Обратно
9.6.2021

Как да спестите пари за пенсиониране?

Автор:
Vivus.bg

Когато си в началото на професионалната си кариера, самата идея за спестяване на пари за пенсиониране ти се струва дори смешна. Никой не иска да заделя дял от месечния си доход, който ще може да види отново след десетилетия. Особено когато в живота тепърва ти предстоят големи финансови стъпки. Например купуване на семеен автомобил, на нов дом или заделяне на пари за образование на децата.

Но истината е, че колкото по-рано започнете да спестявате за късните си години, толкова по-благодарни на себе си ще бъдете тогава. Но преди да започнете, е много важно да си отговорите на някои основни въпроси. А те са „Колко пари имате възможност да спестявате всеки месец?“ и „Колко ще ви е необходимо да спестите, за да живеете комфортно, когато се пенсионирате?“. Сумата, която ще трябва да спестите за пенсиониране, е индивидуално решение, което се свежда до възрастта, на която искате да се пенсионирате. И до това какъв начин на живот се надявате да можете да си позволите. Независимо от това как изглеждат мечтите ви за пенсиониране, следването на тези стъпки може да ви помогне да постигнете целите си.

Започнете да спестявате пари за пенсиониране отрано

Повечето хора, които все още не са започнали да спестяват за пенсиониране, вярват, че все още нямат финансовата свобода, за да си го позволят и нямат достатъчно стабилни доходи, за да покрият ежедневните си разходи. Но плащането най-напред на себе си трябва да бъде приоритет точно колкото и плащането на месечните сметки. Разбира се, това не означава да не плащате сметките и заемите си. А означава, че вие сте единственият човек, който може да ви помогне да имате едно стабилно финансово бъдеще.

Винаги ще има месеци, когато ще ви бъде трудно да спестите достатъчно. Но в други месеци това няма да бъде така. Важното е да не се обезкуражавате. Започнете с малка сума. Създайте си навик при получаване на заплата най-напред да отделите настрана малко пари за пенсиониране. По-добре да започнете отрано да спестявате малка сума всеки месец, отколкото да чакате да станете на 40 г. и да изкарвате много пари, за да започнете да пестите.

Въпреки че когато си на 20 или 30 години пенсионирането изглежда като абстрактно понятие, не трябва да забравяте, че този момент все някога ще дойде. И вие трябва да бъдете добре подготвени за него.

Изплатете всички съществуващи заеми, за да си осигурите възможност за спестяване на пари за пенсиониране

Заемите само затрудняват спестяването за пенсиониране. Това е така, тъй като голяма част от месечните ви доходи отиват именно за тяхното изплащане, както и за лихвите към тях, вместо да  използвате тези пари, за да спестявате за пенсионирането си.

Поради тази причина е изключително важно да оцените всички свои финансови задължения и да съставите план за изплащането на заемите си, ако още не сте го направили. След като дълговете ви бъдат намалени или изплатени, можете да пренасочите тези плащания към пенсионните си спестявания.

Поставете си ясни финансови цели

Един от най-добрите начини да се придържате към ежемесечното спестяване, както и да спестите достатъчна сума пари за пенсиониране, е да си поставите ясна цел. Започнете с това на каква възраст бихте искали да се пенсионирате, както и каква сума бихте желали да сте спестили в съответния момент. Така ще можете да пресметнете колко пари трябва да спестявате всеки месец, за да достигнете желаната цел. Друг подход е отправната ви точка да бъде сумата, която искате да сте спестили до определена възраст. На база на това ще можете да сметнете по колко лева на месец трябва да заделяте до съответната възраст.

Това планиране често продължава цял живот. Ако изградите добър спестовен план от самото начало, вие си гарантирате едно спокойно и сигурно пенсиониране. И при него няма да се притеснявате за финансите си.

Автоматизирайте спестяванията си

Ако ви е трудно да отделяте пари за пенсиониране всеки месец, забравяте или пък приоритизирате други разходи, то тогава трябва да опитате да автоматизирате спестяванията си. По този начин след всяко постъпване на месечната ви заплата, вие си гарантирате, че ще поставите бъдещето си като най-голям приоритет.

По този начин автоматичните вноски могат да бъдат лесен и безболезнен начин за интегриране на спестяванията във вашия бюджет. Всичко, което трябва да направите, е да настроите избраната от вас сума всеки месец автоматично да се прехвърля в спестовната ви сметка. Така, ако никога не ви се налага ръчно да прехвърляте спестяванията си, няма как да забравите да го правите.

Намалете излишните разходи

Понякога при много хора причината да не могат да си позволят да спестяват пари за пенсиониране е, че имат твърде високи месечни разходи. Първата стъпка за намаляване на разходите е да направите списък с тях и да определите:

  • кои от тях са задължителни (като сметките за ток и вода);
  • на кои наистина държите;
  • с кои можете да се разделите (като например редовното вечеряне в ресторант или посещенията на кварталния бар).

Също така потърсете начини да спестите от фиксираните месечни разходи като телевизия и мобилен телефон.

Като алтернатива, можете да посещавате безплатни събития като концерти в парка например вместо в любимия бар. Ако имате абонаменти, които не използвате често и които автоматично се подновяват, ги прекратете, без да се замисляте дълго. Посещавайте молове и търговските центрове по-рядко. Когато решите да направите по-скъпа покупка, изчакайте няколко дни, за да обмислите дали наистина се нуждаете от нея.

Редовно проверявайте спестяванията си

Нашият съвет е редовно да проверявате докъде сте стигнали със спестените пари за пенсиониране, за да наблюдавате прогреса. Това не само ще помогне да се придържате към спестовния си план. То също ще ви помогне да забележите потенциални проблеми и несъвършенства, за да ги изчистите навреме. Удовлетворението от натрупването на спестената сума дори често вдъхновява хората да търсят други методи за спестяване и инвестиране.

Още по темата