Обратно
17.12.2019

Какво трябва да приготвим за една коледна трапеза?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Бъдни вечер е семеен празник, на който най-близките хора се събират на празнична трапеза, отрупана с всякакви деликатеси и лакомства. Това е време, което семейството да посвети на отношенията помежду си, да си пожелае радост, щастие и късмет. На Бъдни вечер се сервират само постни ястия, докато на Коледа на масата на една коледна трапеза трябва да присъстват и месни деликатеси.

Какво да сервирате на вашата коледна трапеза за Коледа?

Коледа е първият ден след постите, на който може да се яде блажно. Ето защо месните ястия задължително трябва да присъстват на всяка коледна трапеза.

На масата ви на Коледа задължително трябва да присъстват следните животински храни – месо, масло, мляко, сирене и кашкавал. Някои предпочитат на масата им да присъстват кебап и пържоли, а други правят рибена или месна супа, подходяща за празничната вечер.

В редовете надолу пък ще разберете кои основни ястия можете да приготвите на Коледа.

Класически основни ястия за коледна трапеза

Ако сте поканили гости и се чудите какво ястие да изберете за основно на празничната коледна трапеза, няма да сбъркате, ако заложите на печената пуйка със зеле. Освен нея на масата трябва да има наредени пържоли, сарми, туршия и традиционната коледна баница. Някои домакини допълват вечерята с пълнена с месо тиква или с така наречената капама – кисело зеле с кайма, сланина, луканка, наденица и сарми с месо. Всички тези продукти се слагат в глинен съд (гювече) и няколко часа се пекат на бавен огън. След като се извадят от фурната, гювечетата се увиват с тесто до пълно задушаване на месото.

Магията на тиквата

Тъй като тиквата през зимата заема почетно място на трапезата на българите и е много често използвана за десерти, можете да направите тиквен пай или тиква с плодове и орехи. Но специално за Коледа тиквата може да послужи и за основно ястие, което се нарича кебап в тиква. То се приготвя лесно и същевременно ще удиви и изненада приятно вашите гости. Когато ароматът на тиквата и нейният сладникав вкус се съчетаят с тези на месото, се получава уникална комбинация.

Сарми и месни ястия

Друго основно ястие са зелевите сарми в гювеч, които положително ще зарадват всички, присъстващи на вашата коледна трапеза. Те са от класическите традиционни храни, които се харесват на всички.

Свинските пържоли, печени на фурна, така че да станат крехки и сочни, са също перфектното основно ястие за Коледа, особено ако ги поднесете с гарнитура от картофена салата.

Друг вариант за месно ястие е кебапът с праз, като месото на кебапа избирате според вкуса си.

Не забравяйте за питката

Не бива да забравяте и още един много важен елемент от коледната трапеза – погачата или питката, украсени с фолклорни мотиви или с мотиви от Рождество.

Какви салати да приготвите?

За предястие традиционно се поднасят варени картофи с праз или салата от кисело зеле.

Традиционна за този сезон е салатата от туршия, която включва кисели краставички, кисело зеле, камби, моркови и карфиол. Освен че е освежаваща и носи типичния зимен аромат, този вид салата е подходяща и за мезе.

Друг вид салата, която можете да направите, ако нямате туршия под ръка, е салата с майонеза, в която можете да включите яйца, лук, варени картофи и други продукти по вкус.

Ако имате достъп до зимни свежи салати, те също са добър вариант за салата на вашата коледна трапеза.

Още салати за всеки вкус

Ако предпочитате картофена салата, можете спокойно да я използвате като гарнитура към кюфтетата или пържолите, които сте приготвили за основно ястие.

Ако предпочитате мултивитаминна салата, наблегнете на цвеклото, целината и морковите, които са типични за зимата зеленчуци.

Друг вариант е салатата от гулия (известна още като земна ябълка), която може да включва още и целина, моркови, репи, алабаш и други кореноплодни по ваш вкус.

Любими коледни десерти

Не можем да си представим една коледна трапеза без подходящ десерт. Това може да бъде коледен пудинг, торта или специално направени коледни сладки с канела.

Коледни сладки за коледна трапеза

Коледен кекс

Това е прекрасен вариант да изненадате вашето семейство и гости с достоен завършек на вечерта. Към кекса можете да добавите и печени ябълки с карамелена глазура.

Пълнена печена тиква

Друг класически коледен десерт е пълнената тиква, която се запълва с орехи, стафиди, фурми и други ситно нарязани сушени плодове, а вкусът на този празничен десерт е ненадминат.

Банички

Можете да си направите и сиропирани банички с ябълков сок или пък банички, в които да съчетаете ябълки с канела за невероятна ароматна комбинация.

Коледни меденки

С тях на вашата коледна трапеза със сигурност ще зарадвате вашите гости, а и семейството си. А към тях можете да добавите и любимия си конфитюр, за да ги направите още по-вкусни и да ги сервирате с чаша чай или сок.

Тиквен чийзкейк

Този фин десерт е подходящ за всеки, който желае да внесе малко екзотика в коледното си меню. Не забравяйте да му добавите аромата на канела, за да се хареса на всички около масата.

Сладкиш с ябълки

Заради готовите блатове бисквитеният сладкиш с ябълки, в който се добавят орехи и канела, се приготвя бързо и лесно, но със сигурност може да бъде кулминацията на вечерята.

Каква баница да приготвите за една коледна трапеза?

Баницата за Коледа може да е пълнена с всякакви продукти по ваш вкус – освен със сирене, може да е с праз, с киселец, с месо, със спанак или дори със зелен лук, за да направите така наречения лучник.

В допълнение към празничните ястия, на масата се поставят и малки елхови клонки, орехи, ябълки и шишарки, които служат за допълнителна украса. Стопанинът на дома пожелава на всички здраве и късмет през новата година.

Коледните празници наближават и съвсем скоро ще се наложи да сготвите 7 постни ястия за Бъдни вечер. Те включват ошав от сушени плодове, жито с орехи и мед, орехи с чесън и мед, постни сарми от кисело зеле, пълнени с боб чушки, тиквеник и питки за Бъдни вечер. Пожелаваме ви весело празнуване в спокойна и уютна семейна обстановка, с много коледно настроение и на вкусно приготвена коледна трапеза!

Още по темата