Обратно
20.4.2017

Как да планираме лесно почивните дни през април и май?

Автор:
Vivus.bg

Април вече дойде, а той води „под ръка“ и Великден и почивните дни покрай него. Май е дори повече от щедър откъм почивни дни, като ни очакват два удължени уикенда. Те ще са заради 1-ви май – Денят на труда и 8-ми май – почивен ден заради Гергьовден. Освен това ще разполагаме и с един бонус почивен ден в средата на седмицата заради 24-ти май – Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Това означава, че ще имаме повечко почивни дни, които да можем да оползотворим и най-вероятно всеки вече крои планове.

Повече почивни дни, повече време за себе си

Времето тече неусетно, особено когато сме погълнати от задачи или работа. Затова трябва да се възползваме максимално, когато имаме повече почивни дни. Затова е и хубаво да ги планираме добре, за да можем да извлечем най-доброто от тях. Да, наистина го има и моментът, в който може просто да се отпуснем и както се казва „да става, каквото ще“. Но пък ако сме подготвени, може да се получи още по-добре.

4 дни подред за Великден (14-ти до 17-ти април) са достатъчно време, в което да може да се направят много неща. Може да се организират екскурзии, разходки, СПА, посещение на близки и роднини. Може да се купят неща, които отлагаме отдавна, но все не ни стига времето. Или пък просто можем да се поглезим. Най-вероятно има доста хора, които обмислят варианта да си вземат отпуска в първата седмица на май. Така се събират общо 10 почивни дни подред. А това вече е наистина доста сериозно време, в което могат да се направят още повече неща.

Най-вероятно има и хора, които обмислят да си слеят един от двата уикенда със срядата на 24-ти април и да удължат приятните изживявания през почивните дни. Единият вариант е пускане на отпуска в понеделник и вторник и така почивката става в периода от 20-ти до 24-ти май. Другият вариант е пускане на отпуска за четвъртък и петък, което пък означава почивка в периода от 24-ти до 28-ми май. И в двата случая се събират по 5 почивни дни подред. 5 дни са достатъчно време да се направят доста интересни и вълнуващи неща.

А за хората, на които им се почива наистина много, винаги съществува и трети вариант. Той е пускане на отпуска и за четирите дни през тази седмица, а именно – понеделник, вторник, четвъртък и петък. Така общият брой поредни почивни дни нараства на 9. Така че при всички положения при добро желание и планиране, всеки от нас може да си изкара наистина подобаващи и приятни дни и да се възползва максимално от празничните дни.

Как лесно да организираме екскурзия за почивните си дни

За да се подготвим обаче още по-добре и да можем да си позволим да изкараме тези почивни дни още по-приятно, в повечето случаи се нуждаем от малко повече финансови средства и е хубаво да помислим предварително и над този аспект. Но това не винаги е задължително. В последните години екскурзиите например стават на все по-достъпни цени. Все повече и повече хора си позволяват да се възползват и да си направят някое бързо пътешествие. И определено предстоящите почини дни дават много възможности и опции пред всички нас да спретнем бърза екскурзия до някое отдавна желано място.

Колкото по-рано например отворим някой от сайтовете на някоя от авиокомпаниите, толкова по-голям е шансът ни да открием някой наистина изгоден билет на наистина изгодна цена до някоя наистина прекрасна и дори мечтана от нас дестинация. Резервираме си билетите, намираме си изгодно място за настаняване на съответното място и правим план на това какво точно искаме да посетим на това съответно място. Или пък просто отиваме там и се „пускаме по течението“, наслаждавайки се на времето там. Има го и другият вариант, при който дори няма да е необходимо да правим толкова планове. Можем просто да отварим сайта на някоя туристическа агенция и да разгледаме офертите. Ако ни хареса някоя, просто я резервираме и чакаме да стане време за самата екскурзия. Дойде ли това време, отиваме на уреченото място на отпътуване и след това се наслаждаваме на прекараното време.

Посещение на семейството и роднините

Знаем, че все пак Великден е голям семеен празник. Ако не живеем на същото място или в същия град, където са и нашите роднини и семейството ни, винаги можем да решим да ги посетим и да изкараме празника заедно. Те със сигурност ще са щастливи. Все пак кой родител не очаква с нетърпение да види детето си в празник или в делник – няма такъв. Всеки родител се надява тези срещи дори да са по-чести. А срещите с роднините и семейството винаги са пълноценни. Винаги са време, което е изпълнено с трепетни моменти на споделяне на преживявания от всекидневието. Винаги са време на споделяне на постигнати успехи на работа или пък в личен план. Винаги са време на споделяне на лошите моменти, тъй като все пак е неизбежно да има и такива. Като цяло – винаги са време, което можем да споделим с тях.

Не бива естествено да се ограничаваме и да посещаваме роднините и семейството само по Великден като семеен празник. Можем да го направим и през май, когато също ще имаме повече почивни дни подред и когато евентуално решил дори да слеем някои от тях с допълнителна отпуска. Варианти винаги има, всичко друго е въпрос на планиране. Съвсем спокойно може да се измисли и комбинация на всичко това. През едните почивни дни може да бъде посетено семейството. През другите може да бъде организирана екскурзия или пък тази екскурзия да е семейна. На дневен ред винаги лежи и вариантът просто да решим да си почиваме, да мързелуваме и да използваме времето за себе си.

Почивните дни вече „чукат“ на вратите ни, „топката“ е в наши ръце. Време е да запретнем ръкави и да действаме с планирането и организирането. А след като плановете са готови и по възможност джобовете ни са пълни, ни остава само едно – да се отпуснем, да се отдадем на заслужената почивка и да си изкараме перфектно почивните дни през април и май.

Още по темата