Обратно
17.8.2017

Най-странните хобита на света

Автор:
Kaloyan Stoyanov

Всеки човек се нуждае от хоби, което да развлича ежедневието му и да го прави по-интересно. Почти всеки човек съответно има хоби и прави редовно неща, които харесва, за да се забавлява. Това е напълно нормално и в същото време кара хората да са креативни. Някои обичат да гледат футбол, други обичат да колекционират определени предмети. Има хора, които обичат да си купуват вещи, макар и те да са ненужни доста често. Има и такива, чието хоби е да гледат филми, да ходят на риболов или пък да играят настолни игри. Има и хора, които обаче имат доста по-необичайни хобита. Ако сте се чудели кои са най-странните хобита на света, то в следващите редове ще можете да видите именно някои от тях.

Най-странните хобита, които можете да срещнете

Като говорим за най-странните хобита, ето първото – екстремно гладене

Един от първите, отдали се на хобито да глади екстремно, е Фил Шоу. Той е англичанин, работещ във фирма за производство на дрехи. Това може да се определи като едно от най-странните хобита, тъй като при него гладенето става, докато човекът виси от някоя скала на планина или пък глади в кану в реката. Или пък глади дрехи насред пустинята, или пък карайки сноуборд. С такива изпълнения може да се похвали именно и Шоу, който се занимава с това от 1997 г. Това хоби е станало толкова популярно, че се организират дори и редица международни състезания.

Сърфиране с влак – още едно от най-странните хобита

Това хоби се практикува в Германия още от 80-те години на миналия век. Хората се качват на движещи се влакове и имитират каране на сърф, в случая – на влак. Да, това си е адреналин, но е и наистина опасно начинание, а за съжаление има и неприятни инциденти.

Да се правиш на мъртъв

Чък Ламб започва да практикува през 2005 г. още едно от най-странните хобита, които съществуват. Той обича да се преструва на мъртъв и да заснема сцените и начина, по който е инсценирал смъртта си. Още от малък мечтаел да изиграе мъртвец в някой филм, но не успял най-вероятно заради липсата на актьорски заложби. Това обаче не го отказало да се отдаде на страстта си и я превърнал в свое хоби. Направил си и сайт, който към момента има над 40 милиона посещения.

Фотобобми по време на новинарски емисии

Англичанинът Паул Йеръл, живеещ в южен Лондон, има странното ходи да се появява в кадър по време на новинарски репортаж. През свободното си време той обича да следи новинарските екипи и да се появява на заден кадър, когато камерите започнат да снимат. Появявал се е вече над 100 пъти в репортажи на BBC, Sky News, Channel 4 и още много други. На няколко пъти е заплашван и с арест, но това не го е накарало да спре с телевизионните си „появи“.

Имитиране на крави

11-годишното американско хлапе – Остин – се занимава с… мучене. Той участва и в състезания, като в едно от тях се изправя срещу още 80 участника и ги побеждава. Явно това хоби е доста разпространено. А освен това наградата от състезанието определено не е била за изпускане – 1000 долара, право да представлява щата си на национално състезание по мучене и яке с кравешки мотиви.

Ядене на строителни материали

Живеещият в Мадрас, Индия, Маримарана определено може да се каже, че има едно от най-странните хобита на света. Той яде камъни, пясък, тухли, цимент, вар и всякакви други строителни материали. Започва да прави това още от 5 годишен, като понякога го прави за удоволствие, а друг път – за да спечели някой бас. Никой лекар не може да обясни как зъбите на Маримарана са все още здрави и как стомахът му не е увреден. Според роднините той медитира преди „ядене“, но приятелите му мислят, че това просто е дарба.

Събиране на нокти

През 1983 г. Уил Чатмън започва да събира изрязаните си нокти. Той дори създава собствен сайт, чрез който да популяризира хобито си. Някои хора смятат това за доста неприятно, но пък има и такива, които също започват да събират ноктите си.

Колекциониране на сутиени

Това на пръв поглед доста странно хоби реално има по-дълбока история. Китаецът Чен Циндзу притежава колекция от над 5 000 броя сутиени. Размерът, цветовете и моделите им са най-разнообразни. Хобито му се зародило от идеята да покаже на жените колко важно е да ходят редовно на прегледи на гърдите. Според него жените не знаят как да си изберат правилен размер на сутиена и често си избират по-малък такъв, за да може гърдите им да изглеждат по-големи. Това обаче може да доведе до различни заболявания – нещото, което Чен е искал да предотврати.

Той събрал тази колекция с помощта на жени, които са му дарили своите сутиени, след като той им е обяснил за опасностите, които се крият заради използването на неправилни размери. В момента китаецът има идея да направи музей и да изложи цялата си колекция. Така посетителите ще могат да видят как се е променил сутиенът с годините.

Колекциониране на бутилки от мляко

Най-върлият привърженик на това хоби се казва Пол Люк. Събрал е колекция от нас 10 000 бутилки от мляко в най-различни форми и размери. Еее, явно човекът наистина обича да пие мляко.

Рисуване с лента от касетка

Старите касетки все още може да не бъдат изхвърляни. Въпреки че в днешно време вече почти не се използват, техните ленти обаче намират предназначението си. Могат да бъдат използвани за рисуване на реалистични картини. А портретите, които се получават, са си цяло изкуство.

Раздаване на пари

Рий Санбридж е човек, чието хоби е да раздава 10-доларови банкноти на хора, които среща по пътя си. Той се захваща с това занимание в памет на майка си. Той ѝ обещава, че в продължение на година ще раздава пари на хората, изглеждащи като нуждаещи се. Това нехарактерно хоби събира и последователи. Те виждат в неговите действия начин, по който да покажат, че най-богат е онзи който дава.

Да изпратиш плюшената си играчка на пътешествие

Това е хоби, което се практикува по целия свят. Всеки може да изпрати своята любима плюшена играчка на околосветско пътешествие. Може да следи къде точно е в момента, да ѝ изпраща писма и да получава снимки и картички от него. Специален уебсайт се грижи плюшените играчки да обиколят всяка дестинация в списъците на тези любители, имащи едни от най-странните хобита на света.

Возене на увеселителни атракции

Може би най-отявленият любител на екстремните увеселителни атракции е 79-годишният Вик Клеман. Той живее недалеч от град Ноксвил, САЩ. Член е на организацията на Американските любители на влакчета и увеселителни паркове. Толкова обича тези неща, че се качва по 90 пъти на ден на влакчето Jack Rabbit.

Още от най-странните хобита на света

С изброените дотук списъкът на най-странните хобита на света не свършва. Още само част от тях са събирането на самолетни пликове за повръщане, организирането на боеве с буболечки, огъването на вилици и правенето на топчета от кал.  В Холандия имат странното хоби да събират хапчета екстази. В Тайланд пък често срещано хоби е извайването на цветя от сапун. В Тайван тайвански пенсионер татуира будистки текстове върху автомобили. Внукът му е обещал, че като порасне и събере пари, ще му купи автобус, за да може дядо му да има повече място за заниманието си.

А смятате ли, че събирането на пухчетата от пъпа може да е хоби на някой? Колкото и странно да е – да, има човек, чието хоби е точно това. Австралиецът Греъм Баркър събира пухчетата от своя пъп от 1984-та година насам. Досега вече е събрал цели 22,1 грама.

Най-странните хобита на известните личности

Марк Зукърбърг

Създателят на Facebook обича сам да убива храната, която яде. Пилета, кози, прасета или омари – той обича сам да се погрижи за това да има храна на масата си.

Бил Гейтс

Основателят на Microsoft не е от хората, които чак толкова си падат по електронни джаджи. За сметка на това пък обожава книгите и колекционира редки такива. Той е притежател на най-скъпата в света – ръкописа на „Лестерския кодекс“ – трактат с есета на Леонардо да Винчи. Цената на този ръкопис е зашеметяващите 30,8 млн. долара.

Илон Мъск

Основателят на Tesla Motors и PayPal и директор на SpaceX е изключителен почитате на Джеймс Бонд. Мъск колекционира всичко, свързано с него. Той дори притежава спортната кола Lotus Espirit от филма за Агент 007 от 1997 г. „Шпионинът, който ме обичаше“. Според неговото твърдение тя може да се превръща в подводница, точно както е и във филма.

Никола Тесла

Изобретателят на променливия ток и радиото обожавал гълъби. Хранел диви гълъби през прозореца на стаята си. Когато вече не можел да става от леглото, дори наел човек да прави това вместо него.

Уорън Бъфет

Американският инвеститор обича да свири на четириструнната хавайска китара, наречена укулеле. Някои от притежаваните от него инструменти са се превърнало дори в колекционерска ценност. Една укулеле, на която имало автограф от него, била продадена за повече от 11 000 долара.

Още от най-странните хобита, които практикуват известните личности

Том Круз, Дейвид Бекъм и Уил Смит обичат фехтовката. Те дори се дуелират и заедно, споделяйки страстта си към този спорт. Род Стюарт колекционира влакчета, а Том Ханкс – стари пишещи машини и други ретро сувенири.

Куентин Тарантино има колекция от настолни игри, базирани на стари сериали, а Джони Деп колекционира плюшени мечета. Анджелина Джоли пък е страстен почитател на ножове и кинжали. Леонардо Ди Каприо от своя страна пък колекционира екшън фигурки, като любимите му са тези на героите от Междузвездни войни.

Още по темата