижута да си сложи. Има огромен избор на всякакви аксесоари – гривни, пръстени, колиета, обеци – както от благородни, така и от неблагородни метали. Тук е важно да се акцентира дали бижутата ще се носят за в бъдеще, или ще са само за предстоящите абитуриентски балове. Няма никакво значение какво ще си купите като бижута, важно е да ви стоят добре и да ви харесват. Разбира се, благородните метали са в пъти по-скъпи от евтините имитации. Така че решете предварително с какви пари за бижута разполагате и какво ще си купите. Може да стартирате от например 20 лв. и да стигнете до няколко стотин лева – зависи само от вас.

Прическа, грим, маникюр

Предварителната пробна прическа може да ви струва около 40-50 лв., а може и по-малко. Зависи от това какво искате и в кой салон ще отидете. Гримът и маникюрът също са важна част от цялостната визия. Те обикновено се определят, след като вече имате идея какви ще са цветовете на дрехите и обувките. Тук общо за всичко може да минете и с около 100 лв., а може да достигнете и двойно повече разходи. Все пак ако има кой да ви направи маникюра – приятелка, сестра, роднина – спестете си парите от това.

Колко струва облеклото на един бъдещ абитуриент?

За разлика от дамите, господата са далеч по-лесни за обличане за идващите абитуриентски балове. Или поне в повечето случаи е така. Обикновено момчетата се обличат в костюм с или без вратовръзка, риза, обувки. И готово – вашият абитуриент е готов. Може да свършите цялата дейност за един ден и да си спестите обикалянето по магазините. И сметката е далеч по-проста.

Костюм

Ще струва между 200 и 500 лв. Зависи от марка, модерните цветове за сезона, дали ще има риза или ще я купувате отделно.

Обувки

Може да намерите и за около и под 50 лв., а може да достигнете и до 100 лв. и нагоре. Зависи от претенциите и предпочитанията на вашето момче.

Риза

Ризата е много важна и затова много младежи предпочитат да си я вземат в тон с костюма. В зависимост от магазина цената може да започва от около 30-40 лв. и да достига до двойно повече. Тук много важна роля играят материите. Колкото по-хубава е материята, толкова повече се повишава цената.

Копчета за ръкавели и колан

Не забравяйте за тези дребни аксесоари все пак. Сумите са според качеството на продуктите и тяхната марка. Най-вероятно 20-30 лв. ще са ви напълно достатъчни за тях.

Вратовръзка

Не е задължително да се слага такава, но ако искате, най-добре я купете в тон с целия костюм. Цената е около 50 лв., ако не държите на нещо много специално и отличително.

Цената за абитуриентски балове

Със сигурност по-лесно и по-евтино е да обличате за абитуриентски балове момче, отколкото момиче. Младите дами определено знаят какво точно искат и държат именно на него. Все пак това е много важен ден за вашето момиче и то трябва наистина са бъде красиво и елегантно.

Въпреки това не всички родители биха могли да си позволят финансово да осигурят средствата за задоволяване на всички искания на своето дете. Освен облеклото за абитуриентите, те трябва да се погрижат и за плащането на тържеството. Дори да са само малко роднини, парите за въпросната вечер, кувертът за ресторанта и транспортът до там, наред с плащанията на редовните сметки за ток, вода и храна осезаемо утежняват бюджета. При липса на средства може да направите различни комбинации – например прическата да я направи някой познат, маникюра – също. Момчетата обикновено са по-малко претенциозни и често пазаруването с тях става за часове. Прическите за мъжете често не са особено скъпи или дори не се налага да се правят такива.

Все пак когато младите хора искат да имат нещо, което надвишава възможностите на родителите им, е добре да се замислят, че ако за тях това е най-важният ден, то родителите им трябва да осигурят финанси и за следващия ден, а и за по-следващите.

Още по темата