Обратно
16.7.2019

Къде да отидем на море през лятото – в България, в Гърция, в Турция или на друго място?

Автор:
Vivus.bg

Лятото е време за почивка на море, но не винаги е лесно да изберем подходящото място, където да прекараме лятната отпуска. Изборът между родното Черноморие, Гърция, Турция или друга страна зависи не само от нашите предпочитания, но и от условията по настаняването и плажовете, както и, разбира се, от цените, предлагани за настаняване. Ще разгледаме възможностите за почивка в няколко курорта в България, Гърция, Турция и други популярни дестинации.

Почивка на море в България

Слънчев бряг

Вероятно най-популярното място за лятна почивка в България е най-големият ни курорт Слънчев бряг. Тук има условия за всички категории туристи, отишли на море – както за такива с малък бюджет, така и за разполагащи с много пари за почивки. Съответно настаняването на човек започва от 35 лв. и може да стигне до 200 лв. за нощувка.

Освен плажа, туристите, избрали Слънчев бряг, могат да се насладят на многото забележителности в този район, сред които са замъкът в Равадиново, нос Емине, архитектурно-историческият резерват Несебър, намиращ се само на 7 км от Слънчев бряг и други. За любителите на приключения интерес ще представлява джип-сафарито, провеждано на 2,4 км от курорта. На разстоянието по-малко от 6,5 км от Слънчев бряг са разположени два аквапарка – най-големият български аквапарк Аква Парадайз, както и аквапаркът в Равда. И двата аквапарка предлагат богатство от многобройни съоръжения както за малки, така и за възрастни, които гарантират много адреналин и екстремни преживявания и емоции.

Албена

Друг предпочитан курорт у нас, макар и на север, е Албена, където нощувките за човек варират от 40 лв. до над 110 лв. при отсядане в 5-звезден хотел. Разбира се, ако отседнете във висок сезон през юли или август, можете да очаквате по-високи цени от тези.

Златни пясъци

Недалеч е популярният навремето курорт Златни пясъци, където хората с по-ограничен бюджет могат да намерят нощувки за по 30 лв. на вечер, а цените в 4-звездните хотели започват от 60 лв. на човек.

Поморие и Созопол

Ако предпочитате скромните, но красиви градчета-курорти Поморие или Созопол, можете да намерите двойни стаи на цена от 20 лв. за нощувка.

Лозенец

Лозенец се превръща във все по-предпочитан курорт за почивка на море, където нощувката в 5-звезден хотел струва около 120 лв. с включена закуска.

Почивка на море в Гърция

Водени от желанието за нови преживявания в чужбина, повечето българи избират популярните гръцки дестинации, когато искат да отидат на море там. Такива са:

Халкидики

В разгара на сезона нощувките в този гръцки курорт започват от 120 лв. за нощувка, докато извън сезона можете да намерите квартири и за евтината цена от 40 лв.

Закинтос

Това е друга предпочитана дестинация в Гърция, която заедно с почивката предлага и кратки еднодневни екскурзии до близки забележителности. Ако желаете да отседнете в 4-звезден хотел, трябва да си приготвите по 170 лв. за нощувка, докато извън сезона можете да намерите цени от 75 лв. и нагоре. Заради договореност с летището, при пътуване до курорта със самолет ще можете да ползвате отстъпка за настаняването. Все пак ако се разровите, в възможно да намерите и изгодни оферти за нощуване и през сезона.

Остров Тасос

Ако предпочитате по-екзотична почивка на море в Гърция, можете да се настаните на остров Тасос, където за хотел 3 звезди може да платите по 51 лв. на вечер при изгодни предложения. Хотел 5 звезди на същия остров започва с цени от 110 лв. с включена закуска.

На море през лятото

Почивка на море в Турция

Заради възможността да се запознаят по-отблизо с култура и гостоприемството на местните хора, както и да опитат от вкусните турски гозби, много българи избират именно Турция за лятна дестинация за ходене на море.

Анталия

Това е най-предпочитаната дестинация в Турция, за която много туристически фирми организират почивки на преференциални цени. Анталия предлага настаняване за всеки джоб, тъй като цените започват от 20 лв. за по-ниските категории настаняване и стигат до 70 лв. за нощувка през летния отпускарски сезон. Забележителностите тук са много и включват Памуккале, аквариумния комплекс, както и водопадите Дюден.

Курортът Кемер

Ако желаете да отседнете в средиземноморски курорт, разположен в близост до планина и да дишате свеж планински боров въздух, можете да изберете курорта Кемер, съчетаващ морето с планината. Курортът е прочут с прозрачната вода, която ще зарадва всички любители на гмуркането.

Почивка на море в Испания

Палма де Майорка

Островът Майорка е може би един от най-популярните дестинации в Европа за ходене на море, тъй като предлага отлични условия за почивка на плаж, съчетана с екскурзии до архитектурни, природни и исторически забележителности. Плажовете в Майорка се отличават с кристално чисти, тюркоазено сини води и златист пясък, а природните забележителности включват пещери, планини, портокалови плантации, бадемови гори, както и едно от най-големите европейски подземни езера – Мартел. Майорка се счита за най-добрият остров в страната и заема водещо място сред островите в света. Цената на едноседмичен пакет на туристическите фирми варира от 1250 до 1550 лв. на човек в зависимост от сезона.

Почивка на море в Италия

Трапани, Сицилия

Най-известният летен курорт в Италия е плажът в Трапани, наречен Сан Вито ло Капо. Освен невероятния плаж и красивите морски пейзажи, на които да се възхищавате по време на почивката си, Сан Вито предлага изключителни забележителности, включващи резервата Дзингаро с небезизвестните палми джуджета в него, които са символ на този резерват, резервата Монте Кофано с редки видове птици и скалист релеф, както и известния фар, наричан от местните Ил Фаро.

Ако искате да отидете на море в Трапани, цените за хотелите варират от 80 лв. за нощувка в 2-звезден хотел до 330 лв. за нощувка в 5-звезден хотел. 4-звездният хотел е на цена около 200 лв. за нощувка.

На море през лятото

Ако вече сте избрали своята дестинация за почивка на море през настоящата година, не забравяйте да направите предварителна резервация, която не само ще ви спести много тревоги, но и ще ви помогне да получите настаняване на по-атрактивни цени. Онлайн резервациите са удобен вариант за откриване и резервиране на места в хотел, като преди това имате възможност да прегледате мненията на предишни гости и клиенти на избрания от вас хотел. Независимо дали отидете на Българското Черноморие или другаде, ви пожелаваме незабравима и прекрасна почивка!

Още по темата