Обратно
11.5.2017

Как да изберем удобни маратонки за бягане?

Автор:
Vivus.bg

Маратонки за бягане – чудили ли сте защо се създават такива, които са предназначени специално за тази цел? Причината разбира се е свързана с комфорта и удобството за хората. Още по-важно е това, че те ни предпазват от травми по време на тичане.  Защо е хубаво да ползваме такъв вид обувки, докато бягаме? Как да изберем кой е най-добрият модел за нас? Отговорите на тези въпроси ще бъдат намерени в следващите редове.

Удобни маратонки за приятно бягане

Бягането е един от най-достъпните спортове. За него не се изискват специални умения или талант. Необходими са единствено чифт здрави и удобни маратонки и желание за тичане. Млади и стари ходят да тичат за здраве и тонус сутрин, през деня или вечер. Всеки си има предпочитано време за това. А места? Места за тичане могат да се намерят навсякъде – в парковете, в планината или дори на улицата. Когато времето е лошо, студено или вали, отново има решение. Във всяка фитнес зала има пътеки за тичане. Доста хора оборудват и домовете си с такива. Решение винаги може да бъде намерено, стига да има желание за този вид физическа активност. Освен за здраве и тонус, тичането отнема и стреса. То успокоява и пречиства съзнанието ни.

А за да ни е още по-приятно и да чувстваме още по-голямо задоволство от бягането, се нуждаем от правилните обувки. Тренировката ни ще е по-ефективна и ползотворна. Целият процес ще е напълно завършен.

Предимства на маратонките за бягане

Има не една или две причини, които да ни помогнат да изберем специални маратонки за бягане пред нормалните такива:

  • Те предоставят контрол над движението и повече стабилност.
  • Подобряват сцеплението върху път или пътеки чрез допълнителен износоустойчив слой.
  • Омекотяват по прекрасен начин при стъпване, за да не се набиват краката.
  • Придържат крака на едно място, за да няма излишно движение вътре в маратонката.
  • Самата обувка е достатъчно гъвкава на необходимите ѝ места.
  • Носът е извит и подсилен, като това осигурява по-добро „претъркулване“ и защита от неравности.
  • Има подсилване с по-твърд материал в подметката под свода на ходилото, даващо стабилност на обувката против усукване.
  • Обувката има възможност „да диша“ заради мрежестата материя, с която е покрита.
  • Олекотени са и не изморяват крака допълнително.
  • Светлоотразителните елементи улесняват бягането на тъмно.

Как да изберем правилните маратонки?

Няма такова понятие като универсални най-добри маратонки. Всеки човек има различна техника на бягане, тегло, биомеханика и тип крак. Всеки човек има и различна цел на бягането, бяга различна дистанция и на различна настилка. Затова и обувките трябва да отговарят на много изисквания, за да могат да бъдат наречени удобни за съответния човек. Реално идеалната обувка за един, може да се окаже истински кошмар за друг.

Изборът на правилните маратонки е повече изкуство, отколкото наука. Много хора експериментират с различни марки и модели, докато успеят да намерят точните такива за тях. Основното изискване обаче е ходилото да има стабилност. Това се постига чрез структурни детайли, които защитават от свръхпрониране (извиване на ходилото навътре след досег с повърхността). Най-разпространените обувки за тичане са точно такива, притежаващи тези структурни детайли.

Какво да направим, преди да си купим маратонки за тичане?

Преди да си купим обувките, които просто ни „хващат окото“, можем да направим няколко важни неща. Трябва да разберем какъв тип ходило имаме. Лесно можем да направим това, използвайки този сайт. Освен това вече има разработена и иновативна услуга за диагностика на ходилата – машина наречена Fits You. За нея може да разберете повече от следното видео. С нейна помощ лесно може да бъде избрана подходящата за нас обувка. Чрез сканиране на стъпалото на тази машина, се разбира дали стъпалото ни е тясно или широко, каква е дължината му и какъв тип е сводът ни. След отговаряне на няколко контролни въпроса, машината анализира и помага за избора на правилна обувка.

Софтуерът, ползван от машината, и бягащата пътека показват какъв тип походка имаме при бягане. Показва и коя част от стъпалото се натоварва най-много, за да се подпомогне още избора на правилната обувка.

Видове стъпала

Има 3 вида разделение на стъпалата:

  • Такива с нормална арка – това е най-често срещаният вид стъпало, при който се вижда половината от арката. Арка се нарича частта между петата и пръстите, която допира земята при стъпване. Реално тази анатомична извивка поема напрежението. Хората с такива стъпала могат да носят почти всяка обувка. Най-подходящи за носене обаче са тези с умерена подкрепа на ходилото.
  • Такива с плоска арка – при него се наблюдава плоско стъпало заради стъпването с почти цялата му повърхност на земята. При него сводът се свива твърде много, кракът се претоварва и се увеличава рискът от травми. Препоръчва се носенето на стабилни обувки със стелки с двойна плътност, които поддържат плоскостта на стъпалото.
  • Такива с висока арка – при тях се стъпва почти само с пета и пръсти. Най-рядко срещаният вид ходило е. При него арката не се свива достатъчно, а това увеличава стреса върху крака. Препоръчва се носенето на неутрално-омекотени маратонки. Това е така, тъй като меките стелки насърчават свиването на арката на ходилото.

Маратонки с какво ниво на защита и омекотяване на стъпалата са ни необходими?

Колкото повече рискови фактори за крака на бегача има, толкова по-високо трябва да е нивото на защита. Начинаещите, по-възрастните и по-тежките хора са изложени на най-голям риск. Трябва да се прецени и какъв съпорт на пронацията ще е необходим. Както вече беше споменато – пронацията е естествено движение, при което при стъпването кракът се накланя навътре, а сводът на ходилото поема и абсорбира налягането.

При хора, които са склонни към свръхпрониране или имат нисък свод, е добре петата да е по-плътна и твърда, а в областта на свода да има допълнителна опора. Онези, които са склонни към средно прониране на стъпалото, трябва да подбират обувки с уплътнени възглавнички в предната част на подметката. Така ще могат успешно да избягват стреса, който ходилата получават при досег с повърхността и предават нагоре по целия крак.

Цени на маратонките за бягане

Маратонки за бягане могат да бъдат намерени в много магазини, във всеки един град и във всякакви разновидности и разцветки. Точно както могат да бъдат намерени много и различни модели, така и цените им също варират. Тези обувки може да се купят на цени от 20 лв. до над 400 лв. Цената се определя от марката на обувката, от качеството и от характеристиките ѝ. Всеки може да намери това, което търси. А след това може да използва намереното за крайната цел, а именно – приятно и удобно бягане. Бягането е здраве, бягането е отърсване от стреса и напрежението, бягането е за тонус. А с комфортни маратонки за бягане то става истинско удоволствие.

Още по темата