Обратно
25.12.2018

Коледни филми и песни, които никога няма да ни омръзнат

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Коледа! С какво повечето хора свързват празника? Коледен шопинг – вероятно да, подаръци под елхата – със сигурност. За децата определено това време на годината се асоциира с Дядо Коледа и намирането на купища кутии под елхата. Какво още? Ако трябва да бъдем напълно честни, в нашата страна обикновено празникът, освен с подаръците, се свързва и с богатите трапези и мнооооогото храна. А след дългите пости това са основно мазни и тежки храни и напитки, разбира се. Дългият престой у дома по време на празника обикновено е свързван и с продължителното гледане на телевизия. И ако сте почитатели на спорта, няма да пропуснете поредния „Boxing day“ на Висшата лига на Англия. Но ако не сте от запалените фенове на футбола и искате да се забавлявате, гледането на коледни филми е страхотен начин. Особено ако навън снегът тихо вали, а вие сте се изтегнали на топличко на дивана, а кухнята е пълна с храна.

Повечето телевизионни канали се стремят да предложат максимално тематична програма. Почти винаги поне по една от телевизиите се излъчват остарели и изтъркани заглавия, но пък попадащи в секцията „вечни“ сериали и игрални филми. А радиостанциите се надпреварват да пускат коледни песни, които всички знаят наизуст. Та, кои са тези коледни филми и песни, които явно никога няма да остареят?

Коледни филми

Гарантирано повтаряни може би всяка Коледа, но все пак забавни коледни филми, са следните:

  • Сам вкъщи

Не едно поколение е израснало с щуротиите на Маколи Кълкин. Повтаряни всяка Коледа, далеч след като и актьорът доста порасна и филмът навъртя доста години по екраните, произведението си остава в класическите поредици коледни филми за празника. Първият епизод на поредицата е пуснат през далечната (доста вече) 1990 година. След това следват още няколко части, като последната е заснета през 2012 г., а главната роля на палавото хлапе в нея се играе от Майк Уайнбърг. Ако не по националните, то по кабелните канали може да видите филма и тази Коледа.

  • Коледата невъзможна

Терминаторът Арнолд Шварценегер участва в забавната комедия, която разкрива и него в друга светлина и го вади от познатия и вече „залепнал“ за него образ. Макар на повече от 20 години, филмът още е сред класическите и забавни идеи за празника, които може да гледа цялото семейство.

  • Договор за Дядо Коледа

Това е още един от тези коледни филми от 90-те години на миналия век, който също остава в сърцата на хората. Макар и предаван стотици пъти по телевизионните канали, филмът продължава да радва зрители от различните поколения.

  • Полярен експрес

Излязъл за първи път на екран през 2004 година, филмът се отличава с участието на звездата Том Ханкс. Приятен и интересен за гледане е. Може да си го намерите по телевизията за празника.

  • Замръзналото кралство

Едва ли има родител, който да не е чувал за Елза и Ана от „Замръзналото кралство“. А да не забравяме и сладкия снежен човек Олаф. Анимацията си остава класика за гледане както от децата, така и от възрастните. Приятна, забавна и с мъничко сантиментално-романтичен привкус, анимацията на Дисни определено заслужава внимание и повторно гледане.

  • Гринч

Зеленото космато същество, което се опитва да развали Коледата, все пак става добро. Защото на Коледа стават чудеса, в което се опитват да ни убедят и всички коледни филми, посветени на това вълшебно време от годината.

  • Фред Клаус

Това е още един от тематичните празнични коледни филми, които колкото и да гледаме, все още ни харесват. Разбира се, с щастлив край е, макар и след всички перипетии, които героите преживяват.

  • Елф

Филмът от 2003г. с Уил Феръл в главната роля е приятен и лек за гледане, отново и отново.

Коледни песни

Наред с редицата коледни филми, посветени на празника, идва ред и на музиката, която започва да звучи от радиостанциите, далеч преди да е настъпил празничният ден. Подреждани в различни класации, повечето коледни песни остават едни и същи всяка година. В САЩ често дори ги подреждат не само по най-любими, но и по най-мразени. Така или иначе, за да се заредите с коледно настроение, може да си слушате и любимата музика, било то и съвсем нетематична. Та, кои са едни от вечните коледни песни, които няма как да пропуснете да чуете поне веднъж?

  • Last Christmas

Песента участва в много класации – както на най-обичаните, така и на най-мразените коледни песни. В основата й е Джордж Майкъл като автор и продуцент, но през годините е изпята от редица други изпълнители. Оригиналното изпълнение е на Wham!

  • Jingle Bells

Това е може би най-популярната коледна песен, която знаят дори децата в детската градина. Няма как празникът да бъде същият без нея.

  • All I Want for Christmas Is You

Ако искате да кажете на половинката си, че няма нужда да ви купува подаръци, то пуснете й/му тази песен. Тя/той ще си направи изводите. Изпълнението на Марая Кери със сигурност остава един от вечните хитове за Коледа, който може да чуете по всички радиостанции и в магазините, докато пазарувате.

  • С червените ботушки

А ето и нещо българско, което всички знаят още от детските си години и поколения са израснали с тази песен. И до днес песента остава една от най-симпатичните за празника. С леко променен текст, разбира се, защото в днешно време вече не идва Дядо Мраз, а Дядо Коледа.

  • Шаро и първия сняг

Още една българска класика, която знаят и малки, и големи. Приятно и носталгично напомняне за истинската зима с огромните преспи сняг и пързалящите се навсякъде деца. И незабравимите зимни ваканции.

Още по темата