Обратно
13.10.2018

Какво да изберем – апартамент на зелено или вече готов?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Покупката на жилище е особено важен момент от живота на всеки човек. Инвестицията в нов дом обикновено е плод на продължително изплащане, ако се финансира с кредит или пък е рискуване на продължително събирани средства, когато става дума за инвестиране на спестени пари. И тъй като на пазара има изключително много различни предложения, има и много типове купувачи. Немалко от потребителите искат да си купят готово жилище, което вече е завършено – било то ново строителство или стар апартамент, пуснат за продажба. Има и потребители, които са готови да инвестират в закупуването на жилище, което е само в проект – т.е. не е готово фактически, но има необходимата документация и терен за неговото построяване, което пък ще отнеме известно време.

И при двата типа продажби има известни рискове. При тези по закупуването на имоти „на зелено“ рискът е доста по-голям, особено ако сградата е само в процес на проект. Когато избирате ново жилище и се чудите дали да се спрете на вече готово такова или пък да инвестирате в апартамент „на зелено“, вижте и помислете върху някои моменти.

Плюсове и минуси на готовия апартамент

Всяко нещо има две страни. Покупката на жилище не прави изключения.

Плюсовете при закупуването на готов апартамент съвсем не са малко:

  • Жилището вече е въведено в експлоатация и разполага с всички необходими документи. Има изградена инфраструктура около обекта. Ясно е кой е продавачът – дали вече има собственик, който го продава или се закупува от строител.
  • Може да се направи обстойна проверка на историята на жилището – собственици, промени на собствеността, ипотеки и т.н.
  • Може да се направи съпоставка с цените на сходни имоти със сходни параметри на пазара в същия район.
  • В зависимост от търсенето, клиентът може да намери дори готово, напълно обзаведено жилище, в което директно да се нанесе.
  • Ако предишните собственици са правили подобрения, това ще спести пари на новите.
  • Някои от старите апартаменти са с голяма площ, а общите части са съвсем малки, т.е. клиентът има много повече разполагаемо пространство.
  • Ясно е какви са данъците и таксите в района. Същевременно всички връзки с дружествата за комунални услуги са вече налични.
  • Може да се нанесете веднага за разлика от жилищата в проект.
Щастлива двойка се забавлява в новия си апартамент

Минуси

  • Почти винаги се налагат ремонтни дейности, след като жилището е закупено.
  • Когато се купува готов апартамент от строител, обикновено се започва почти от нулата, защото жилището се предава във вид за нанасяне – т.е. за ремонт.
  • Може да се окаже, че по-голямата част от площта на апартамента са т.нар. общи части, а жилищната площ е по-малка.
  • Липса на подобрения от страна на старите собственици, което често налага по-голяма от планираната инвестиция за ремонтни дейности.
  • По-висока цена от тази на апартамент, продаван на зелено.

Плюсове при купуването на апартамент на зелено

Апартаментите, предлагани все още в незавършен вид, също имат определени предимства. Едно от тях със сигурност е цената, защото сумата може да бъде в пъти по-ниска от тази на готовото жилище. Какво още?

Плюсове

  • Купувате апартамент на по-ниска цена

Имате възможност да получите жилище на по-ниска цена, от тази която би струвало то, след като е готово. Можете дори да изберете район, който предстои да се развива и така да спечелите още повече – например места, в които предстои да се изгради нова транспортна мрежа, да се разшири или подобри вече съществуващата и т.н.

  • Имате опция да преговаряте

При купуването на имоти, които все още са в проект или са на съвсем начална фаза, можете да представите своите желания за например етаж, разположение, изложение, гледка, близост до асансьора и стълбището и т.н. Ако продължително търсите апартамент с точно определени критерии, би отнело доста време.

  • Имате възможност да платите по-късно

Ако например в момента имате къде да живеете, но решите да инвестирате в покупка на нов апартамент в проект, имате опцията да изтеглите кредит и така да финансирате покупката. Недостатъкът е, че ще се наложи да плащате този кредит и наем, ако имате такъв в момента. Обикновено при този тип покупки е необходимо да се плати само някаква част от имота предварително. Останалото може да се изплати във времето.

  • Няма да харчите пари за поддръжка на имота

Купувате нов имот, който е построен с висококачествени материали и е в идеално състояние. Това означава, че няма да харчите пари за поддръжка и обновяване, което би се наложило да направите, ако купувате стар.

Минуси:

  • Може да не сте доволни от изпълнението и реализираният обект да се различава драстично от вече планирания. Възможно е да имате субективна причина за това. Но може да се окаже, че материалите, използвани в строителството, са със съмнително качество. Не забравяйте, че фактът, че жилището е построено преди месеци, не е гаранция за липса на дефекти по него.
  • Банкрут на строителя. Това не е нещо, което да не се е случвало вече на пазара на имоти в България. В ситуация, в която строителят или предприемачът, заел се с имота, фалира преди завършването му, автоматично вашите пари остават в нищото. Проблемът с това е, че може да не успеете да възстановите парите, които сте платили на инвеститора или строителя. Все пак за да сте напълно сигурни, проверете как се финансира жилището и какви други проекти е реализирал този строител.
  • Трябва да се чака сградата да бъде завършена. Това е неизбежно, но ако строителят спазва плана за реализация трябва да се вмести в определения срок. Тук идва голямото НО! Често възникват външни обстоятелства като проблеми с разрешителните, забавяне на свързване с доставчици на комунални услуги или други спънки, които да удължат срока на финализиране. Съответно това би се отразило на вашето време за преместване.

Какво да изберем в крайна сметка – апартамент на зелено или вече готов такъв?

Зависи от конкретните нужди на дадения клиент. Ако искате да се изнесете веднага и да направите компромиси с някои от изискванията си – готов апартамент е решението за вас. Ако обаче сте склонни да чакате, но да имате жилище, което да отговаря на всичките ви желания, тогава вижте офертите за апартаменти в проект.

Още по темата