Обратно
28.7.2019

Коя е най-добрата и полезна храна през лятото и колко струва?

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Не е тайна за никого, че лятото е сезон, през който обръщаме специално внимание на това как изглеждаме. Основно защото на морето телата ни са открити за всички очи и, естествено, искаме да направим най-добро впечатление. Външният ни вид е пряко свързан с това, каква храна ядем. Ако сте от онези, които се чудят какво да похапват, за да не развалят фигурата си преди плажа, а и колко би струвало това, тази статия е за вас. В нея ще намерите съвети за полезна храна през лятото, която да присъства на трапезата ви.

Полезна храна през лятото – плодовете, разбира се

Плодовете са полезна храна през лятото, но също и целогодишно, а през този сезон те са особено достъпни. Цената на плодовете е по-ниска, просто защото има много от тях. Сред най-препоръчваните и здравословни плодове се нареждат:

Грейпфрут

Грейпфрутът често се свързва със загубата на тегло и е добро решение, когато се чудим как да отслабнем. Половинка грейпфрут съдържа около 40 калории и повече от половината нужна доза витамин C. Грейпфрутът намалява скоростта, с която захарта навлиза в кръвта ви. Грейпфрутът също е известен с това, че намалява кръвното и телесните мазнини. Може да се добавя към салати, смутита и прочие. Цената на един килограм варира между 1.30 лв. и 2.50 лв.

Боровинки

Ако ползвате редовно интернет, със сигурност сте чели, че боровинките са „суперхрана“, която подхранва мозъка. Имат малко калории, но 100 грама боровинки предоставят голяма доза витамин C, диетични фибри и магнезий. Освен това боровинките ви оставят с чувство на засищане! Допълнителни свойства на тази супер полезна храна през лятото включват: намаляване на холестерола, кръвното налягане и подпомагане на мозъчната активност. Цената за килограм боровинки варира между 6 и 7 лева, но на места може да я надвишава.

Авокадо

Изглежда в България авокадото набира популярност. Накъдето и да се обърнете, хората, които се интересуват от фигурата си, ядат авокадо. Често авокадото е определяно като най-добрият плод за загуба на тегло. То ускорява метаболизма чрез изгаряне на мазнини и предоставя добра доза енергия за водене на здравословен начин на живот. Едно авокадо може да ви се стори скъпо удоволствие, но цената от 2 лева за един плод не е толкова голяма, като имаме предвид свойствата му.

Дини и пъпеши

Нямаше как любимите на всички нас дини и пъпеши да бъдат пропуснати.

Дините са „воднисти“ и хапването на диня ни помага да се чувстваме свежи и хидратирани. Динята има и съставки, които предпазват клетките на кожата ни от слънчеви изгаряния. Килограм диня може да варира между 0.70 лв. и 1.50 лв.

Пъпешите действат благоприятно за сърдечно-съдовата система, на хомеопатичните органи и на жлезите с вътрешна секреция заради многото витамини, съдържащи се в тях. Цената за килограм пъпеш е между 1.60 лв. и 2.20 лв.

Зеленчуците – още полезна храна през лятото

Летните зеленчукови салати са не само вкусни и свежи в жегите, но са и изключително полезна храна през лятото.

Зеленчуците - полезна храна през лятото и не само

Независимо дали ще ги хапнете отделно или ще ги комбинирате в салати, следните зеленчуци се нареждат сред най-полезните:

Краставици

Любимите ни краставички, освен в таратор, могат да се хапват и отделно. Краставицата съдържа вода и на практика никакви мазнини. Една малка краставичка съдържа около 10 калории, което е нищожно количество. Комбинирайте краставицата с други продукти в сандвичи, салати и ястия. Килограм краставици струват от 1.50 до 3 лева.

Моркови

Морковите са полезни и приятни за хрупане, а и богати на фибри. Могат да се сготвят на крем супа, сок от моркови, салати и др. Най-високата цена за килограми моркови е около 1.50 лв.

Броколи

Броколите са отличен източник на фибри, калций и други противоракови съставки. За по-лесно консумиране броколите могат да се сварят. Най-често ще срещнете цена за килограм от около 3 лева.

Царевица

Да, онази варена царевица, която продават на морските плажове, не е толкова вредна. Напротив – царевицата е отличен източник на антиоксиданти и предпазва тялото ви от ултравиолетовите лъчи. Освен това тя е богата на фибри, които ще ви поддържат сити и свежи през деня. Царевица може да добавите към различни салати. Неприготвена, царевицата може да купи за средно 0.50 лв. за брой.

Смути, смути, смути!

Ако не знаете какво е смути (а в това няма нищо необичайно), това е на практика гъста (по правило) напитка, приготвена чрез блендър. Това е. Няма нищо по-специално към дефиницията на тази напитка, но нейните вариации са стотици в зависимост от предпочитанията ви, а същевременно всяка разновидност е полезна храна през лятото за вас и тялото ви.

Съществуват вече дори т. нар. „смути мейкър“ (от англ. maker – инструмент, приспособление), които са специални блендъри за миксиране на смутита. В едно смути може да сложите каквото си пожелаете, като основно това са плодове.

За лятото може да пробвате да смесите боровинки, ягоди, мляко, мед, сок, лед, шоколад и общо взето всичко, което ви дойде на ум. Всичко зависи от въображението ви, като за идеи може да се насочите и към интернет. Да, със сигурност това не може да се причисли към нашите си традиционни български храни, но все пак е прекрасно решение в горещините.

Супи

Винаги е хубаво да се хапва супа поне два пъти на седмица, а това важи още повече за лятото. Течните храни не натоварват организма прекалено много и се усвояват по-свободно. Освен това след супата няма да се чувствате тежко. Може да пробвате да си приготвите студени крем супи и да видите дали ще ви харесат. Тараторът също си е тип студена супа, а е и изключително лесен за приготвяне. Тази течна полезна храна през лятото е добре дошла в жегите.

Зелен чай

Да, не говорим за полезна храна през лятото, а за чай, но все пак той също е полезен. Естествено, може да бъде и студен. Зеленият чай е лек и приятен за консумиране, а освен това е известен с това, че помага, ако искате да свалите килограми. Зеленият чай тонизира организма, намалява холестерола, хидратира, засилва метаболизма. Зеленият чай също така се бори с рака и деменцията. Цената на зеления чай е далеч от фиксирана, като най-евтиният струва 1.50 лв. за опаковка, но може да стигне и 10 лева и нагоре, ако търсите специализиран чай.

Ядки – повече от полезна храна

Ядките са изключително полезна храна през лятото. С тях се чувствате сити, а освен това те намаляват лошия холестерол и подхранват мозъка. Много вегетарианци и вегани трупат калории именно чрез фъстъци и бадеми. Цените на ядките варират, като сред най-скъпите се нареждат бадемите и кашуто, за които ще трябва да платите между 3 и 4 лева за килограм.

Още по темата