Обратно
19.6.2022

Как да пестим пари

Автор:
Vivus.bg

Вероятно през главите на не един или двама човека е минавала мисълта „Как да пестим пари?“. Или пък "Как да се научим да пестим пари?". В днешното ежедневие, изпълнено с множество разходи, обикновено парите не ни достигат. Не ни достигат да си направим някоя екскурзия до мечтана дестинация. Не ни достигат да си купим нещо за себе си, което отдавна искаме. Не ни достигат да посрещнем непредвиден и неочакван разход. Затова би било чудесно да имаме малко заделени настрани средства, с които да си помогнем при нужда. Но как лесно да пестим пари реално и какво можем да правим, за да се случи това.

Ето някои съвети как да пестим пари бързо и лесно

Най-трудното при пестенето както при почти всяко едно нещо е това да започнеш. Нужно е малко време и търпение, за да се свикне с малките неща, които ни помагат да пестим. Но стъпка по стъпка целта може да бъде постигната. И така, след като свикнем с тази идея и започнем да я прилагаме, в един момент ще можем лесно да си отговоряме на въпроса как да спестим бързо пари.

Първа стъпка в това как да пестим пари е да се научим да записваме разходите си

За да започнем да пестим, трябва да разберем колко харчим. Освен това трябва да знаем и за какво точно харчим. Тук можем да си направим опит – за един месец да записваме всеки харч, който правим. Правейки си този списък, на края на месеца ще знаем точно колко пари сме изразходили и точно за какво. Освен това можем да си сортираме списъка по раздели – например храна, сметки, кредити, вноски и прочие. Така картинката ще се изясни още повече.

Втората стъпка как да пестим пари е съставянето на бюджет

След като сме си сортирали разходите, вече ще можем да преценим по-лесно къде и за какво харчим най-много и можем ли да си позволим да съкратим похарченото там. Можем да си съставим бюджет, в който да планираме как ще се отнасяме с парите си през следващия месец. След като вече сме решили от какво ще се опитаме да спестим, можем да зачислим отделената сума като разход, ако нещо спешно изскочи евентуално. Ако няма такива непредвидени разходи, то просто парите ще останат спестени.

В случай обаче че се очаква някакъв разход, който не е ежемесечен, но се знае, че ни очаква, не трябва да забравяме да го включим – например купуването на винетка или пък на дърва за огрев. Важно за съставянето на правилен бюджет и за потенциалното разбиране и осъзнаване как да пестим пари е да отбелязваме всеки очакван разход за идния месец.

За да не се чудим как да спестим пари, ни е нужен ясен план за спестяване

Знаейки колко точно харчим и колко печелим, трябва да се опитаме да си създадем навик да отделяме настрана част от това, което печелим. Ако можем да отделим 15-ина процента, би било добре. Ако можем да отделим повече, би било още по-добре, разбира се. Ако не можем да отделяме нищо обаче, отново трябва да премислим кое можем да ограничим, за да разберем колко бюджет имаме за спестяване.

Трябва да си поставим спестовни цели

Ако сме си поставили спестовни цели в началото, можем по-лесно да започнем да пестим. Ако знаем, че спестим ли определена сума, ще я използваме за нещо конкретно, то ще имаме стимул да пестим повече. Знаейки, че искаме да си направим екскурзия до някоя екзотична дестинация или да си купим кола, или да направим ремонт, имаме цел, към която да се стремим. Имаме мотив, който да ни кара да пестим. Използвайки този калкулатор, можем да пресметнем по колко на месец трябва да пестим, за да си осигурим желаната сума за желаната цел (б.а. калкулаторът е на английски език).

За да си отговорим на въпроса как да се научим да пестим пари, трябва да започнем да си поставяме приоритети

Всеки човек има различни приоритети и преследва различни цели. Така че всеки човек преценява кое е на преден план за него. Определяйки си кое е най-важно за нас, можем да започнем да пестим най-много за него. Ако има други неща, които могат да изчакат, то за тях или не започваме да пестим в момента или заделяме минимални средства.

Дядо учи внучето си как да пести пари

Автоматични преводи към спестовна сметка

Ако си отворим спестовна сметка, разполагаме с място, на което да стоят само парите, които искаме да си заделяме. Можем да насочим част от средствата, които по принцип получаваме през месеца, да отиват директно в тази спестовна сметка. По този начин вероятността тези пари да бъдат изхарчени намалява. Знаейки, че парите са вече там и че в разплащателната ни сметка са само тези, които можем да изхарчим за месеца, няма да мислим прекалено много как и дали ще спестим през съответния месец.

Друг от нашите съвети как да пестим пари е да започнем да следим прогреса на спестяванията си

Ако знаем, че си вкарваме опредена сума за спестяване, можем да проверяваме с какви темпове точно напредва размерът на тази сума. А виждайки увеличаването й, това може да ни изиграе ролята на мотивиращ фактор. Може да ни накара да пестим още и още.

Малко трикове как да пестим пари

Има редица дребни трикове, които да ни помогнат в намирането на отговора на въпроса как да спестим пари до заплата.

Как лесно да пестим пари от вкъщи?

  • Ако имаме ненужни вещи, дрехи и прочие, които не ползваме, можем да ги продадем и да изкараме малко пари от тях. Получените средства можем директно да оставим във фонд „Спестявания“.
  • Ако сте мъж, можете да си купите машинка и да се подстригвате вкъщи, за да пестите от фризьор. Разбира се, това е възможно, ако прическата не е прекалено сложна. Ако сте жена, можете да правите маникюра си сама вкъщи, вместо да ходите на маникюрист.
  • Можем да си носим храна от вкъщи на работа. Така няма да даваме пари за обяд или закуска. Освен това можем да си правим кафе сутрин вкъщи, вместо да си го купуваме на път за работа.

Как да пестим пари при покупки и пазаруване?

  • Можем да следим за продукти на промоция в големите вериги магазини и да пазаруваме тогава, когато има такива. Така пестим, заплащайки по-малка сума, отколкото по принцип струват съответните продукти. В днешно време повечето големи вериги имат ежеседмични промоции, които лесно могат да бъдат следени в брошурите и мобилните им приложения.
  • Пазарувайте храна със списък, за да не я разхищавате впоследствие и да не губите излишни средства. Ще се изненадата колко много храна се изхвърля в кофите за боклук – хляб, продукти с изтекъл срок на годност, развалени деликатеси и т.н. Пазарувате ли със списък обаче, ще се предпазите от това да вземете продукти и количества, които реално няма да употребите и бихте изхвърлили.
  • Някои хора пътуват всекидневно с градски транспорт. Винаги излиза по-евтино да си купим карта за пътуване, вместо да си купуваме отделни билетчета всеки ден директно от автобуса, трамвая, метрото и прочие. Освен това пътуването с градски транспорт обикновено е по-евтино от това със собствен автомобил – пестите от гориво, пестите от амортизация на автомобила, пестите и собственото си време, което по принцип бихте загубили по светофари и задръствания.

Как да пестим пари от ненужни разходи?

  • Друг трик, когато се чудим как да пестим пари, е да мием колата си сами, вместо да я оставяме на автомивка. Освен това все по-голяма популярност добиват автомивките, на които можеш сам да измиеш и изчистиш колата срещу минимална сума.
  • Хубаво е да използваме банкомат на обслужващата ни банка, когато си теглим пари. В зависимост от условията, при които сме открили сметката си, транзакциите или нямат такси или са по-малки, отколкото ако теглим от банкомат на друга банка. Така ще можем да спестим и по някой излишно даден лев за транзакции.
  • Ако наистина искате да спестите пари, трябва да се лишите от посещения на ресторанти, барове и дискотеки. Те поглъщат пари, които могат спокойно да влязат във фонд „Спестявания“. Заменете излизането навън с домашни гостувания на кафе, на питие или пък на домашно приготвена вечеря. По този начин ще съчетаете забавното с полезното за вашия бюджет.

Прасе-касичка, чудещо се как да пестим пари

Още малко полезни трикове как да пестим пари

Има и други, на пръв поглед, дребни неща, които могат да ни помогнат в пестенето на средства:

  • Замисляли сте се колко често оставяте лампите да светят излишно? И то в стаи, които дори рядко ползвате?
  • А мислили ли сте колко силно пускате водата да тече, при положение че не е необходимо?
  • Пускате ли малко дрехи в непълна пералня 2-3 пъти седмично, вместо да изперете всички дрехи наведнъж с едно пускане на пералнята?
  • Оставяте ли водата от душа да тече, хабейки я напразно, докато се сапунисвате?
  • Ако пускате щорите през лятото и ги вдигате през зимата, ако затваряте вратите след себе си, ще можете да спестите от отопление. Само това простичко действие може да промени температурата с един-два градуса.
  • Ако се обзаведете с енергоспестяващи уреди и направите топлоизолация на жилището си, имате възможност да пестите от харчене на електроенергия.

Всички тези варианти са си един вид решения на чуденето как да спестим пари бързо.

Възползвайте се от всички безплатни неща, които ви се предлагат, тъй като те са наистина много. В днешно време особено Интернет ни предлага хиляди възможности. Спокойно може да се намерят безплатни уроци, курсове, книги и прочие. В същото време качеството на съответните курсове понякога е дори по-високо от това на присъствени платени часове.

Има много фактори, които могат да помогнат да започнем да пестим. Има много неща, които можем да правим или да не правим, за да се научим как да пестим пари. Нужна е просто воля, търпение и цел, заради която искаме да пестим.

Още по темата