Обратно
19.7.2020

Как да изберем колело и какви са ползите от карането му?

Автор:
Vivus.bg

За да закупите най-подходящия велосипед за вас, първо трябва да си отговорите на въпроса за какво смятате да го използвате. Ако смятате да спортувате с него от вас до парка и обратно, следва да се ориентирате към закупуването на градски велосипед. Но има и други видове, които бихте могли да обмислите. Такива са планинското колело, пригодено за преходи в планината, шосеен велосипед или хибрид, който има повече приложения, с по-леко тегло е и развива по-голяма скорост, когато се кара по шосе. За да определите подходящия вид колело, трябва да обмислите къде смятате да го карате, колко често и с каква цел, както и да определите бюджета, който можете да отделите за него.

Определяне на размера на вашето колело

Следващата стъпка, която да предприемете, е да определите размера на вашия бъдещ велосипед.

За ваше улеснение при избор на колело най-практично би било да използвате велосипеден калкулатор, в който е необходимо да въведете вашата височина и дължината на краката ви, след което автоматично ще получите размерите велосипеди, които са подходящи за вас. Те се изчисляват на база дължината на рамката. И все пак не разчитайте изцяло на калкулатора, а при закупуване на велосипеда непременно тествайте дали рамката е удобна или е по-добре да закупите с един размер по-голямо или по-малко колело.

Какъв модел колело да изберете?

Въпреки че чуждестранните марки велосипеди се ползват с по-широко търсене, не бива да пренебрегваме качеството и на българските марки, които са не само по-евтини, но и по-подходящи за начинаещи колоездачи.  Бихте могли да се спрете на някой от моделите Drag, Cross, Sprint, Orix, Ram или Leader. Когато изберете вашата марка велосипед, тествайте го, за да сте сигурни, че ви пасва добре.

Какви са ползите от карането на колело?

Като всеки друг спорт, колоезденето носи много ползи за здравето. Ето някои от тях:

Карането на колело подобрява сърдечно-съдовата система

Като кардио тренировка карането на велосипед поддържа постоянно леко натоварване на сърцето и подобрява кръвообращението, с което понижава риска от редица сърдечни болести. Проучвания показват, че редовното каране на колело предотвратява сърдечни заболявания и човек се подмладява с 10 години.

Действа добре на психиката

Карането на велосипед подобрява психичното здраве, тъй като по време на тази физическа активност тялото отделя вещества, които противодействат на стреса и успокояват.

Карането на колело подобрява творческото мислене

Тъй като нервната система се възстановява по-ефективно по време на колоездене, мозъкът започва по-пълноценно да се фокусира върху задачите от ежедневието. Когато се освободи от стреса, той става по-креативен, мисловната дейност се подобрява, както и способностите за запаметяване на информация. Ето защо карането на колело е отличен спорт за ученици или студенти по време на сесия.

Подобрява съня

Тъй като хората със заседнал начин на живот обикновено страдат от нарушения в съня, карането на колело противодейства на обездвижването и сънят на човека се подобрява. Ако страдате от безсъние, този спорт е добро решение за справяне с проблема.

Води до подмладяване

Карането на колело, когато е редовно, подобрява състоянието на кожата, като я прави по-еластична и забавя процеса на стареене на клетките. Благодарение на подобреното кръвообращение, притокът на кислород се покачва в клетките и окислителните процеси, причиняващи стареене, се забавят.

Подобрява храносмилането

Карането на колело подобрява и работата на храносмилателната система, която включва дейността на червата, панкреаса, жлъчката и черния дроб. Това означава, че хранителните вещества, които приемате с храната, се разграждат пълноценно, метаболизмът се подобрява, а теглото влиза в нормални граници.

Води до отслабване

Практикуването на всекидневно колоездене е равносилно на посещаването на фитнес зала, но ви спестява доста средства. Благодарение на него можете да се освободите от излишните килограми и да подобрите здравето си. Добрата новина от скорошно проучване показва, че ако отделяте по 30 минути всеки ден за каране на велосипед, тялото влиза в режим на изгаряне на калории, който продължава няколко часа, след като спрете с активността. Нещо повече, тези които карат колело по-бързо, изгарят в пъти повече мазнини, дори и да карат за кратък период от време от онези, които карат колело бавно, но продължително. Затова обърнете внимание на интензивността, с която карате, ако желаете този спорт да се отрази на килограмите ви и да успеете да отслабнете.

И още ползи

Каране на колело сред природата от момче и момиче

Прави ви по-щастливи

Колоезденето може да е и групов спорт и може да е още по-приятен, ако го практикувате в компанията на семейството или приятелите си. Както и при останалите видове спорт, по време на колоездене се освобождават хормони на щастието. За да постигнете такъв ефект, се препоръчва да карате велосипед по 30 минути на ден.

Създава нови приятелства

Карането на колело може да има и важна социална страна, характерна за почти всички спортове. То води до по-добра социализация, която от своя страна намалява риска от преждевременна смърт. Хората, които имат много приятели, имат по-силна имунна защита и не страдат от високо кръвно. Колоезденето от своя страна кара хората да търсят съмишленици в този спорт и да общуват.

Разширява капацитета на белите дробове

Когато карате колело, дробовете ви започват да работят по-интензивно, което укрепва ефективната работа на белите дробове, като доставя повече кислород. Проучване показва, че човек, който кара колело, използва 10 пъти повече кислород от онзи, който седи пред телевизора. Натоварването на белите дробове съдейства за подобряване на тяхната функция.

Намалява умората

Ако водите заседнал начин на живот заради напрегната умствена работа, най-добрата почивка би била колоезденето. Тази физическа активност ще има ободряващ ефект и чувството на отпадналост и умора ще намалее още след първите няколко минути на активно каране.

Води до полезно пристрастяване

За да победите вредните зависимости като алкохол, цигари, преяждане или употреба на твърде много сладки изделия, ги заменете с нещо положително като карането на колело. Вместо да посягате към шоколада, можете да си създадете положителния навик да излизате с колелото навън. По този начин ще сте по-здрави, по-удовлетворени от живота и по-щастливи.

Още по темата