Обратно
12.8.2019

Как да бъдем продуктивни и успешни?

Автор:
Vivus.bg

Не всеки човек успява да постигне желаното в живота. В повечето случаи продуктивността и успехът се дължат на много труд, вложени усилия и посвещение на целта, а тези неща почти никога не идват наготово. Тук ще се спрем на няколко простички, но полезни съвета, които да използвате в ежедневието си, за да станете по-продуктивни и успешни занапред.

Какво да разбираме под успех и под понятието да бъдем успешни?

За повечето хора успехът е развиване на успешен собствен бизнес, разполагане с достатъчно или повече от достатъчно пари, успешно завършване на предприетите начинания. Като цяло почти всички ще се съгласят, че успехът е осъществяване на набелязаните в живота цели. И така, нека разгледаме онези малки неща, които можем да променим в ежедневието си, за да започнем да се считаме за по-успешни и продуктивни.

Съвет №1 Работете това, което ви харесва най-много, за да станете успешни

Започнете да работите това, което ви носи истинско удовлетворение, вместо да ходите на работа с отегчение и с нетърпение да очаквате края на работния ден. Сами разбирате, че ако така подхождате към работата си, не можете да очаквате нито прогрес, нито да сте успешни. Ако обичате това, с което се занимавате ежедневно, не само ще чувствате удовлетворение от работата си, но и ще постигате все по-добри резултати, защото ще се стремите да се усъвършенствате в това, което обичате. В такъв случай със сигурност продуктивността ви ще се увеличи, а това няма да остане незабелязано от околните.

Съвет №2 Поставете си реални цели и работете за тяхното постигане

Вместо да губите сили и време за проекти, които са безполезни и не носят никаква полза, се съсредоточете върху такива, които ще ви приближат все повече към целта да сте успешни. Например, ако желаете да започнете високоплатена длъжност, която изисква познаването на още един език, се запишете на езикови курсове за овладяване на този чужд език. Освен ежедневните усилия по изучаване на нови думи и граматика, бихте могли да отидете и на кратко посещение в съответната страна, за да се потопите в чуждоезиковата среда. Всички тези усилия се предприемат за постигане на крайната цел, тъй като големият успех е съвкупност от множество по-малки успехи.

Съвет №3 Успехът не идва с много работа, а с качествена работа

Постигането на успех не зависи толкова от времето, прекарано в офиса. Ако имате ясна цел и знание как качествено да извършите работата си, тя няма да ви отнема прекалено много време и въпреки това ще ви носи успех.

Съвет №4: Бъдете концентрирани само върху една определена задача

Често се случва работещите да бъдат затрупани от всякакви ангажименти, което намалява концентрацията им върху конкретната работа, и в крайна сметка всички тези задачи са изпълнени набързо, без да им е отделено необходимото внимание. За да не се случва така и да бъдете успешни, отсявайте това, което е най-важно и се концентрирайте върху него до приключването му. Едва тогава можете да преминете към по-маловажните задачи. Това означава, че когато сте заети с нещо, трябва решително да откажете или отложите всички останали проекти. Резултатът от носенето на две или повече дини под една мишница няма да е удовлетворителен, тъй като едновременното извършване на няколко неща в повечето случаи не носи успех. Ако желаете да постигнете успех в това, което правите, имайте ясен фокус и добра концентрация.

Съвет № 5 Не забравяйте да отделяте необходимото внимание за личното си здраве и благополучие

Докато гоните крайната цел, не забравяйте грижите за здравето и благополучието си. Тъй като работата не е самоцел, се опитвайте да се наслаждавате на живота, като отделяте време за общуване с приятелите и семейството си, като пътувате и изживявате приятни моменти. Това ще ви помогне да овладеете стреса и да постигнете по-голям успех в работата си след тези почивки на ума.

За да бъдем успешни, трябва да вярваме в себе си

Кои навици ще ви направят по-успешни?

За да бъдете успешни, трябва да придобиете навиците на успешните личности. Ето кои навици са направили популярните хора днес по-успешни:

  • За да станете по-продуктивни, си създайте навика всеки ден да записвате какво сте свършили през деня. Това ще ви помогне да планирате по-успешно работата си за следващия ден и да си създадете приоритети.
  • Създайте си навика да практикувате любимия си спорт. Заседналият начин на живот няма да ви доведе до успех, а напротив – ще ви докара заболявания. За да бъдете успешни, тренирайте тялото и мускулите си, а спортът ще повиши настроението и самочувствието ви, както и вашата продуктивност.
  • Ежедневно търсете нови запознанства. При всяка житейска ситуация имате шанса да спечелите нов приятел, от който можете да научите нови неща за живота. Понякога новите запознанства могат да предопределят бъдещето ви, затова е от полза да разширявате личните си контакти.
  • Научете се да изслушвате хората около вас, като ги оставяте да говорят повече за себе си. По този начин ще се научите да разбирате околните по-добре и съответно да разбирате как да стигате до сърцата им.
  • Не губете ценното си време, без да вършите нещо смислено. Разделяйте дните на часове и ако трябва на минути, като се стараете да приключвате всяка задача в определения срок. Дори и да не успявате, не се отчайвайте – със сигурност ще сте далеч по-продуктивни и успешни, отколкото ако нямате график, който да следвате.
  • Не харчете безразборно, а се опитвайте да пестите пари. Всеки месец отделяйте от доходите си, за да заделяте пари, които някой ден ще ви потрябват.
  • Продължавайте да се развивате всеки ден, като учите нови неща, които да усъвършенстват уменията ви. Това ще е от полза за продуктивността  ви, тъй като ще станете по-креативни и умът ви ще се обогати.

Както виждате, всички тези съвети и навици са лесни за осъществяване, стига да имате постоянство да ги следвате. И въпреки това тяхното практикуване би могло да подобри качеството ви на живот, като ви направи по-продуктивни и успешни не само в работата, но и в отношенията ви с другите.

Още по темата