Обратно
6.7.2021

Колко ще ни струва почивка за двама това лято?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Летните месеци дойдоха и всеки трескаво планира дългоочакваната почивка. 2020 година беше дълга и тежка за много от нас. И затова всички сме нетърпеливи да отидем на море в България. Или пък да купим първите си самолетни билети от дълго време насам. Мисълта да заминете с половинката си някъде далеч от ежедневните проблеми и отговорности със сигурност звучи съблазнително за всеки. Но преди да започнете развълнувано да търсите следващата дестинация за почивка за двама през лятото, първо трябва да сте спестили за нея или пък тепърва да го направите. Това с какъв бюджет разполагате силно ще повлияе на избора ви на държава, дестинация, хотел и на много друго.

Къде отиват парите ни по време на почивка за двама през лятната ни отпуска?

Всеки човек е свикнал да пътува и почива по много различни начини. Някои са щастливи на палатки, а други – в 5-звездни хотели. Някои обичат да летуват в малки закътани селца, а други – в големите градове, където да се насладят на всички удоволствия като барове, дискотеки и атракции. Но това, за което повечето българи си дават парите на морето през лятото, е едно и също, независимо къде сте или с кого сте. Защото кой може да отиде на море, без да се наслади на студена бира на плажа, царевица и цаца? Или пък без да се повози на банан или водно колело? А били ли сме всъщност на почивка за двама, ако не донесем на цялото си семейство и приятели сувенири, картички и магнитчета? Това са само част от неща, за които, без да усетим, харчим голяма част от бюджета си, докато се наслаждаваме на лятната си отпуска.

Според статистически проучвания независимо къде изберем да прекараме почивката си, съотношението в разходите си остава сходно. Данни показват, че най-голям процент от бюджета ни бива заделян за храна и напитки. Тези разходи са непосредствено следвани от харчовете за нощувки. На трето място по размер на разходите се нарежда транспортът, било той кола, влак, самолет или друг. И на последно място се намират разходите, които се различават спрямо всеки човек – сувенири, забавления, моряшки тениски и шапки или снимки с екзотични животни.

Какви са цените за почивка за двама по Българското Черноморие?

Цените за хотелите и къщите за гости, разбира се, силно варират дори само на територията на България. Те биха зависели от особености като:

  • Колко звезди ще е хотелът ви?
  • В кое населено място се намира?
  • Включва ли той закуска, обяд и вечеря?
  • Колко далече се намира от плажа?
  • Има ли басейн?
  • Предлага ли се all inclusive пакет?

Например, ако се интересувате да прекарате един прекрасен уикенд в Несебър със своята половинка, къща за гости 3 звезди би струвала между 110 и 170 лв. за две нощувки от петък до неделя. Ако обаче се интересувате от хотел с 4 звезди, тази цена бързо ще скочи на 400 – 600 лв. отново за две нощувки. А в случай че сте решили да поглезите себе си и любимия човек, то бъдете подготвени да заделите за същия престой 800 – 900 лв.

Колко струват останалите забавления на лятното ни Черноморие?

Едни от най-големите удобства в горещ слънчев летен ден, който ще прекарате на плажа, са чадърът и шезлонгът. Това, разбира се, е лесно предвидим разход, който може да бъде включен в предварително изготвения ви бюджет за вашата почивка за двама. Цените на плажните принадлежности по Българското Черноморие за лято 2021 са между 5 и 10 лв. Но все пак те силно зависят от курорта, в който летувате.

Както вече споменахме, основният разход на летуващите, независимо дори от мястото или годината, са храната и напитките. Всеки обича след тежък ден, прекаран на плажа, да облече нови дрехи и да посети близката кръчма. А след това защо не и дискотеката на плажа. Тези забавления обаче силно ще утежнят бюджета ви. Средната цена, която двойка плаща в ресторант по морето, често е около 50 лв. Но ако сте решили да хапнете нещо на крак или за бързо, тази цена може да падне на 10 - 20 лв. и да включва дюнери, парчета пица, палачинки или банички с айрян. Ако посетите любим бар или дискотека, също очаквайте да платите най-малко 50 лв. за двамата. Ако не си падате по нощните забавления или алкохола, разбира се, това ще се отрази много позитивно на летните ви разходи и бихте имали една сравнително евтина почивка.

Как да избегнем прекомерното харчене по време на лятната си почивка?

Много хора прекаляват с харченето на пари по време на лятната си почивка. Причината е, че те не разпределят къде и как ще бъдат похарчени средствата им. Затова е много важно, още преди да тръгнете от дома си, да знаете колко сте готови да похарчите, за какво и в кои дни. Знаем, че това звучи трудно и дори невъзможно, но се постарайте да бъдете максимално конкретни. Не забравяйте да включите в бюджета за вашата почивка за двама самолетните билети (ако са нужни такива), хотелските цени, бензина, храната,  напитките, сувенирите, входовете за паркове и всичко друго, което очаквате. Ако общата сума изглежда твърде висока, намалете разходите, докато ваканцията не влезе в рамките на бюджета ви. Можете да намерите лесно достъпни онлайн калкулатори за бюджет, които да ви помогнат да разберете цената на ваканцията си.

Момче и момиче си правят селфи по време на почивка за двама

Друг начин да спестите пари по време на лятната си почивка е да я осъществите извън почивните дни. Това е така, тъй като пътуването и настаняването през седмицата са значително по-евтини, отколкото през уикендите. Ако можете да излизате през делничните дни и да пътувате от понеделник до четвъртък, ще победите тълпите и цените през уикенда.

Също така вместо да летите и да плащате високи цени за багаж, защо не шофирате до вашата дестинация? Вземете със себе си забавни любопитни факти и игри, подходящи за автомобил, за да превърнете едно скучно пътуване с кола във вълнуващо приключение. Можете също да си опаковате собствена храна, за да избегнете ресторантите и да намалите разходите.

Като обобщение

Реално вашата почивка за двама може да ви струва 400 лв. Но може да ви струва и 1400 лв. Всичко зависи от това какво планиране на бюджета ще си направите. И зависи, разбира се, и от това дали искате да си позволявате всичко или искате да не харчите големи суми.

Независимо от всичко обаче нашият съвет е да не оставяте планирането за последния момент. Така ще сте сигурни, че ще намерите свободни билети и хотели за желаните от вас дати. И със сигурност ще можете да се възползвате от по-ниски цени за ранно запазване.

Още по темата