Обратно
29.5.2020

Как да направим дома си уютен с малко пари?

Автор:
Vivus.bg

Домашният уют! Именно той ни очаква след дълъг работен ден и именно той ни помага да се отпуснем и да намалим стреса. Англичаните казват „моят дом е моята крепост“. И наистина е така. Всеки иска да направи дома си уютен и да го изпълни с удобство, усмивки, вкусотии и просто любов. Истина е, че много удобства и декорации струват пари, но има и начини да постигнете същия ефект, без да се охарчите. Ето някои от тях.

Ваша лична, ръчна изработка за уютен дом

Защо да си купувате украшения, след като можете сами да ги изработите? Използвайте материали като цветна хартия, лепило, дървени клечки и други подръчни материали. Не е необходимо дори сами да измисляте дизайните – имате куп сайтове, които да ви помогнат с идеи за един уютен дом. Отворете YouTube и ще откриете изобилие от идеи, които може да започнете да осъществявате още сега!

Уютен дом чрез пренареждане

Кой е казал, че изобщо трябва да купувате или да добавяте нови неща? Не е нужно да вярвате във фън шуй – факт е, че подредбата на предметите, шкафовете и мебелите вкъщи има значение. Необмислената подредба със сигурност ще се отрази на вашето настроение и ще ви дразни, докато не я оправите. Разбира се, трудно е да намерите време за мащабно пренареждане на дома, но повярвайте – веднъж направите ли го, ще си струва.

Премахване на ненужното, за да стане домът ви уютен

Да, този метод също е напълно безплатен. Огледайте се – колко ненужни неща има в дома ви? Със сигурност не трябва да търсите дълго, преди да ги откриете. Онези празни пластмасови бутилки или найлоновите пликчета, които са забутани в ъгъла? Тетрадки, чаши и какво ли още не – всички те могат да изпълняват по-добра функция, ако са просто складирани в килера или в някой шкаф. Когато ги складирате, ще усетите как вашият дом ще може да си „поеме въздух“ и да стане с една идея по-уютен.

Домашен любимец

Точно така – някой пухкав котарак или пък вярно куче могат да направят дома ви повече от уютен. С времето ще започнете да асоциирате дома си с домашните си любимци и те ще станат част от вашето семейство. Ще се сещате за мъркането на котката или пък за веселата опашка на вашето куче, когато ви види. Тези неща ще ви напомнят за дома и вие няма да имате търпение да ги видите отново. А желанието да сте вкъщи също е уют! Отглеждането на един домашен любимец не изисква огромен бюджет и ако инвестирате в него умно, то вие ще му се радвате години наред.

Ароматни свещи

Ароматните свещи не струват много – още повече, че няма да ви се наложи да ги сменяте често. Изберете един вид красиви ароматни свещи и ги поставете на ключови места в дома ви. По такъв начин техният аромат ще ви напомня за дома винаги. Не забравяйте, че хората дълго време запомнят миризми. Една ароматна свещ може да направи чудеса за чувството на уют в дома ви!

Цветя

Няколко добре разпределени вази ще придадат цвят и енергия на дома ви. Има стотици съвети какви цветя правят дома уютен, но вие можете просто да използвате вашите любими цветя! Важното е да има намерите добро място, където те ще могат да допълват уюта, а не да го претрупват. Поддръжката на цветята е съвсем по силите ви – една ваза с цвете е общо взето еднократна инвестиция, освен ако не смятате да се занимавате сериозно с тях.

Различни декоративни предмети

Има десетки магазини, които предлагат доста добре изработени декорации за желания от вас уютен дом. Тези магазинчета предлагат всичко: чаши, възглавници, надписи, рамки, картини, фигурки и много, много други варианти. Тези предмети няма да са сериозна инвестиция, а вие ще ги купите само веднъж. Те могат да придадат на дома ви не само уют, но и чувство за уникалност. Изберете, например, красива, ръчно изработена рамка за семейна снимка и я сложете на удачно място в дома ви. Веднага ще усетите позитивната енергия, с която тази снимка ще зареди дома ви!

Красиво декорирна стая в уютен дом

Уютният дом е чист дом

Не пренебрегвайте чистотата в дома ви и не подценявайте нейната роля за уюта в него! Отделяйте време за кратко дневно почистване и ще усетите разликата. Вашият дом ще ви посреща със свежест и приятна обстановка. Чистотата е ключова за вашето настроение и продуктивност. Ако работите от вкъщи, то чистотата е абсолютно задължителна за вашите резултати!

Лични предмети

Когато всеки член на семейството има свои лични чехли и чаша, то това добавя много точки към неговото чувство за уютен дом. Много хора подценяват наличието на своя собствена чаша за кафе или чай например, но повярвайте – чувството е съвсем различно от това да пиете от обикновена чаша всеки ден. Личните предмети ще засилят връзката с дома и ще създадат място за разговори и забавни ситуации. А разговорите и забавните ситуации ще създадат най-важното нещо за уюта на един дом – спомени.

Картини за уютен дом

Празните бели стени могат да ви подействат депресиращо. Празните бели стени се асоциират с пустота и неприятни емоции, самота и други неща, които вие определено не искате в дома си. Няколко картини могат да променят излъчването на обикновените стени, като не е задължително да купувате цял куп картини – може дори да инвестирате само в една, тя да бъде окачена на ключово празно място в дома ви и да го направи повече от уютен.

Книги

Няма друг предмет, който да носи толкова уют, колкото книгата. Намерете място за рафт за книги и домът ви ще промени облика си коренно – в положителен смисъл. Истината е, че старите книги добавят и чувство за антика, ценност и класа, но ако нямате такива, няма нищо лошо в това да използвате и нови книги. Подредете книги, които вашето семейство е прочело, и съхранете цялото семейно знание с тях.

Още по темата