Обратно
24.8.2020

Грижа за тялото – съвети и трикове

Автор:
Vivus.bg

Ключови за добрия живот са редовната грижа за тялото и за здравето като цяло. Ако искате да се чувствате добре, то е хубаво да обръщате внимание на вашето тяло, дори да става дума за малки усилия всеки ден. Експертите предлагат основни съвети и трикове, за да поддържате тялото си в добра форма. Мъжете и жените имат различни специфики на тялото и съответно могат да следват различни съвети, но голяма част от тях са универсални.

Грижа за тялото, започваща от хигиената на лицето

Мийте лицето си редовно, особено след тренировка. Не използвайте прекалено гореща вода, вместо това заложете на приятно топлата вода. Също така може да обърнете внимание на вашия сапун – голяма част от обикновените сапуни водят до дехидратиране на кожата на лицето. Затова може да потърсите друг по-щадящ вариант. Съществуват препарати, които са създадени специално за измиване на лице.

За мъжете е важна и техниката на бръснене. Ако често се порязвате или се стига до други наранявания при бръснене, то обърнете по-специално внимание на вашата самобръсначка. Ако тя е с повече от три или четири ножчета, напълно е възможно причината да е в тях – кожата на някои мъже реагира по-чувствително на такива самобръсначки. Специалистите препоръчват ползването на едно или две ножчета в такива случаи. Също така е хубаво да намокрите кожата си преди бръснене, за да омекне и да улесни процеса. Измивайте редовно и сменяйте ножчето, за да се избегне износване.

Хидратация – важна грижа за тялото

Хидратацията на кожата е важната тема както за мъже, така и за жени, що се отнася до грижа за тялото. Дехидратираната кожа се откроява най-вече зимата, но и през лятото това е възможно. Такава кожа може да дразни, а за много хора тя изглежда отблъскващо. Съществуват множество качествени кремове, които се грижат за хидратацията. Важно е постоянството и всекидневната употреба и резултатите несъмнено ще дойдат. Също така не забравяйте да пиете вода в достатъчни количества всеки ден, особено лятото. Може да ви звучи смешно, но много хора понякога просто забравят да пият вода, дори да изпитват жажда, защото са погълнати от задачите си на работа или вкъщи.

Грижа за тялото чрез редовната проверка

Отделете време да проверявате тялото си за подозрителни образувания. Това може да са пъпки, зачервявания и други неприятни неща. Ако ги забележите навреме, ще може да ги отстраните, преди те да са ви създали дискомфорт или да повлияят на ежедневието ви. Не се паникьосвайте и се консултирайте с вашия личен лекар, когато имате съмнения за нещо нередно.

Определете вашия тип кожа

Грижа за тялото е и грижата за кожата ви. Важно е преди да предприемете използването на каквито и да било препарати по кожата ви, да знаете какъв тип кожа всъщност имате. Тя може да бъде:

  • чувствителна – ако реагира с парене, болка и зачервяване при употреба на продукт;
  • нормална – чиста и нечувствителна;
  • суха – груба кожа, при която има възможност за сърбежи при ползване на продукти;
  • влажна;
  • също така кожата може да смесица от суха и влажна.

Когато имате представа за кожата си, ще можете по-добре и по-адекватно да подхождате към грижата за нея. Експерти в областта твърдят, че определянето на типа кожа е едно от най-важните неща при избора на продукти за нея.

Душ вместо вана

Въпреки че ваната е изключително изкушаващо и приятно занимание, нейното практическо приложение отстъпва по ефективност на душа. Душът не предразполага към дехидратация на кожата така, както прави ваната.

Не прекалявайте с продуктите

И все пак – не прекалявайте с използването на продукти, кремове, пасти, мазила и прочие, когато прилагате грижа за тялото си. Има специалисти, които категорично съветват да избягвате комбинирането на множество продукти, защото това може да доведе до по-сериозни последствия за кожата и запушване на нейните пори. Последното е особено важно за жените. Освен това някои продукти могат да са конфликтни едни на други.

Не забравяйте за витамините

Витамините са важни не само за кожата, но и за цялото ви тяло и всички процеси в него – за вашето здраве като цяло. В зависимост от вашия пол и възраст, вие може да имате нужда от различни витамини при полагане на грижа за тялото си. Освен това вашият личен лекар може да ви препоръча конкретна група витамини за ваш конкретен проблем. Витамини може да си набавите по естествен път – чрез добра храна. Този подход обаче изисква да се запознаете с това кои храни какви витамини съдържат. Другият ви вариант е да си закупите готови опаковки с витамини от аптека – там се продават различни комбинации.

Край на вредните навици

Едва ли има нужда да се напомня, че вредните навици – пиене, пушене и други – влияят пагубно на тялото ви. Ефектът е очевиден върху кожата ви, зъбите, косата, ноктите и други части на тялото. Не е необходимо да губите младостта си преждевременно и после да съжалявате за лекомислието си.

Здравословно хранене

Никакви мазила няма да ви помогнат за вашата грижа за тялото, ако пълните тялото си с некачествена и изобщо – с вредна храна. Избирайте храната си внимателно, защото тя е от изключително значение за цялостното ви самочувствие. Лошата храна може да доведе не само до здравословни проблеми, но и до депресивни състояния, загуба на енергия, лоша концентрация, мързеливост и какво ли още не. Добрата храна, от друга страна, ще ви накара да се чувствате бодри, енергични, съсредоточени и готови за задачи. Не прекалявайте с бързата храна, тежката, мазната храна и захарта. Може да ви излезе малко по-скъпичко, но се концентрирайте не върху калоричността на храната, а върху полезните вещества, които тя ви носи.

Тренировки

Ако искате не просто да изглеждате добре, но и да се чувствате добре, то вашето тяло ще ви благодари, ако правите редовни тренировки. Да, в началото може и да ви намрази, но по-късно несъмнено ще ви благодари. Независимо дали се стремите към това да изваете красиво тяло, да подобрите атлетичните си способности, да свалите килограми или да свалите стреса, тренировката е ваш добър приятел. Тренировката ще ви помогне със свалянето на килограми, изгарянето на мазнини и подобряването на кръвообращението, защото със сигурност е чудесна грижа за тялото.

Още по темата