Обратно
14.4.2018

Биткойн мания

Автор:
Vivus.bg

Знаем, че различните страни по света си имат своя валута. В България това е левът, в Китай – йената, в САЩ – доларът, в Русия – рублата и т.н. Днес обаче интернет също си има своя валута, наречена Биткойн. Биткойнът е вид криптовалута. Разликата между криптовалутата и обикновената валута е тази, че докато в определена страна обикновено нямате особен избор каква валута да ползвате, навсякъде в интернет имате свободен избор дали да ползвате криптовалута или не. С ползването на криптовалутата са свързани преди всичко възможностите за инвестиции. Ето един пример: само за месец през 2013 г. цената на един Биткойн нарасна 5 пъти – от 200 на 1000 щатски долара.Какви са предимствата на Знаем, че различните страни по света си имат своя валута. В България това е левът, в Китай – йената, в САЩ – доларът, в Русия – рублата и т.н. Днес обаче интернет също си има своя валута, наречена Биткойн. Биткойнът е вид криптовалута. Разликата между криптовалутата и обикновената валута е тази, че докато в определена страна обикновено нямате особен избор каква валута да ползвате, навсякъде в интернет имате свободен избор дали да ползвате криптовалута или не. С ползването на криптовалутата са свързани преди всичко възможностите за инвестиции. Ето един пример: само за месец през 2013 г. цената на един Биткойн нарасна 5 пъти – от 200 на 1000 щатски долара.

Какви са предимствата на Биткойна, струва ли си инвестицията, има ли недостатъци? Това са все въпроси, на които ще се опитаме да отговорим тук.

Какво е Биткойн?

Биткойн е първата и най-известна криптовалута или т.нар. виртуални пари. Създаден е през 2009 г. от японски програмист или екип от програмисти с псевдоним Сатоши Накамото, който създава алгоритъма му на работа, както и името.

Въпреки че тази личност е загадъчна, защото никой не знае дали реално съществува човек с това име, той създава не само програмата, но и приложението, което върви към нея и което се инсталира на компютъра – Биткойн портфейл.

За какво служи Биткойн?

Както и обикновените световни валути, Биткойн е средство за обмен и спестяване. Все пак да не забравяме, че той си остава криптовалута – т.е. вид цифрова валута.

Биткойнът вече съвсем не е единствената криптовалута, защото след успеха на първата, възникват още десетки други. Втората по популярност след Биткойна е Лайткойн. Тя е с променен алгоритъм на транзакция, което я прави много по-бърза в операциите.

Друг важен момент при Биткойна, който трябва да отбележим, е, че това не е финансова пирамида. Това а реален програмен продукт, чийто обменен курс зависи най-вече от неговата популярност. Колкото повече търсене има, толкова по-висока става цената му.

На какъв принцип работи Биткойнът?

Съществуват два начина за съхраняване на Биткойни: в онлайн и офлайн портфейл. Онлайн версията на портфейла има предимства над офлайн портфейла, защото може да имате достъп до него както от компютър, така и от таблет или мобилен телефон. Проблемът с портфейла е, че всички данни се съхраняват на сървъра и ако има пробив в сървъра, ще има изтичане на тези данни.

За да извършвате операции с Биткойн, не са необходими посредници. Това са моментални операции, които могат да се извършват от всеки интернет потребител, който иска да си купи нещо. Вместо да отивате до банката и да извършвате банков превод или да използвате друг вид разплащане, просто плащате на човека с Биткойн. Парите в тази система са във вид на хеш-кодове, като всеки от тях е уникален и не може да се дублира.

Нещо повече – Биткойн си има собствен курс, който се променя, както се променя и при всяка друга валута.

Биткойн майнинг (Биткойн копаене)

Всяка криптовалута, включително и Биткойнът, се добива с копаене. Какво точно представлява този процес? Това е решаване на сложна криптозадача с помощта на цялостно търсене. Обикновен компютър не може да се справи с толкова сложни задачи. Затова ако искате да копаете Биткойни или друг вид криптовалута, ви е необходим свръхмощен компютър и мощен сървър. И понеже търсенето на Биткойни нарасна, процесът на добиването им започна да става все по-сложен. Съответно са нужни и още по-добри компютри за копаене.

Силата на Биткойн

Разбира се, съществуват и други начини да се сдобиете с Биткойни. Могат да ви платят с тази криптовалута за стоки и услуги, които предлагате. Можете също да си закупите криптовалута от хора, които вече я притежават. Съществуват също и специални борси за обмен на криптовалута, където можете да обменяте Биткойни с други частни лица.

Предимства на Биткойн

  • Кодът на тази криптовалута е отворен

Биткойнът работи на същия принцип, както и интернет банкирането, т.е. използва същите алгоритми. Това, по което се отличава, обаче, е, че няма данни за крайния потребител или този, който изпраща парите. Това означава, че няма как да получите лична информация за притежателя на портфейла.

  • Инфлацията не влияе на Биткойна

Нарастването на популярността на Биткойна е обвързан със скоростта, с която се добива злато на земята. Това означава, че Биткойнът е ограничен и има максимум, който може да бъде достигнат. Максималното количество Биткойни е 21 милиона. Този брой не може да се промени нито от корпорации, нито от политически сили, затова и възникването на инфлация тук не е възможно. Това означава, че тази криптовалута няма как да се обезцени занапред и представлява добра инвестиция поради гарантирания дефицит на криптовалутата в бъдеще. Това прави Биткойнът по-надежден дори и от златото.

  • Биткойнът работи в пирингова мрежа

При него няма главен сървър, който да отговаря за всички операции. Функционира система от протоколи, на какъвто принцип работят торентите. Обменът на данни или пари се осъществява от няколко програми-клиенти, свързани с портфейлите на потребителите. Те записват и съхраняват информация за извършените транзакции, както и за количеството Биткойни, които се намират в портфейлите. Стотици разпределителни сървъри участват в осъществяването на транзакции. Така нито държавата, нито данъчните, нито банките могат да контролират обмена на криптовалута между тези портфейли.

  • Неограничени възможности за извършване на транзакции

Всеки собственик на портфейл има пълната свобода да плаща на когото си избере и каквото количество желае. Тези транзакции не могат да бъдат забранени или контролирани. Могат да се осъществят от и до всяка точка на света, където има потребител с Биткойн портфейл.

  • Не е възможна фалшификация на Биткойн парите

Не е възможно копирането, дублирането или фалшификацията на Биткойни. Това означава, че няма как да ви измамят при транзакцията с Биткойни. Това прави Биткойн системата сигурна, което обяснява и нарастващия интерес към нея от най-различни компании, интернет-магазини и частни лица.

Недостатъци на Биткойна

  • Невъзможност за отмяна на транзакция

Веднъж осъществено в системата, плащането с Биткойн не може да бъде отменено.

  • Влиянието на новините

Все още курсът на тази криптовалута се влияе много от новините. Тоест падането и покачването на курса зависи главно от новините, които правителствата на различни страни разпространяват. Това прави Биткойна много непостоянен и променлив. Например е възможно както понижаване на курса на Биткойн с 10% за месец, така и нарастването му с 10% нагоре. Именно тази колебливост, обаче, я прави криптовалута с висок инвестиционен потенциал. Ако Биткойнът стане по-стабилен, възможностите за инвестиция в него ще намалеят.

Още по темата