Обратно
31.5.2017

Къде да отидем на пикник в България?

Автор:
Vivus.bg

Пикник сред природата винаги е добро решение. За него се нуждаем от хубаво време, добро настроение и желание. Може би много хора се чудят обаче къде точно да отидат. В редовете по-надолу всеки ще може да намери своето местенце. Всеки ще може да прецени коя би била идеалната дестинация за него. Някои ще решат да изберат най-близкото място до тях. Други ще предпочетат да пропътуват повече километри. Какъвто и избор обаче да бъде направен, не би бил грешен.

ТУК може да намерите информация от какво се нуждаете, за да организирате перфектния пикник. В следващите редове пък ще научите къде може да го направите и да изберете Вашето специално място.

Пикник на река Арда

През България реката преминава през областите Смолян, Кърджали и Хасково. С красотата си и всички завои, които  прави река Арда, със сигурност това би бил добър избор на място. Меандрите (извивки на речното корито под формата на подкова), които са се образували и уникалната природа около поречието на реката правят мястото още по-красиво. Пътят, който криволичи покрай реката, е може би най-живописният в България. Гледката и цветовете, които могат да бъдат видяни, правят мястото уникално за почивка сред природата. На един от завоите има каменна маса и пейки за пикник, на които спокойно може да се установите и да изкарате един хубав ден.

Важно е да се има предвид обаче, че е наистина горещо, тъй като няма сянка. Така че е хубаво да се прецени кога точно да се отиде дотам. Ако сте настроени за комбиниране на пикник с разходка, също имате богат избор. В района могат да се посетят пещерата Утробата, Дяволския мост край село Ардино, моста над яз. Кърджали при с. Сухово, останките на крепостите Патмос и Кривус и Тракийските скални ниши при с. Дъждовница. Има и екомаршрути в района на Маджарово, Ивайловград и Любимец.

Пикник край водопада Райското пръскало

Водопадът се намира в Централната част на Стара планина в подножието на връх Ботев. Той принадлежи към територията на природния резерват Джендема в Национален парк „Централен балкан“. За да се достигне до водопада и хижа „Рай“, намираща се там, ще са необходими малко повече усилия. Преходът отнема известно време, но стигнете ли дотам, няма да ви се слиза. Мястото е прекрасно, а гледката наистина може да ви спре дъха. Тревата и пейките в комплект с гледката определено действат предразполагащо за почивка и хапване на открито. Препоръчително е да се ходи дотам след края на май, тъй като все пак водопадът се намира малко по-високо в планината. Освен това мястото е подходящо за любителите на походи, екотуризъм, скално катерене и парапланеризъм. Всички, които обичат планината и чистия планински въздух, със сигурност биха оценили мястото. Пикник на водопада би бил повече от приятно преживяване.

На остров Тутракан

След пролетното прииждане на Дунав или т.нар. „черешови води“ нивото на реката спада. Тогава край Тутракан започва да изплува сякаш от нищото остров Тутракан. Той постепенно се свързва със сушата и се превръща впоследствие в полуостров. По този начин се образува прекрасно и причудливо място за пикник. Местните хора обичат да го посещават и да си правят плажове и разходки там. Това със сигурност би било едно по-необичайно и интересно място за такова мероприятие.

На шуменското плато

На Шуменското плато без никакъв проблем може да се направи чудесен пикник. Платото е голямо и има място за всички желаещи. От страната, където се намира Шуменската крепост, са най-хубавите полянки, които могат да бъдат избрани за такова събитие. Отделно има много заслони и дори детски катерушки, които също могат да се използват. Ако търсите по-сенчесто място особено през идните горещи дни, правилният избор би бил парк Кьошковете.

Екопътека Бели Искър

Само на 7 км от Самоков има чудесно място за разходка в гората и пикници. Екопътеката минава по няколко мостчета. Всяко от мостчетата дори си има собствено име, което прави минаването по тях още една идея по-занимателно и приятно. Всичките намиращи се там полянки могат да се използват за отмора и хапване.

Морски пикник покрай Варвара

На изхода на с. Варвара по пътя за Ахотопол има много приятно място, на което могат да бъдат правени пикници. За да достигнете до него е необходимо да направите следното. След втория остър завой се излиза на прав път. Отляво ще се пада морето и малък плаж, на който на една скала е разположен паметник на загинали моряци. От дясната страна се вижда черен път. След около стотина метра се стига до това място, на което има и поточе. Има разположени и дървени маси, пригодени места за огън и прохладни планински образувания. На това място спокойно може да се съчетаят планинският с морският туризъм.

Пикник край манастир

Една от идеите, които си струва, е за разходка до Рожен. Роженският манастир е разположен в планината Пирин, на около километър от с. Рожен, на 6 км от гр. Мелник и 16 км от гр. Сандански. Малко преди манастира, близо до гроба на Яне Сандански, има голяма хубава поляна. На нея спокойно може да се организира пикника, който сме планирали. Освен това ще имаме и бонус гледка заради Мелнишките пирамиди.

Друг вариант за удобно място, до което в близост има манастир, е Соколският манастир. Той се намира в Северна България, на десетина километра от Габрово и близко до комплекс „Етъра“. На поляната пред манастира има дървени беседки и детски кът. Мястото е тихо и спокойно, което допринася за перфектна почивка от шумното и еднообразно ежедневие. Твърди се, че самият Васил Левски се е укривал тук.

Бачковският манастир е още една добра опция. Намира се край с. Бачково, област Пловдив. След като вече сте го разгледали, можете да продължите по пътеката в намиращия се там резерват Червената стена. Стига се до водопад, край който има поляни и чешки. Водите на водопада са освежаващо студени в предстоящите летни горещини. Времето, прекарано там, определено би ни подействало отморяващо и зареждащо. В района може да се направи разходка и до няколко параклиса и скална църква.

Близо до Бургас се намира манастирът „Света Богородица“. Минавайки по пътя към него, който е между бургаските квартали Меден рудник и Горно езеро, чувството е сякаш мястото е създадено за пикници. Широките поляни са идеално място за почивка и отмора и постоянно събират много хора. Изкачвайки се пък до самия манастир, имате възможността да видите още две църкви и 40 параклиса.

Места за пикник около София

Около столицата също могат да бъдат намерени много на брой подходящи места за пикници и разходки. Освен това те не се намират на далечно разстояние от града. На около 30-40 км всеки може да намерят чудесни кътчета, на които да се „избяга“ от софийската действителност. Панчарево, с. Боснек, районът над Бистрица, Витоша, поляните над Германския манастир, Пасарел в полите на Лозенската планина, местността Бай Кръстьо до Драгалевци и Бонсовите поляни над Горна Баня са сам част от местата, които можете да изберете.

С малко желание, организация и добра компания всеки би могъл да намери своето предпочитано място и да си изкара повече от прекрасен и зареждащ ден сред природата.

Още по темата