Обратно
23.10.2018

Как да напишем перфектното CV?

Автор:
Vivus.bg

Всеки човек, търсейки работа, се сблъсква с необходимостта да си подготви CV. Това е първата среща на бъдещия работодател с потенциалния негов нов служител. Ето защо е необходимо CV-то ни да бъде написано така, че да грабва още с първото прочитане. Как да постигнем това? Може да смятаме, че сме страшно убедителни при разговорите лице в лице, но за да се стигне до интервю е необходимо първо да се подготви добра автобиография, която да предизвика работодателя да се обади точно на нас. Много важно е да се уточни за каква позиция става въпрос. Ако сте доказан специалист в дадена област – например медицина, техническа специалност, готвене и т.н. е много вероятно да нямате нужда от подробна автобиография, защото името ви вече работи за вас и сте популярни в работната си среда. Когато обаче тепърва започвате да си търсите работа и нямата доказан опит, а само диплома, нещата са малко по-трудни.

Какво всъщност е CV и защо е толкова важно?

Вашата автобиография е вашият личен маркетингов инструмент, който да използвате, за да презентирате себе си по най-добрия начин пред потенциалните си работодатели. Тя има задачата да разкаже за това кои сте вие, каква е вашата история, къде сте работили, къде сте учили, какви са вашите способности и постижения. Главната задача е да покажете защо сте най-добрият избор за тази позиция.

Когато кандидатствате за работа, без значение от позицията, стандартно е да се изисква представянето на CV. В допълнение към автобиографията ви, работодателите може също да поискат мотивационно писмо. В България се използва стандартен европейски формат на CV, който може да се намери напълно свободно в интернет.

В едно CV трябва да присъстват следните неща:

  • Имена и данни за контакт;
  • Професионален опит и история на предишните работни места;
  • Образование и квалификация;
  • Ключови умения;
  • Хобита и интереси.

Откъде да започнете при писането на своето CV?

В началото на едно CV се попълват личните данни за контакт. Задължително е да включите валидни електронна поща и телефонен номер. Ако не желаете да пишете точния си адрес по местожителство, може да запишете само областта и града, в който живеете. В ерата на технологиите допълнително добро впечатление би направило, ако запишете и своя профил в LinkedIn например. Това би ви спечелило допълнителен плюс, само ако акаунтът ви е е актуален и наистина поддържан.

CV, което някой чете в момента

Професионален опит

Тук е много важно да бъдете максимално честни, но и детайлни в описанието на позициите, които сте заемали. Има 3 основни типа CV и тук е именно мястото да покажете какво можете и към кой от трите типа ще се насочите:

  • Хронологичната автобиография показва какво сте работили, преди да кандидатствате за съответната длъжност.
  • Целевото CV служи страхотно, ако кандидатствате за по-висока позиция в същата област.
  • Функционалната автобиография се използва за кандидати, които нямат достатъчно опит в дадената сфера, но пък искат да се развиват, показвайки качествата си.

Хронологично CV

Търсейки нова работа, повечето хора използват хронологично CV. Това е стандартен формат на автобиография, който се изисква при кандидатстване за каквато и да е работа. Все пак е добре да сте наясно, че ако в биографията ви фигурира твърде честа смяна на работните места или големи периоди без информация, имате огромен шанс да не получите обаждане.

Целева автобиография

Преценете каква е позицията, за която кандидатствате и напишете автобиографията си според типа работно място. Целевата автобиография би била от полза в случай, че искате длъжност в същата сфера, но по-висока или с по-добро заплащане. Когато искате повишение, наблегнете на заеманите до този момент длъжности, свързани с конкретната сфера. Отбележете какво можете, какво знаете, какви умения имате и сте придобили, с какви проблеми сте се сблъсквали, как сте ги разрешавали, какъв опит сте натрупали. Подкрепете желанието си за по-висока позиция с доказателствата, че наистина имате опита, за да получите работата.

Функционално CV

Кандидатствайки за нова позиция, в сфера, в която досега не сте работили, може да направите функционална автобиография. Дори да нямате никакъв опит в работата, за която кандидатствате, наблегнете на опита, който сте натрупали на предишните си работни места. Изтъкнете факти, които ще са ви от полза за новата работа. Например – организирали сте хора, работили сте със зададени таргети, работили сте под стрес, работите бързо с компютър, имате опит с изпълнението на няколко проекта едновременно, анализирали сте информация, работили сте със специфични компютърни програми. Списъкът е безкраен, но ако искате да впечатлите своите нови работодатели, бъдете максимално изчерпателни. Така те ще си създадат представа за вас и дори да не ви одобрят, поне може да ви поканят на интервю, за да се срещнат с вас на живо и сами да кажете какво ви кара да искате позицията.

Образование и квалификация

Пишейки за тези неща, отбележете какво точно образование имате, като подчертаете практическите дисциплини, които сте изучавали. Ако имате допълнителни курсове, квалификация, обучения и т.н. – запишете ги. Без значение дали се касае за езикови курсове или професионално обучение по готварство например – запишете квалификацията си.

Ключови умения и хобита

Опишете добре какви умения имате. Ако ви се удава лесно да комуникирате с хората, бързо се адаптирате в нова среда, можете да преговаряте, справяте се с компютрите и работите с Х на брой програми, лоялни сте, креативни сте, обичате да общувате с клиенти или лесно се справяте със стреса или с работата по много различни проекти – запишете го. Запишете всичко, което смятате, че ви прави добри в очите на работодателя. Не пренебрегвайте факта, че много от големите компании биха искали от вас да проявите професионализъм, работна етика и адаптивност по отношение на работния процес. НО! Ако не притежавате такива качества, по-добре не ги пишете.

Опишете обаче вашите хобита. Може някое от тях да впечатли бъдещия ви работодател и да го накара да ви вземе именно за това. Ако обичате да шиете, напишете го. Ако сте любители на кулинарията, споделете това и кажете защо ви харесва. Ако обичате спорта, опишете какво ви дава това хоби и защо го практикувате.

Най-важният съвет – когато пишете CV, винаги бъдете честни в информацията, която давате. Не добавяйте, но и не крийте данни за себе си или за опита си. Не си приписвайте умения, които нямате, но пък винаги пишете тези, които наистина притежавате.

Още по темата