Младо момиче, облечено в носия, вярващо в това колко хубаво е да сме патриоти

Защо е важно да учим децата да бъдат патриоти?

Днес малко родители се замислят над факта, че чувството на патриотизъм и уважение към собствената култура и история трябва да бъдат възпитавани от най-ранно детство. Как обаче да събудим интереса за изучаване на българската история у детето?  На първо място чрез даване на личен пример. Ако прехвърляте тази отговорност на детската градина или училището, няма да постигнете голям успех. Можете да започнете да говорите за родината на детето си, като поднасяте информацията под занимателна форма, за да я разбере. Можете да използвате събития, като национални празници, исторически занимателни книги за малките, дори настолни игри на историческа тема. Тук ще ви представим още идеи, които могат да ви бъдат полезни, ако сте решили да научите децата си да бъдат патриоти и да обичат родината си.

За да направите децата си патриоти, ги запознайте с фолклора и народните приказки и песни

В първите години от живота си детето се запознава с околния свят главно чрез книжките с приказки, играчките и книжките за оцветяване. Затова, ако желаете да внушите на детето си любов към родината, изберете подходящите книжки и играчки с фолклорни мотиви. Вместо да четете приказките на Андерсен, които то така или иначе ще прочете по-нататък, започнете с българските народни приказки, стихотворенията и дори филмчетата. По този начин детето ще се запознае с красивия български народен език, с богатите образи, представени във фолклора ни и ще ги заобича. А това със сигурност е крачка, която да ви помогне в това да ги превърнете в патриоти.

Ако детето е по-малко, можете да му пуснете поредицата филмчета на Доньо Донев, а ако е по-голямо – гледайте с него филма за Бай Ганьо или други български филми, описващи българската история и култура.

Когато показвате на детето си различните видове народни носии, можете да му купите книжка за оцветяване на такива носии или да направите глинени фигурки, на които да нарисувате народните мотиви. Ако до вас се намира музей, където се съхраняват битови народни предмети, заведете там детето си и ги разгледайте заедно.

Превърнете обикновените предмети в исторически символи, които да будят съзнанието на децата да станат патриоти

Когато излизаме на разходка, често не забелязваме важни исторически паметници, които биха ни послужили за насърчаването на патриотично чувство в детето. Те са нашето наследство от прадедите, на което трябва да обърнем вниманието на детето си. То не само трябва да разбира какви са тези паметници, но и да научи отрано да ги пази като част от духовното и културното наследство, оставено ни от дедите. По този начин една разходка из квартала би могла да се превърне в истинска историческа обиколка, а детето неусетно да научава повече и повече за своята родина.

Запознайте детето с родния град

Намерете информация за историята на града, в който живеете – интересни легенди, свързани с града, значими личности, родени или живели тук, откъде са произлезли някои от имената на улиците или кварталите. Това значително ще обогати общата култура на децата и ще насади в тях любов към родния край още от ранно детство. А оттам – и чувството, че се превръщат в млади патриоти.

Опознай България, за да я обикнеш!

Това мото съвсем не е остаряло. Точно обратното – винаги ще е актуално. То важи в пълна сила и за вашето дете. Започнете да пътувате отначало до близки райони, в които има исторически забележителности, а по-нататък и до по-далечни местности в България. Превръщането на децата в патриоти ще се получи доста по-лесно по този начин.

Когато учите за историята на първото и второто български царства, детето ще се впечатли много повече, ако планирате еднодневна екскурзия до древните български столици Плиска и Преслав, а след това отидете да разгледате крепостта Царевец във Велико Търново.

И докато сте още в този район, отидете с детето си в Етъра, Габрово, където то може да види занаятчии и исторически паметници на културата, както и да опита от закуските, изпечени на фурна. Купете му нещо за спомен, което да му напомня за посещението на всяко едно интересно историческо място и го насърчете да си направи колекция от тези предмети. Така то няма да има търпение да отидете на следващото място, където да научи нещо ново и да прекара безценно време с вас.

Празнувайте националните празници заедно

Националните празници са идеален повод да учите децата си на особености относно родината ни и да ги превръщате в патриоти малко по малко.

  • Денят на Освобождението на България – 3 март – изобщо не бива да бъде подминаван. Купете българско знаме на малкото си дете и му позволете да върви с него през този ден, за да се почувства част от празника.
  • Следващият празник, който можете да използвате, е 24 май – Денят на създаването на българската азбука. Разкажете на децата си повече за братята Кирил и Методий и защо тяхното дело е толкова важно за всички българи и славяни.
  • Използвайте 6-ти септември – празникът на Съединението – за да доразкажете на детето си историята и какво се е случило в годините след Освобождението на България.
  • Не пропускайте и 1-ви ноември – празникът на Народните будители – за да разкажете повече за делото на Паисий Хилендарски, Софроний Врачански, Васил Левски, Христо Ботев и всички онези будители, дали живота си за България. Насърчете детето ви да бъде истински будител в наши дни.
  • Празниците Коледа и Нова година в България са свързани с най-различни обичаи, които можете да покажете на децата си. Направете баница с късмети заедно с тях и теглете късметчетата, докато се забавлявате. Направете сурвачка на детето за първи януари и го научете как да сурвака с традиционните за българите думи.

Тези прекрасни детски спомени ще се запечатат в сърцето на детето и ще съдействат за развиването на неговия патриотизъм.

Най-важните думички за всички патриоти

Най-важните думи, които децата ви трябва да разбират, ако желаете да ги направите патриоти, са думите родина, отечество, татковина, роден край. Обяснете на децата, че тези думи не просто означават мястото, където човек се е родил, а са и мястото, към което сърцето остава привързано за цял живот, независимо в коя част на света се намира. Любовта към родината и родния край отново ще ги върне в бащината къща, където ще ги чакат родителите му – горди, че са отгледали достойни синове или дъщери на майка България.