Обратно
29.1.2022

Предимства и недостатъци на смути напитките

Автор:
Vivus.bg

Ако преди няколко години никой не беше чувал за смути напитките, то днес те са навсякъде. Независимо дали се рекламира като заместител на хранене, вкусна закуска, приготвена у дома, или бустер след тренировка, смутито е навсякъде. Можете да си ги купите както в хранителните магазини, така и във фитнес залите, като в последните години дори и ресторантите включват смути напитки в менютата си. В някои държава има и вендинг машини, които ги раздават само с натискане на бутон. Но ако оставим тяхната популярност настрана, какви всъщност са предимствата и недостатъците на смути напитките? Именно това ще ви разкажем в статията по-долу.

Предимства на смути напитките

Смути напитките за закуска ни държат сити за по-дълго време

Едно от предимствата на пиенето на смутита за закуска е, че те могат да осигурят източник на енергия и протеини. Изследвания показват, че по-високият прием на протеин кара хората да се чувстват по-сити и намалява желанието за храна по-късно през деня. Протеините са сложни молекули, които отнемат повече време за разграждане от въглехидратите, така че осигуряват по-дълготрайна енергия. Протеинът също така помага за предотвратяване на загубата на мускулна маса при отслабване при диета с ограничени калории, което прави смутита с високо съдържание на протеини чудесна храна за отслабване. Много хора добавят протеин на прах, направен от растения, мляко или яйца към своите смутита. Съставките с високо съдържание на протеини включват бадеми и други ядки, фъстъчено масло, ленено семе, соево мляко и тофу, като това са само някои.

Бързи, лесни и удобни за правене и консумиране

Смути напитките са толкова популярни не само, защото са изключително вкусни и полезни, но и защото са много бързи, лесни и удобни за правене, особено в домашни условия. Ако се опитвате да приемате повече плодове, ядки и семена, чудесен начин да съвместите всички тези храни в едно е просто да ги добавите в блендер с любимото си мляко или вода и готово - само за секунди закуската ви е готова. Можете да консумирате смутито си в купа или в чаша, докато чакате кафето си да заври или пък на път за работа.

Ако имате по-голямо семейство, винаги можете да направите по-голямо количество и да го приберете в хладилника за закуска следобед. Така също стимулирате по-малките да избягват вредните храни, а вместо това да заситят нуждата от нещо сладко със здравословна смути напитка.

Смути напитките крият много ползи за здравето

Ключът към постигането на хранителен баланс в смутито е използването на плодове и зеленчуци като основни съставки, обогатени със здравословни мазнини от семена, ядки или ядково масло и протеини. Смути напитките, в които се използват основно плодове, водят също до намаляване на риска от инсулт и инфаркт, както сочат някои изследвания. Честата консумация на смутита ни набавя и големи количества полезни вещества като витамин С, калий, фибри и много други.

Фибрите, от друга страна, стимулират храносмилателната система и могат да помогнат за намаляване на шансовете за развитие на сърдечни заболявания, диабет и рак на дебелото черво. Някои храни с високо съдържание на фибри, които можете да добавите към смутита, са малини, къпини, ягоди, круши, ябълки, банани, тъмнолистни зелени зеленчуци, семена от чиа, слънчогледови ядки, смляно ленено семе и бадемово масло и много други.

6 различни вида смути напитки

Недостатъци на смути напитките

Купените смути напитки могат да крият много съставки, които не очаквате

Като правите смутита сами, вие знаете точно какво се съдържа в тях. Но при предварително опакованите смутита може да се окаже, че консумирате много нежелани съставки като захар и нездравословни подсладители, които в други обстоятелства бихте избягвали. Също така не можете да сте сигурни какви млечни продукти са били използвани в процеса на приготвяне на смутито. Ако например е било пастьоризирано мляко, то потенциално може да съдържа антибиотици и хормони.

Смутитата невинаги могат да ви заситят по същия начин както твърдите храни

Пиенето на плодово смути, невинаги може да ви засити по същия начин, както яденето на цели плодове. Това, разбира се, силно зависи от това какво включвате във вашето смути. Ако разчитате само на плодове, то течните храни по правило се изхвърлят от стомаха много по-бързо от твърдите, което може да ви накара да почувствате глад по-рано. Това също може да доведе до намаляване на концентрацията и нивото на енергия до средата на сутринта.

Освен това можете да изпиете едно смути по-бързо от времето, необходимо ви за ядене, да речем, на гръцко кисело мляко или на купа горски плодове, поръсени със супена лъжица семена от чиа. Любопитен факт тук е, че времето, необходимо на мозъка да отчете ситост и съответно да ни даде знак да спрем да ядем, е около 20 минути. Което означава, че изпиването на едно смути със сигурност е далеч по-малко от това време.

Приемайки смутита всеки ден, можете да превишите дневната си доза калории

Големи размери смути напитки могат много лесно и незабелязано да ви донесат излишни калории. Една чаша 700 мл. със смути, направено например от банан, шоколадово бадемово мляко, кисело мляко и ванилия, съдържа 488 калории. Ако това е основно ядене, този брой калории е нормален. Но ако това е просто бърза закуска преди обяда или вечерята например, 488 калории са много.

Това може да се случи, дори когато сами направите смутито си вкъщи. Знаете ли например, че само една супена лъжица семена от лен, чиа, коноп, сироп от агаве или мед автоматично добавят 200 калории към вашата диета и дневен прием? Ако във вашето смути добавите също така и плодове, мляко, протеин на прах, то закуската ви може да достигне дори 600 калории. Само за сравнение - приблизително толкова са калориите и в един Биг Мак бургер от Макдоналдс.

Като заключение

Хората искат лесни и удобни решения за добро и здравословно хранене. Смутитата със сигурност са удобни, но когато става въпрос за хранителна стойност, не всички смутита са създадени еднакви. Затова трябва добре да се информирате и да знаете какви съставки и какво количество от тях да използвате. Но едно е сигурно - смутитата неминуемо са една от най-вкусните закуски, които можете да изберете.

Още по темата