Обратно
25.10.2022

Какво е финансова грамотност и как да подобрим своята финансова култура?

Автор:
Vivus.bg

Хората на XXI-ви век са по-богати от всякога, но въпреки това по-голямата част от обществото се ужасява, когато стане въпрос за контрол над личните финанси. Преди да си изясним каква е причината зад този парадокс и защо едва 33% от населението притежава финансова грамотност, нека първо си зададем няколко въпроса:

  • Превишават ли хората финансовите си възможности, въпреки че доходите им са сравнително високи?
  • Възползват ли се от многобройни кредити, докато живеят от заплата до заплата?
  • Имат ли спестявания за неочаквани разходи?
  • Могат ли да са финансово независими и да инвестират натрупания си капитал, дори и да не изкарват прекалено много пари?

Отговорите се крият в редица умения и знания, които формират финансовата култура на един човек. Продължете да четете тази статия и ще откриете отговори на въпросите, както и доказани практики, които можете да предприемете и приложите, за да подобрите финансовата си грамотност.

Какво означава финансова култура и защо е нужно да имате знания по темата „финансова грамотност“?

Понятието финансова грамотност е съвкупност от знания и умения, необходими за вземане на важни финансови решения. За да определим човек като финансово грамотен, трябва да се задълбочим в редица категории, които да бъдат изпълнени в ежедневния финансов живот. Дори да звучи сложно, придобиването на знания е лесноосъществим процес, стига да се запознаете със списъка с основни термини за финансова култура:

  • Доход – на първо място идва доходът, тоест всички пари, които изкарвате за свършена работа или от инвестиции;
  • Разход – парите, които биват използвани/харчени за стоки и услуги;
  • Актив – всичко, което притежавате като пари или имущество и има определена стойност;
  • Пасив – дълг или задължение, което изплащате на бизнес или на определен човек.

Този списък събира основните термини, нужни за постигане на финансова грамотност. Разбира се, те са само върхът на айсберга. Контрол над личните финанси се изгражда чрез следване на здрави принципи и може да изисква тотално променяне на начина на живот на един човек.

Как да подобрите своята финансова грамотност?

Можете да изградите финансова грамотност, като се съсредоточите върху тези фундаментални принципи за финансово планиране:

  • Увеличете максимално възможностите за печалба чрез създаване и следване на бюджет;
  • Спестете средства, за да можете да изградите и натрупате активи;
  • Създайте разнообразен финансов план за себе си;
  • Намалете разходите си и елиминирайте дълговете.

Записани в тефтер стъпки за дотигане на финансова грамотност

Какво е нивото на финансова грамотност в България в сравнение с останалите?

След като вече знаем какво представлява финансовата култура, нека разгледаме статистиките в Европа и да ги сравним с тези в България. Последните данни от глобално проучване на S&P Global Ratings за финансова грамотност гласят следното:

  • Северните европейски държави имат най-правилно разбиране за проблеми, свързани с финансите;
  • Германия, Англия, Нидерландия, Холандия и Швеция отбелязват ниво на грамотност не по-ниско от 65%;
  • Гърция (45%), Испания (49%) и Италия (37%) се нареждат по средата на статистиката, като притежават основни знания как да боравят с пари;
  • България и Кипър имат финансова грамотност от 35%, което ни нарежда на ниво под средното;
  • Нивото на грамотност в Румъния е най-ниско - едва 22%.

Ключовите акценти от проучването доказват, че настоящата финансова култура на българите е на сравнително ниско ниво. Резултатът – хората масово изпитват високи нива на финансов стрес в ежедневието си.

Защо трябва човек да е финансово грамотен?

Отговорът на този въпрос се крие във финансовата сигурност, която се получава в резултат на натрупаните знания. Следователно, ако натрупате знания, които ви осигурят финансова грамотност и култура, то няма да има нужда да се притеснявате как харчите парите си или какво ще правите, когато дойде време да се пенсионирате.

Нещо повече – видимо според статистиките България се нарежда на едни от последните места спрямо държавите по света. Повишаването на цялостната финансовата култура на страната, би довело до по-висок стандарт на живот, стабилност и ефикасност на финансовата система и подобряване на цялостната икономика.

Прасе-касичка, което се учи на финансова грамотност

3 полезни книги за контрол над личните финанси

Финансовата грамотност е изключително обширна тема, често коментирана от експерти в сферата. Ето и три от най-полезните книги за финансова грамотност, които ще ви насърчат да контролирате финансите си разумно:

1. „Богат татко, беден татко“ от Робърт Кийосаки

В нея авторът разказва история как е бил отгледан от двама бащи – неговия баща и този на негов приятел - единият е образован, но беден, а другият дори не е завършил училище, но пък е заможен. Богатият баща преподава уроци за създаване на богатство чрез насочване на мисленето към изграждане на бизнеси и инвестиране.

2. „Най-богатият човек във Вавилон“ от Джордж С. Клейсън

Книгата е задължително четиво за всеки, който иска да се сдобие с финансова свобода и време. „Винаги плащайте първо на себе си“, „Богатството не се измерва с размера на доходите“, „Приложи силата на пасивния доход“ са едни от ценните съвети, които ще получите при прочитане на тази книга.

3. „Пълно финансово преобразяване“ от Дейв Рамзи

Книгата бестселър е помогнала на милиони семейства да се отърват от заемите си и тотално да променят живота си, благодарение на 7 практични правила.

Въпреки че в днешно време знания за финансова грамотност могат да се набавят от съдържание в социалните мрежи, подкасти, статии, блогове, курсове и дори във филмов формат, най-ефикасният начин за усвояване на материята си остават книгите. А за тези от вас, които не са фенове на четенето - препоръчаните от нас книги, могат да бъдат намерени и в аудио формат.

Освен това в днешно време можете да се възползвате и от технологиите, за да следвате съветите от книгите и от всички други източници на информация относно управлението на средствата и финансовата култура. Имате достъп до различни мобилни приложения за управление на разходите, с които да улесните още повече планирането си.

Финансова култура за деца – научете децата си на грамотност, която не преподават в училище

Понеже статистиката е един от най-ефикасните научни методи за обясняване на един проблем, нека да разгледаме данните на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD) от проведения през 2018 тест PISA. Изследвани са знанията на повече от 117 000 15-годишни участници относно различни аспекти, свързани с парите. Резултатите показват, че в сравнение с участниците от останалите 20 държави българските деца са дали резултати под средното ниво.

Това е вследствие на факта, че не се преподават уроци по финансова грамотност за деца в нашите училища. Дори и университетите не гарантират по-добро финансово бъдеще за висшистите. И за да може да се осигури такова за поколенията, трябва да се използва всяка възможност за преподаване на ценен урок. Ето как с лесен пример можете да го правите и вие: следващия път, докато сте в магазина, започнете да обяснявате на детето си защо продуктите имат различни цени, защо някои са по-скъпи и дори какво е инфлация. Колкото до юношите и тийнейджърите - не превръщайте темата за лични финанси в табу. В повечето държави по света финансова култура се преподава още в училищата, но въпреки това основните знания винаги идват от родителите.

Разбирането на основните концепции за контролиране на вашите лични финанси има много предимства, включително растеж на доходите и интелигентно инвестиране. Въпреки че е от решаващо значение за икономическия успех, статистиката за финансова грамотност показва, че на повечето хора им липсват познания. Затова развийте своя финансов план днес, поддържайте го постоянно и го предавайте на поколенията.

Още по темата