Обратно
24.10.2020

Как можем да постигнем финансова независимост?

Автор:
Vivus.bg

Докато много хора мечтаят да получат финансова независимост за една нощ, като изберат точните лотарийни числа, други работят година след година, за да го направят. Финансовата независимост изисква отдаденост и фокус, но мнозина могат да я постигнат чрез прости стъпки, вместо да разчитат на подхода „не би ли било хубаво“, опитвайки се да спечелят джакпота.

Какво е финансова независимост?

Финансовата независимост може да означава различни неща за различните хора, но в основата си е свързана с това да ви позволи да правите нещата, които наистина искате да правите, без да се притеснявате за доходите си. Въпреки че все още ще имате много от същите притеснения за живота, каквито имат всички, парите няма да са едно от тях и ще можете да преследвате специален интерес или мечта за цял живот, ако успеете да постигнете финансова независимост.

За някои хора финансовата свобода е в това да си устроят спокоен начин на живот. За други може да става въпрос за живот, изпълнен с пътувания и лукс. Трети виждат финансовата независимост като средство за извършване на този вид работа, която наистина искат да вършат, а не на работата, която правят, само за да получат пари. Тези хора могат да тръгнат по пътя на доброволчеството или пък да отворят собствен бизнес, с който да осигуряват доходите си.

Постигането на финансова независимост не е сложно. Няма трикове, няма тайни и няма нужда да сте професионалист в личните финанси. Не става въпрос за правене на изключително много пари, а за отговорност с парите, които имате сега.

Става дума да се ограничите от излишните харчове за известно време с цел спестяване на пари. А когато спестите тези пари, е важно не да ги хвърлите на вятъра за нещо неважно и не да ги стискате за черни дни. Постигането на финансова независимост най-вече представлява това да инвестирате отново и отново в точните сфери, за да можете да направите от спестените пари повече пари.

Разберете, че високият доход не означава богатство и не означава финансова независимост

Повечето хора вярват, че ключът към богатството е високоплатената работа. Да, по-лесно е да трупате активи, ако имате повече месечни доходи, но един от ключовите фактори за увеличаване на нетната ви стойност е да харчите по-малко, отколкото правите. В крайна сметка разходните навици са причината професионалният спортист, който прави 20 милиона долара годишно, да може бързо да фалира, докато шофьорът на автобус може да се пенсионира с добро натрупано състояние за старините си. Може да е клише, но е фундаментална реалност на парите.

За да избегнете капана на разходите, трябва да разберете разликата между доходите и дългосрочното богатство. Докато доходът е очевиден компонент на богатството, той не е единственият фактор. Много хора виждат богатството като обща нетна стойност по всяко време. С други думи, богатството може да се разглежда като собствен капитал във вашия баланс – вашите активи минус пасивите ви.

Мислете дългосрочно

Колкото повече мислите в дългосрочен план, толкова по-лесно можете да натрупате богатство и да постигнете финансова независимост, независимо от нивото на доходите ви. Има няколко съображения за дългосрочното богатство и те ще се различават за всеки.

Ако сте лекар или адвокат, трябва да положите дълги часове след години на обучение по специалност, за да получите заплата. Тази заплата обаче не означава непременно богатство. С дългосрочно мислене, помагането за осигуряване на сигурност на работата ви, предприемането на инициатива за постигане на повишение или предприемането на стъпки, които ще доведат до по-високи комисионни за труда ви, могат да бъдат фактори за богатство и начини за придвижване към финансова независимост.

Направете обективна оценка на собствения си баланс

Когато погледнете личния си баланс, може би вече имате органични инвестиции, на които можете да разчитате в стремежа си за финансова независимост. Често това е богатство, което генерира капиталови печалби, доходи и дивиденти без труд. Колкото повече от тези инвестиции можете да си позволите, толкова по-бързо можете напълно да постигнете финансова независимост.

Постигане на целите си една по една

Като цяло реалната стойност на доходите ви се определя частично от сумата, която можете да инвестирате, за да постигнете целта за финансова независимост. Поставянето на тази цел може да бъде важно за поддържане на перспективата за доходите. Във вашата цел можете успешно да поддържате желания начин на живот, без да работите.

Работата с финансов съветник може да ви помогне да си поставите цел за натрупване на богатство, която ви позволява да поддържате жизнения си стандарт без допълнителна заплата и да постигнете финансовата независимост на мечтите си. Тази цел обаче може да бъде висока, тъй като годишните разходи на повечето хора включват дълъг списък с бюджетни позиции като ипотечни плащания, плащания за автомобили, облекло, обучение в колеж, курсове и уроци по музика, развлечения и други.

Инвестиране на разликата

След като започнете да спестявате пари, следващата стъпка към финансовата независимост е да инвестирате. Благодарение на инфлацията, парите в спестовната ви сметка ще струват по-малко през следващата година, отколкото днес. Хората, които се стремят към финансова независимост, знаят това и знаят, че единственият начин да бъдат финансово свободни е парите им да печелят повече пари чрез инвестиции.

Инвестирането на парите ви създава ефект на снежна топка. Започнете с малка снежна топка пари и я оставете да събира повече сняг, докато върви. Това всъщност е силата на смесването. Малките последователни действия се събират с времето. Оставете снежната си топка да се търкаля достатъчно дълго по хълма и накрая ще станете заможни.

Инвестирането ви помага да превърнете спестените пари в още повече пари. В крайна сметка инвестираните пари ще спечелят достатъчно пари, за да ви издържат, без да се налага да работите. Точно тогава сте наистина финансово свободни.

Още по темата