Обратно
16.12.2017

Как да направим евтина коледна украса за дома?

Автор:
Vivus.bg

Коледа е празник, който доставя удоволствие и радост на цялото семейство. В старанието си да зарадваме близките си хора със скъпи и модерни подаръци много често забравяме за собствените си способности. Как може да разкрасим дома си с минимална инвестиция, но пък с много вкус и стил? Ръчната изработка на коледна украса и декорация отнема повече време, но може да се направи с подръчни материали. Ако имаме деца, които са достатъчно големи за да помагат, можем да включим и тях.

Коледна украса от типа „Направи си сам“

Няма нищо по-приятно от коледна украса, направена със собствените ни ръце. Изключвайки факта, че това ще отнеме малко повече време от купуването на готови изделия от магазини, то ние ще спестим и някой лев от семейния бюджет. Какво може да направим? Практически всичко, което ни позволява фантазията и идеите са безгранични. Ето няколко предложения:

  • Класическите гирлянди

Повечето хора са правили в часовете по трудово обучение в училище такива. Ленти от цветна хартия, нарязани на еднакви парчета се оформят във вид на халка и захващат една за друга. Става лесно, необходимо е само лепило и цветна хартия. Може да ги сложим на елхата, по стените или на прозорците.

  • Коледни картички

Отново с хартия и малко фантазия можем да направим различни видове коледни картички, които да декорираме по собствено желание. Основните ни инструменти са само цветна и бяла хартия, ножица, молив и лепило. Останалото е дело на нашата собствена фантазия.

  • Прежда

С няколко кълба разноцветна прежда можем да облепим няколко по-големи чаши за чай или кафе и да ги декорираме, като направим върху тях снежен човек, Дядо Коледа, елха, топки или каквото друго ни идва на ум.

  • Рисуване

За това е необходимо да вземем само няколко готови топки за коледна украса и да нарисуваме или напишем на тях каквото пожелаем. Можем и да им залепим различни изрязани от плат или филц орнаменти.

  • Шиене, плетене и други подобни дейности

Ако ни се отдава преобразяването или направата на различни вещи с помощта на игла и конец, защо да не се развихрим? Можем да си направим коледен календар за кухнята, гирлянд с букви, да си изрежем формички и да ушием от тях различни декоративни елементи като снежинки, звездички, снежни човеци и т.н. Можем да си направим и коледни подаръци, без да харчим много пари.

Коледна украса и декорация за елха

Елхата е задължителен елемент от коледното настроение и неизменен спътник на Дядо Коледа. Къде иначе ще постави добрият старец подаръците, ако не под елхата? Ето каква коледна украса за елха можем да си направим:

  • Сняг

След като вече сме украсили елхата с наличните играчки, можем да й добавим малко памук, който да създава асоциация с навалял сняг.

  • Снежинки

Ако имаме под ръка достатъчно цветна хартия, можем да направим различни фигури като например звезди или снежинки. Важно е в основата да се постави дебела хартия или картон, който е по-издръжлив и декорацията ще изглежда по-стабилна.

  • Подаръчета

Можем да увием няколко кутийки от кибрит с опаковъчна хартия и да поставим малки панделки, за да се получат подобни на подаръци декорации.

  • Снежен човек

С няколко бели пластмасови топчета с различна големина, обвити в бял конец можем да оформим симпатичен малък снежен човек.

Коледна украса за дома

Украсата на дома за празника може да бъде както в голямо количество, така и малка, но семпла и красива. Как можем да си направим коледна украса за дома с минимално влагане на средства?

  • Декоративни възглавници

На пазара има много красиви и съвсем нескъпи тематични за празника калъфки за възглавници, които можем да поставим в дома си. Ако искаме и можем да шием, можем да проверим с какви парчета плат разполагаме и да сътворим калъфки, каквито самите ние искаме.

  • Шишарки

Доза настроение за коледното веселие със сигурност ще донесат няколко украсени шишарки. Можем да ги напръскаме със сребрист брокат или друг продукт, имитиращ сняг. Можем да ги сложим под дървото или да оформим друга домашна коледна украса – например за масата в хола.

  • Коледни свещи

Можем да ползваме големи чаши за вино или стъклени бурканчета и да ги декорираме според своя личен вкус. Можем да поставим вътре обикновена свещ, която обаче ще бъде изключително красива в тази нова поставка.

  • Коледна ръкавица и принадлежности за готвене

Можем да си скроим сами готварска престилка или готварски ръкавици. Само трябва да намерим подходящ плат и да ги скроим по своя размер.

Коледни дрехи за цялото семейство

Тук можем да развихрим фантазията си и да направим специално облекло за всеки член от семейството. Трябва само да проверим в гардероба какво имаме на разположение, да добавим малко сръчност и ще получим изключително красиви коледни дрехи.

  • Можем да сложим тематични панделки на стар пуловер и да го превърнем в нова празнична дреха.
  • Можем да изрежем различни по големина бели кръгове и да ги зашием на избрана от нас рокля или пола и да ги декорираме като снежен човек. Освен това защо пък да не добавим и изрязани различни по големина снежинки?
  • Можем да си направим сами коледни шапки от червен плат, бяла лента за основата около главата и пухкави помпончета.

Единственото, от което се нуждаем, е да използваме въображението си за изработването на коледна украса и декорация. Винаги можем и да почерпим идеи от интернет или да се разходим по магазините и да видим какво е направено в тях. Не е задължително коледната украса за дома да бъде скъпа. Ръчно изработените вещи са много по-ценни от купените!

Още по темата