Обратно
24.12.2018

Как да си направим коледни сладки?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Коледа е – най-вълшебното време през годината! Наред с доскорошното търсене на подходящи подаръци за най-близките и желанието да зарадваме всички с това, което биха искали, идва време и да се потрудим върху приготвянето на храната. За Бъдни вечер менюто обикновено се върти около традиционния нечетен брой ястия, задължително постни. За деня на Коледа обаче може да изкушите семейството с вкусни домашно приготвени тематични сладки. Имате страхотен комплект от фигурки за сладки, които обаче отдавна не знаете къде точно сте сложили? Сега е моментът да ги потърсите. Ако пък нямате фигурки, отидете до най-близкия магазин и вижте дали нямат именно фигурки за изрязване на коледни сладки. Ако сте добри в декорирането, може да използвате и стария, но вечен метод с изрязването на кръгчета със стъклени чаши. Та, на въпроса – как да приготвим коледни сладки? Ето една вкусна рецепта, която ви позволява да развихрите фантазията си.

Какво ви е необходимо за направата на коледни сладки?

Ето необходимите продукти за приготвянето на вкусни коледни сладки:

– 1 чаша несолено масло;

– 1 чаша бяла захар;

– 1 чаена лъжичка ванилов екстракт;

– 1/2 чаена лъжичка бадемов екстракт;

– 1 яйце;

– 2 супени лъжици бакпулвер;

– 1/2 чаена лъжичка сол;

– 3 чаши брашно.

Какво следва?

Разтопеното масло и захарта се разбиват с миксер до получаването на фина, гладка смес. Необходимото време за това е поне 3 минути. Отделно разбийте екстрактите и яйцето. В отделна купа смесете брашното, солта и бакпулвера. След това съберете мокрите и сухите съставки, като смесвате полека до получаване на твърдо тесто. Накрая може да се наложи сами са месите тестото, така че е добре да намокрите ръцете си, за да работите по-лесно. В никакъв случай не замразявайте полученото тесто. Разточете го върху набрашнена повърхност. Преди това може да го разделите на отделни топки, за да ви е по-лесно за работа. Разточете кора с дебелина около половин сантиметър. Сладките трябва да бъдат много тънки, за да се изпекат хубаво и равномерно.

Фурната трябва да бъде загрята на около 180 градуса. След като сте изрязали коледните сладки в желаната от вас форма, е време да ги изпечете. Наредете ги достатъчно далеч една от друга, така че да има място между тях. Времето за изпичане е около 6 до 8 минути. След като сладките са изпечени, не бързайте да ги вадите. Оставете ги малко да изстинат и чак след това ги извадете. Необходимо е малко време, за да не се разчупят още горещите коледни сладки. След като сте се сдобили с готовите сладкиши, идва най-приятният момент – да ги украсите по ваше желание и вкус.

Медени коледни сладки

Друг вариант за вкусни коледни сладки е рецепта за медени такива. Може да изберете измежду множеството предложения в кулинарни книги и сайтове. Има различни вариации, като основата остава същата – подслаждане с мед и вкусен аромат на канела. За да ви е коледно, в никакъв случай не пестете от украсата на сладките и, разбира се, от разнообразието от формички – звезди, топки, елхи, камбанки и т.н. Медените коледни сладки също може да украсите, както ви душа иска. Тук може да поставите и класическите декорации с шоколад или пък да слепите бисквитите две по две със сладко по ваш избор. Разбира се, важното е да бъде сладко и апетитно.

Как да украсяваме коледни сладки?

Тук вариантите са стотици. Въпрос на личен избор, предпочитания и, разбира се, на умения, е да направите съответната украса за вашите коледни сладки. Как да я направите?

  • Един от най-лесните начини е да се снабдите със сладкарски бои и да си направите основа от пудра захар и лимонов сок. След това разделяте сместа и всяка част оцветявате с различна боя. Декорирате според личните ви предпочитания.
  • Може да използвате и разбити белтъци, смесени с пресята пудра захар. Цветът е бял, но с малко сладкарска боя може да сътворите страхотни други цветове, така че да има с какво да се забавлявате и да рисувате на воля.
  • Друг популярен вариант е масленият крем. За да направите декорация с него, също може да използвате сладкарски бои. Правите крема, разделяте го на няколко части и всяка част оцветявате в различен цвят. Тук е много важно да си осигурите достатъчно пространство, така че да наредите всяка една декорирана сладка.

Какво можем да направим като украса?

Ако сте избрали да правите цветна декорация на сладкишите, може да развихрите въображението си – буквално. В много комплекти с формички за сладки има елхички, така че вземете една готова изпечена бисквита-елхичка и я украсете със зелено в краищата. Когато очертаете бисквитата, вътре може да я декорирате както пожелаете – да й нарисувате гирлянди, топки или каквото пожелаете. Класическите кръгчета се превръщат много лесно в снежни човеци или в топки за елха – по ваш избор. Необходимо ви е само желание и старание.

Важно! Когато приготвяте коледни сладки, е много важно да спазвате рецептата. Ако искате да направите наистина вкусни сладки, е задължително да оставите продуктите на стайна температура. Използвайте пресни и качествени съставки, така че да получите оптимален резултат и наистина вкусни коледни сладки. Вложете малко любов и всичко ще стане дори по-вкусно от очакваното! Коледа е семеен празник – зарадвайте обичаните от вас хора!

Още по темата