Обратно
4.10.2019

Как да научим децата да ценят парите?

Автор:
Vivus.bg

Чудили ли сте се дали е важно да научим децата си да ценят парите? Ако искате да ги направите отговорни и да заложите още от ранна детска възраст принципите на пестене и разумно харчене, тогава това съвсем не е маловажен въпрос. Всяко дете може от малка възраст да разбере как да управлява парите си правилно, а това ще му е от полза през целия по-нататъшен живот.

Започнете да плащате заслужена заплата  на децата

Детето ви няма да се научи да цени парите, ако му ги давате наготово, защото ще започне да ги възприема за даденост. По-добрият вариант, когато иска от вас пари, е да му ги дадете в замяна на извършването на някаква услуга, каквато е по силите му да направи. Това би могло да бъде почистване на стаята, подреждане на хола, миене на чиниите, измитане на пода във всички стаи и дори почистване на плочките в банята. По този начин не само ще дадете на децата си урок за стойността на парите, но и ще спестите време и усилия, а и ще ги приучите на труд от ранно детство.

Нека децата да участват в разпределението на семейния бюджет

Ако включвате децата си в решенията как да управлявате парите в семейството, какво да закупувате и от кое да се отказвате, те ще започнат отрано да виждат разликата между наистина необходими неща и такива, които могат и да не се купуват. Така по-лесно ще разберат каква е стойността на парите и за какво си заслужава да бъдат похарчени. Разбира се, в такива дискусии родителите трябва да са единодушни и да отбягват всякакви несъгласия помежду си, за да дадат правилен пример на подрастващото си дете.

Какъв урок да дадете на децата за банкомата?

Когато детето ви вижда да теглите пари от банкомата, то не може да разбере, че тези пари са изкарани с много труд. То си представя, че можете да теглите оттам постоянно и колкото си поискате. Тази погрешна представа трябва да бъде поправена. Обяснете на детето си, че парите, които притежавате в картата, идват само след усърдна работа през месеца и свършват бързо, ако не се използват разумно. Кажете на детето си, че предпочитате да теглите пари от банкомата на банката, издала картата, а не от такъв на друга банка, защото това ви спестява допълнителни разходи, които смятате да изхарчите за нещо по-разумно. Децата бързо схващат логиката и започват да я следват в собствения си живот, а и се научават как да пестят.

Пазарувайте заедно с детето си

Отидете с децата си в голям супермаркет или на пазар и им покажете цените. Покажете как една стока може да струва на едно място една цена, а на друго – по-скъпо. Обяснете им за намаленията и отстъпките, които виждате, и как тези намаления могат да спестят пари. В края на пазаруването дайте на децата си да разгледат касовия бон, за да видят как всяка стока, закупена от вас, е отразена вътре и вие плащате цената й, за да я ползвате.

Как се използва кредитната карта?

Ако ползвате кредитна карта, обяснете на децата как и за какво се използва тя. Непременно им разкажете какво ще се случи, ако не платите навреме вноската за погасяването на дълговете, но споделете и какви са предимствата от редовното им плащане. Така вашите деца ще усвоят важния урок да използват правилно взетите назаем пари.

Ползване на спестовна касичка

Купете на детето си касичка, където то да може да събира спестяванията си. Така от малко то ще започне да осъзнава истинската стойност на парите и да ги събира, докато се натрупат достатъчно, за да си купи желаното нещо. С това ще научите децата на търпение и въздържание, вместо да купувате веднага всичко, което поискат.

Майка, учеща дъщеря си да цени парите и да си спестява такива

Запознайте децата със силата на парите

Децата трябва да знаят, че ако разполагат с пари, може да променят много неща около себе си. Те трябва да са наясно, че наличието на финансови средства им дават възможности, които не биха могли да имат без тях. Парите могат да им осигурят храна, дрехи, образование, забавления и куп други неща, но за да ги имат, трябва да се трудят.

Ролята на благотворителността

Научете детето отрано да не бъде егоист, който живее само за себе си. Най-вече можете да направите това с личния си пример. На касите в магазините често има кутии за събиране на пари в полза на нуждаещи се, които страдат от тежки заболявания. Когато минавате покрай тях с децата си, можете да им давате да пускат парички вътре и да им обяснявате, че ако всеки човек пусне по едно левче, може да се събере достатъчно голяма сума, която да покрие разходите за лечението.

Коя е подходящата възраст да започнете да учите децата за стойността на парите?

Това зависи от самото дете. Можете да започнете да го учите на някои принципи още в най-ранно детство, но ще има смисъл то да разполага със собствени пари, едва когато се научи да смята елементарни задачи, тоест на около 7 години.

Допълнителни съвети към родителите

Не очаквайте прекалено много от децата си. Възможно е те да правят неразумни покупки, но вместо да им бъдете началник, се опитайте да ги поправяте като съветник. Помогнете им да оценят самостоятелно своите постъпки. Така ще имат по-голям шанс следващия път да вземат по-разумни решения.

Не използвайте парите за наказание.  По-добре лишете детето от компютър или телефон, но джобните пари не бива да бъдат ползвани като наказателно средство за справяне с лошото поведение.

Можете да започнете да заплащате на детето си за извършването на определени услуги още преди 10-годишна възраст. Не са малко преуспелите бизнесмени, които още от тази възраст са започнали да градят своите компании и бизнес проекти.

Надяваме се, че тези съвети ще ви бъдат от полза, когато решите да научите детето си за стойността на парите. Във всеки случай те ще ви дадат добра насока как да подходите към темата.

Още по темата