Обратно
18.4.2017

Как да направим основен ремонт на къщата си?

Автор:
Vivus.bg

Много българи притежават къщи – дали в големия град или в малкото село – къщи има навсякъде. Съвсем естествено е някои къщи да са новопостроени, други да са по-стари, а трети – да са много много стари. Независимо каква е къщата, тя трябва да бъде поддържана добре постоянно, за да може да ни осигурява нормални и приятни условия за живеене. Съвсем нормално е да са необходими и ремонти от време на време. А особено когато къщата е по-стара, е възможно да има необходимост от основен ремонт. Да, той изисква много време, изисква финансови средства, изисква правилните майстори и прочие, но крайната цел си заслужава. Ако се наложи такъв ремонт, трябва да знаем поне основните неща,  с които трябва да се съобразим и с които трябва да внимаваме, за да осъществим този основен ремонт правилно и резултатът от ремонта да си заслужава. Какви точно са стъпките, които е хубаво да се предприемат?

Oсновен ремонт – начален оглед

Винаги преди започването на основен ремонт трябва да се направи обстоятелствен оглед на къщата. Трябва да се добие представа какво точно трябва да се ремонтира, какво ще е необходимо за съответния ремонт и какъв точно план да се направи, за да протече ремонтът правилно и  безпроблемно. Правилната последователност, която трябва да следваме, когато искаме да направим основно ремонтиране на къщата си, е отвън навътре.

Премахване на съществуващи стени при основен ремонт

То е първото нещо, което се прави, ако има необходимост от това. Започва се с къртенето на старата мазилка, докато се достигане на здравата. Ако е необходимо тези стени директно се махат, за да може след това да бъдат изградени нови такива. Когато обаче се вземе решение за махане на старите стени при основен ремонт, е препоръчително и дори задължително първо да се допитаме до архитект. Това е необходимо, тъй като трябва да се разбере дали тези стени не са носещи. Трябва да се провери дали няма да нарушат цялостно основите на къщата и какви ще са последиците. Най-добре при такива основни промени наистина да се допитаме до архитект или конструктор. Той ще даде своето професионално мнение и при нужда – дори ще изготви проект на къщата или апартамента, който да бъде следван при самия ремонт.

Изграждане на нови стени, когато се прави основен ремонт

Естественото продължение на ремонтните дейности, след като старите стени са били бутнати, е да се изградят нови такива. Вариантите са или да се изградят нови на абсолютно същото място, на което са били старите или стените да се разположат по нов начин спрямо желанието на собствениците на жилището и техните идеи как точно искат да бъде разположено всичко. Ако има изготвен проект от архитекта или конструктора, то новите стени се изграждат спрямо него.

Инсталации при основен ремонт

Поставянето на всички видове инсталации, желани от собствениците на къщата, е следващата стъпка от ремонтните дейности. Тя трябва да бъде извършена по това време, за да може след това да се продължат спокойно всички останали дейности по извършвания основен ремонт. Инсталациите, които трябва да се подменят или тепърва да се изградят са такива за водоснабдяване и канализация (ВиК), електроснабдяване и отоплителните и вентилационни (ОВ) инсталации. Те трябва да се премислят правилно – къде точно да бъдат разположени, за да могат да бъдат използвани оптимално правилно.

Измазване

Когато се стигне до момента с измазването, е правилно да се започне с това на тавана. Следващата стъпка са стените и накрая идва ред на пода. Стандартните дебелина на пластовете на мазилките, която трябва да се спази, е по два сантиметра за  тавана и стените. На пода сантиметрите са 4. След като мазилките изсъхнат, може да се премине към шпакловане и финосване, с които да се постигнат геометрично прави и идеално гладки стени и тавани.

Поставяне на настилките и боядисване

Когато дойде моментът за поставянето на настилките при основен ремонт, отново винаги се започва отвън навътре. Това означава, че настилка първо трябва да бъде положена по терасите. След това идва ред на мокрите помещения като бани, тоалетни и перални помещения. Холът, кухнята и спалните са следващи поред и се приключва с коридорите. Тъй като ще има още работа по вътрешните части на къщата, след като всички плочки са поставени, те трябва да се покрият с велпапе и найлон. Краищата им трябва да са добре залепени, за да може да бъдат предпазени от всякакви действия, които могат да ги наранят, докато текат останалите ремонтни дейности, а също така да бъдат предпазени и от прах и влага.

При вече шпакловани стени и тавани, може да се започне с боядисването им, като трябва да се вземе предвид дали и какъв паркет ще се поставя допълнително на пода. Ако паркетът е обикновен ламинат, стените могат да бъдат боядисани, а паркетът да бъде поставен впоследствие. Ако ще се поставя паркет от естествено дърво, първо трябва да бъде поставен той и чак след това трябва да се боядисат стените. Това е така, тъй като при поставянето му повърхностите на стените могат да бъдат наранени. Естествено – ако се поставя такъв паркет при извървашване на основен ремонт и след това се премине към боядисване на стените, то той трябва да бъде покрит, за да не бъде зацапан.

Особености и специфики на ремонтните дейности

Винаги, когато се осъществяват някакви мокри процеси, трябва да се изчаква достатъчно дълго време, за да може съответният материал да изсъхне достатъчно и да не остане влага, тъй като това би предизвикало последваща необходимост от допълнителни и в същото време излишни ремонти. Както се казва в една стара българска поговорка – „Трай бабо за хубост“. Така е и когато се прави основен ремонт – винаги трябва да се изчаква определено техническо време. Изсъхването на замазките трае 3-4 дни, а за да се мине на етапа на боядисване, със сигурност трябва да сме изчакали това време, за да може съответните замазки да са напълно изсъхнали. За да се разбере дали са, се използват влагомери, които отчитат този показател. Същият е случаят и когато се лепят тапети – стените трябва да са напълно изсъхнали. Ако остане влага, при всички положения ще има неблагоприятни последици.

Важно е и да се знае, че ако се действа по фасадата на къщата при извършване на основен ремонт, това не трябва да се прави при пряка слънчева светлина, висока температура, дъжд или вятър. Причината е, че така мазилката засъхва доста по-бързо, но неправилно и може да падне. Ако се работи през зимата във вътрешните помещения, те трябва да се отопляват. По този начин мазилката има възможността да изсъхне напълно, а не да замръзне и да падне.

Топлоизолация

При поставянето на изолация при основен ремонт трябва да се прецени дали тя да е външна или вътрешна. Ако е вътрешна, стаята се сгрява бързо, но и изстива бързо. В същото време предразполага към разрушение на външната стена, тъй като през зимата тя поема цялата влага. Ако е външна, тя предпазва стената от външните въздействия. Трябва обаче да се направи на цялата сграда, а не само да определени части. Така топлоизолацията ще бъде и по-ефективна. Важно е и платната на стиропора да се поставят плътно едно до друго, за да не остават фуги между тях, които да пропускат влага и студ.

Като цяло е наистина важно, когато се прави основен ремонт на къщата, той да бъде много добре обмислен, планиран и изпълнен. Така той ще може да донесе желания ефект и да осигури комфортно и удобно пребиваване.

Още по темата