Обратно
9.6.2018

Световно първенство по футбол 2018 в Русия

Автор:
Kaloyan Stoyanov

С наближаването на лятото безспорно едно от най-очакваните събития от футболните фенове е идващото Световно първенство по футбол в Русия. Страната ще бъде домакин на 21-вото издание на най-престижната футболна надпревара в света. Със сигурност събитието се очаква с голям интерес както от запалените почитатели на играта, така и от тези, които не се вълнуват особено. На предстоящия световен форум за съжаление няма да присъства отборът на България, но наред с него няма да се появят и други от предварително сочените за фаворити тимове.

Световно първенство по футбол 2018 в Русия - групите

Големите отсъстващи от Световно първенство по футбол в Русия

Безспорно първото име, за чието отсъствие продължава да се говори, е това на тима на Италия. Скуадра Адзура не успя да се класира за първенството, като това се случва за първи път от далечната 1958 година. Легендата на отбора – вратарят Джанлуиджи Буфон – не успя да се сбогува с феновете си по най-добрия възможен начин. Още преди да станат ясни резултатите от квалификациите, той беше обявил намерението си, че именно Световното първенство по футбол в Русия ще бъде неговият последен голям турнир с националния отбор.

Холандия. „Лалетата“ бяха сочени за едни от фаворитите, след като на предишните световни първенства завършиха съответно втори и трети. Сега обаче отборът не успя да се класира, тъй като остана трети в своята група.

Чили. Това е още една от изненадите, която показва, че футболът е непредсказуема игра и често известна доза късмет може да ти е необходима в точния момент. Отборът на Чили, който е и шампион на Южна Америка, не успя да достигне до световните финали. Това лишава зрителите от възможността да гледат добре познатите от европейските терени звезди на отбора като Алексис Санчес и Артуро Видал.

Северна Ирландия. Отборът спечели изключително много фенове и симпатизанти по света, след участието си на Европейското първенство във Франция през 2016 г. Феновете на страната, които подкрепяха отбора си на Евро 2016 г., се превърнаха в изключителна сензация с песента, посветена на любимия им нападател Уил Григ. Въпреки сърцатата игра на футболистите, отборът няма да присъства в Русия.

Камерун. Отборът от африканската държава винаги е бил сред добре представящите се тимове на световните първенства. Сега обаче няма да радва почитателите си по терените на Русия.

Дебютантите на Мондиал 2018

След големите отсъстващи е време да обърнем внимание и на дебютантите. На това световно първенство те са два – Исландия и Панама. Европейският тим се класира почти безапелационно на финалите, след като завърши първи в своята група и така стигна до историческия успех. По пътя си към Световното първенство по футбол в Русия страната премина през добре познати сили от Европа. На два пъти победи Турция, победи веднъж и веднъж завърши на равно с Украйна, победи веднъж и Хърватия.

Панама достигна до финалите, след като се наложи в последния мач от групата си над Коста Рика, който вече си беше осигурил участие на Мондиала.

Фаворитите в предстоящото Световно първенство по футбол

Колкото и да се правят предварителни прогнози за победител на световното, винаги има изненади. Едва ли някой очакваше настоящият световен шампион Германия да победи вечния фаворит Бразилия със 7:1 и то на собствена им територия през 2014 година. Много малки отбори, които обикновено са изпращани в графите на сигурните губещи, са правили изключителни мачове. И все пак – кои са сочени за фаворитите за Световното първенство в Русия?

  • Германия

Като действащ световен шампион отборът на Германия със сигурност е в челото на фаворитите. Футболистите от състава са добре известни на всички любители на играта, като всички те се състезават за големи европейски тимове.

  • Испания

Подобно на Германия и отборът на „Ла Фурия“ не изпада от списъка с фаворитите. Все пак става дума за тим, който беше последователно европейски шампион през 2008 г. и световен през 2010 г.

  • Франция

Съставът на „петлите“, както и този на другите фаворити, е изграден от млади играчи, които са сред постоянните титуляри в своите клубове. Не е случайно, че и националният отбор на страната попада сред вероятните претенденти.

  • Бразилия

Бразилия е отбор, от който винаги се очаква много. Имената в отбора са изключително много, а повечето от букмейкърите поставят именно Бразилия в челните места на фаворитите в предстоящото Световно първенство по футбол в Русия.

  • Аржентина

За много от привържениците на футбола страната се асоциира с името на Лионел Меси. Въпреки това в отбора има и доста други изявени играчи, които именно на световното първенство биха могли да се докажат. Дали ще стане, ще разберем съвсем скоро.

Иновациите за Мондиала

Определено една от най-новите технологии, която има много привърженици, но и още повече критици, е системата за видеоповторения VAR. На Мондиал 2018 в Русия тази технология ще бъде приложена за първи път. През март ФИФА даде своето одобрение за използването на видеоповторенията на предстоящото Световно първенство по футбол в Русия, така че има какво да очакваме. Как точно ще бъде прилагана технологията е малко спорно. Предполага се, че в повечето случаи повторенията ще се гледат само на много спорни ситуации, когато има възможност да се види пропуск на съдията или самият той не е имал достатъчно добра видимост към даденото положение. Друга иновация е възможността зрителите на терена също да видят какво става, като гледат повторението на специално поставени за целта големи екрани. Според регламента повторението ще бъде проверявано първо от съдията на мача, а едва след това от зрителите.

Световно първенство по футбол в Русия – очакванията

Очакванията за предстоящото Световно първенство по футбол са то да ни донесе много интригуващи футболни двубои. Залогът е голям, а претендентите са жадни да блеснат и да се докоснат до върха на футболното величие. Предстоят ни изпълнени с напрежение мачове и много наслада за всички футболни фенове.

Световно първенство по футбол 2018 в Русия - пълен стадион с фенове

Очакват ни общо 64 футболни мача, чиято пълна програма вече е налице. За щастие на всички български запалянковци БНТ ще излъчи абсолютно всички футболни битки и ще можем да изживеем всяка минута от Мондиал 2018. Светът е футбол!

Още по темата