Обратно
27.7.2017

Как да изберем подходящ лаптоп?

Автор:
Vivus.bg

Как да изберем лаптоп е въпрос, който най-вероятно всеки от нас си е задавал, когато е решавал, че се нуждае от такъв. На пазара могат да бъдат намерени много различни модели с много и различни характеристики. Когато разбираме от този вид техника, лесно можем да се ориентираме кой модел би бил възможно най-добрият за парите, с които разполагаме. Когато обаче не сме вещи в тази област, определено бихме били объркани какво точно да търсим при наличието на толкова разнообразни продукти. В редовете по-надолу обаче ще можете да намерите няколко полезни съвета, които можете да следвате, когато решите да се обзаведете с този вид техника.

Първоначални въпроси, на които да си отговорим, ако се чудим как да изберем лаптоп

Ако се чудим как да изберем лаптоп, просто трябва да си отговорим на въпроса за какво ще го използваме. Вариантите са няколко:

  • Може да се нуждаем от лаптоп за домашно ползване, основно за интернет, слушане на музика, гледане на филми и не тежки игри.
  • Може да се нуждаем от лаптоп за домашно ползване, за интернет, слушане на музика, гледане на филми и за по-тежки игри.
  • Може да се нуждаем от лаптоп за офиса, при който използваме не тежки програми.
  • Може да се нуждаем от лаптоп за офиса, при който се използват тежки програми и софтуери, спомагащи работния процес.

Наистина е важно да си преценим за какво ще го използваме, тъй като така ще знаем кои параметри най-вече да гледаме, избирайки си тази техника. Така ще можем по-лесно и да преценим бюджета си спрямо цените на различните модели.

Каква операционна система да изберем за своя лаптоп?

Докато отговорът на въпроса „Как да си изберем лаптоп?“ е сравнително труден, то въпроса с операционната система не е такъв. Изборът ѝ винаги е лично предпочитание и може да бъде направен между следните:

  • Windows – това е най-разпространената и най-гъвкавата операционна система и е разработена от Microsoft. Поддържа огромен брой програми, включително и такива за програмиране, обработка на видеофайлове и тежки компютърни игри.
  • Mac OS – всички MacBooks идват със собствена операционна система на Apple. Тя предлага подобна функционалност както тази на Windows, но интерфейсът ѝ е различен. Няма ги характерните Start меню и лента със задачите на Windows. Програмите са видими в поле в долната част на екрана.
  • Chrome OS – това е операционната система на Google. Тя е лесна, сигурна и удобна, но с ограничени функционалности. Интерфейсът прилича на този на Windows, има Start меню, десктоп и основно се работи с браузъра Chrome. Ограничеността идва от факта, че приложенията, които се използват от Chrome OS освен браузъра, са малко на брой. Съществуващите такива пък често не работят добре. Ако се нуждаете от лаптоп само за интернет, тази операционна система би била добър избор, тъй като е евтина, а в същото време животът на батериите се удължава.
  • Linux – това е безплатна операционна система, която може да се срещне в различни дистрибуции, насочени към различни потребителски групи – Ubuntu, Mint, Fedora и други. Те се различават по графичен интерфейс, програми и инструменти.

Какъв процесор да изберем за искания от нас лаптоп?

Процесорът е „мозъкът“ на компютъра. Той влияе върху производителността и колкото по-бърз е той, толкова по-добра е цялостната работа на лаптопа. Основните производители са Intel и AMD, които предлагат различни модели и серии. По-слабите процесори на Intel са Pentium, Atom и Celeron, а на AMD са тези от E-серията. От друга страна моделите i3, i5, i7 на Intel и сериите A- и FX- на AMD са подходящи за масови потребители, за работещите с графични програми и за геймъри.

Реално i3 и i5 серията на Intel и А серията на AMD са моделите, които са измежду най-популярните на пазара, що се отнася до комбинация между цена и работоспособност. Вършат добра работа при боравене с интернет, играене на почти всякакви игри, гледане на HD филми и прочие. Само най-тежките програми и приложения биха затруднили работата на лаптопа. Intel Core i7 от своя страна е може би най-доброто на пазара, което може да се намери – гарантира висока функционалност във всяко едно отношение.

С каква RAM памет да се запасим?

RAM паметта също е важен компонент за подобряване на производителността на лаптопа. Машини с RAM памет от 2 до 4 GB са достатъчни за филми, интернет, музика и офис приложения. Ако искаме обаче да използваме по-тежки програми или да играем по-тежки игри, по-добре би било да се запасим с 8 GB. При някои компютри е възможно и добавяне на допълнителни модули с RAM, които да подобрят работата на компютъра.

Каква видеокарта да изберем за лаптопа си?

Водещите производители са AMD и Nvidia. Възможно е видеокартата да бъде вградена в процесора или да бъде отделна платка. Ако не играете много игри и не ползвате тежки програми, можете да изберете варианта с вградената в процесора видеокарта. Ако искате да гледате филми през телевизора, свързвайки го с лаптопа, трябва да погледнете все пак дали той има съответните портове за това – HDMI или Display port.

Ако обичате да играете игри, да гледате филми с Full HD качество и да използвате Photoshop например, е хубаво видеокартата да не е вградена.

А ако се чудим как да изберем лаптоп, с който да играем 3D игри или да ползваме тежки програми от сорта на CAD CAM, най-добре е да се насочим със сигурност към невградени и мощни видеокарти.

Избор на твърд диск за лаптоп

Основно те са два вида – HDD (Hard Drive Disk) и SSD (Solid State Drive). И двамата вида имат предимства и недостатъци. HDD-тата събират доста по-голямо количество информация (данни, програми, филми, музика и прочие). По-скъпите модели лаптопи могат да достигнат до памет с размер повече от 1000 GB. Недостатъкът им обаче е, че не работят толкова бързо колкото SSD-тата. SSD устройствата са обикновено 3 пъти по-бързи от HDD. В същото време обаче пък са с по-малко памет и са по-скъпи.

Тук е важно да прецените дали се нуждаете от повече място, в което да събирате различна информация. Или пък нямате нужда от много пространство, а искате лаптопът ви да работи максимално бързо.

Какъв е правилният размер на лаптопа ни според нуждите, които имаме?

За да определите правилния размер, трябва отново да сте си отговорили на въпроса за какво ще използвате този лаптоп. Трябва да се направи преценка колко често искаме да го преместваме от място на място и колко място искаме да ни заема. Обикновено разделението по размери е в зависимост от големината на дисплея:

  • 11 до 12 инча – това са най-тънките и съответно най-леките модели.
  • 13 до 14 инча – осигуряват доста добър баланс между функционалности и преносимост, тъй като не са тежки.
  • 15 инча – ако смятате, че няма да носите лаптопа със себе си твърде често, то този размер би бил подходящ за вас. Това е един от най-често използваните размери от потребителите.
  • 17 до 18 инча – ако лаптопът ще стои на бюрото ви през повечето време, то би било добре да си вземете такъв размер. С него естествено всичко ще е възможно най-голямо, като тези лаптопи обикновено осигуряват и висока мощност и добра функционалност.

Дисплей

Говорейки за размер на дисплея, не трябва да подминаваме и въпросът за самия дисплей. Колкото повече пиксели съдържа екранът, толкова по-добре би се виждало всичко на него и толкова повече съдържание може да се побере. Масово лаптопите са с 1366 х 768 пиксела дисплей. Разбира се, ако имате възможност за малко по-скъпа конфигурация, по-добрият вариант би бил 1920 х 1080 пиксела. Това е всеизвестният Full HD дисплей. Има и по-високи класове екрани, но те консумират повече енергия и съответно намаляват живота на батерията.

Да обърнем ли внимание на клавиатурата и тъчпада?

Отговорът е Да. Разбира се, че трябва да обърнем внимание и на тези компоненти. Трябва да сме сигурни, че клавиатурата ни е удобна за ползване. Трябва да преценим дали искаме да има бутоните с цифри и в дясната част на клавиатурата или в горната част са ни достатъчни. Важно е да се провери и как работи тъчпадът – движението трябва да е гладко и без „прескачане“. Опцията за уголемяване и намаляване на изображението трябва да са лесно осъществими.

Оптично устройство

В наши дни все повече модели се предлагат без оптично устройство. Реално то обаче не оскъпява много покупката ни. Затова ако смятате, че ще ползвате CD или DVD дискове, можете да си потърсите лаптоп, в който те също присъстват.

Портове

В днешно време лаптопите с размер над 15 инча разполагат с поне 3 USB 3.0 порта, HDMI изход, изход за слушалки или микрофон и порт за Ethernet кабел. По-малките лаптопи са с по-малко на брой USB портове. Тук е важно да прецените какви периферни устройства ще използвате на този лаптоп – външни твърди дискове, флашки, мишки и прочие. Така ще знаете с колко порта искате да разполагате.

Батерия

Ако лаптопът ще стои основно на бюрото, то не е нужно да се притеснявате за живота на батерията, тъй като зарядното ще е винаги под ръка. Ако обаче често ще местите лаптопа, ще се нуждаете от по-голяма издръжливост. А това пък зависи от начина, по който я използвате. Не е хубаво лаптопът да е включен в мрежата постоянно, докато батерията е в него. По този начин тя губи своя капацитет. Добре би било през 2-3 седмици компютърът да се оставя на батерия и да се изключва сам, заради изтощена батерия. Ако лаптопът няма да бъде използван дълго време, батерията трябва да се разреди на половина, да се извади и да се постави в плик.

В заключение

Производителите на лаптопи са много, като не може да се каже кой е най-добрият. Всеки от тях предлага нещо различно, като потребителят сам може да избере кое е най-подходящо за него. Важно е все пак да се доверим и на собствените си впечатления, когато се чудим как да изберем лаптоп. Все пак ние сме хората, които ще работим с този лаптоп и ние трябва да го харесаме. Затова е важно да го усетим сигурен и надежден. Важно е да ни е удобно да използваме клавиатурата и тъч пада. Важно е да ни харесва картината, която виждаме от монитора. А и подбрали модел с характеристиките, които са подходящи за нуждите ни, означава, че сме избрали точния лаптоп за нас.

Като за финал в това видео може да видите любопитна информация. В него е представен най-скъпият и същевременно най-голям и най-тежък лаптоп в света.

Още по темата