Обратно
13.10.2022

Кредити с лошо ЦКР – можем ли да теглим, ако имаме такива?

Автор:
Vivus.bg

Изпадането в спешна нужда от финансови средства е нещо, с което всеки се е сблъсквал. Често идва един момент, в който се нуждаете от пари, защото имате спукана тръба, счупена пералня, повреден автомобил, заболяване, което изисква лечение или нещо друго. В този случай редовно хората прибягват до тегленето на бърз кредит с идеята, че ще могат бързо и лесно да го изплатят със следващата си заплата. Тук обаче, ако не направите правилно своите сметки и не успеете да изплатите задълженията си навреме, рискувате да влошите кредитната си история и да получите т.нар. лошо ЦКР, което пък, от своя страна, може да повлияе на възможността ви да изтеглите нов кредит в следващите няколко години.

Какво точно е ЦКР? Можете ли да изтеглите кредит при лоша кредитна история? Именно това ще ви разкажем в статията по-долу.

Какво е ЦКР и можете ли да получите кредит при лошо ЦКР?

ЦКР е абревиатурата за Централния кредитен регистър на България. Това е единен регистър, в който се вписват данните на лица, теглили заеми, независимо от кредитора – банка или компания за бързи кредити. Кредитополучателят бива вписан в ЦКР още при получаването на първия си кредит. Това е един своеобразен архив, в който присъстват всички изтеглени от едно физическо лице заеми. В него се отбелязва също дали задълженията се просрочват и ако това е така, човекът бива отбелязван като „лош платец“. Затова трябва много да внимавате, преди да изтеглите своя кредит, за да не навредите на кредитната си история при евентуални неплащания на задължението си. Често се случва много кредитополучатели се подвеждат по това, че получават висока заплата и теглят няколко бързи кредита едновременно. Само че понякога нещата се объркват и разходите стават твърде много, за да могат да ги поемат. Вследствие на това те се сдобиват с лошо ЦКР.

Тук трябва да отбележим, че независимо от причината за забавяне на плащането - изплащането на заплатата ви се е забавило, забравили сте да внесете навреме таксата за погасяване на заема, били сте на почивка в чужбина, когато е трябвало да платите задължението си или някаква друга причина - закъсняването се регистрира в системата и остава там за следващите 5 години. Това означава, че за този период кредиторите няма да гледат добре на вас, тъй като никоя финансова институция не обича да отпуска заеми на лица с лоша кредитна история.

Централният кредитен регистър функционира към БНБ и е първото нещо, което кредитните институции проверяват, когато получат молба за кредит. В случай че статусът ви е на лош платец, почти сигурно ще отхвърлят молбата ви.

Кредитна оценка на клиент с лошо ЦКР

Търсите кредит с лошо ЦКР? Ето какво можете да направите при лоша кредитна история

Тегленето на кредити с лоша кредитна история не е невъзможно, но със сигурност е трудно.

Когато търсите кредит с лоша кредитна история и намерите кредитор, който би ви отпуснал такъв, е много вероятно да получите по-неизгодни условия отколкото другите потребители. Това е така, защото фирмата, от която искате да вземете пари на заем, няма как да знае точната причина защо вие сте закъснели с вноските и изплащането на предходните си кредити. Дори те да са били основателни, в регистъра това не може да се отбележи, а се вижда единствено информация за неплащането.

Също така, ако сте били поръчител по кредит, който не е плащан навреме, това също ще се отрази неблагоприятно на кредитното ви досие и ще се водите с лошо ЦКР.

Имайте предвид, че лошата кредитна история на членове от вашето семейство също може да повлияе негативно на подадената от вас молба за банков заем. Често банките също изискват попълването и подписването на декларация, позволяваща разглеждането на кредитната история на вашето семейство - деца, родители, съпруг, съпруга и други. Естествено, този процес допълнително забавя обработката на вашата кандидатура и получаването на кредит. Освен това вие изпадате в дори по-уязвимо положение, тъй като лошата кредитна история на вашите близки много лесно може да окаже влияние на това дали ще ви бъде отпуснат кредит или не.

За щастие обаче, компаниите за бързи онлайн кредити не взимат под внимание кредитната история на членовете на вашето семейство. При тях обработката на данни и документация отнема само няколко минути, а заемът може да се получи още в същия ден. Има и компании, които предлагат дори издаването на кредитна карта на потребители с лоша кредитна история. И въпреки всичко казано до момента, трябва да се подчертае, че при тегленето на кредит с лошо ЦКР е много вероятно той да е с по-неизгодни условия.

Как да увеличите шансовете си за получаване на бързи кредити с лошо ЦКР?

Тегленето на заем за лица с лоша кредитна история може да бъде предизвикателно. Но често има някои фактори, които не оказват толкова голямо влияние върху решението на финансовата институция. Ето някои примери:

  • Ако забавените плащания са се случили преди много време или пък ако забавянето е станало по независещи от вас причини и след това сте продължили да се придържате към редовните си вноски, то тогава служителите на компанията биха били по-снизходителни към вашия случай.
  • Ако в миналото сте загубили работата си, но към днешна дата вече имате подписан трудов договор с надежден работодател и имате стабилен месечен доход, има вероятност да ви бъде отпуснат кредит въпреки факта, че се водите с лошо ЦКР.
  • Още една вратичка, която би ви помогнала да получите кредит до заплата с лоша кредитна история, е, ако сте открили спестовна сметка в банка, в която редовно внасяте средства.
  • И, разбира се, ако осигурите на банката надежден и платежоспособен поръчител, който да гарантира вашия заем, бихте увеличили шансовете си за отпускането на кредит.

Как да получим кредит, ако сме с лошо ЦКР?

Кое би повлияло негативно на шансовете ви да получите кредит при лошо ЦКР?

Има някои основни фактори, които могат да попречат на това да получите кредит при лоша кредитна история. Ето някои от тях:

  • В случай че имате повече от един неизплатен заем, финансовата институция може да има резерви да ви отпусне нов кредит. Това също включва просрочия по кредитни карти, банкови и небанкови заеми, редовно забавяне на вноските и други.
  • От друга страна, на шансовете ви за кредит може да повлияе и фактът, че не притежавате движимо или недвижимо имущество.
  • Липсата на постоянен трудов договор и това, че не можете да осигурите поръчител също биха били фактори. Това е така, защото банката използва или гаранта по кредита или договора ви за работа като основание, че вие сте платежоспособен и по един или друг начин ще намерите как да изплатите задълженията си.

Оценяване на кредитното състояние на потенциален кредитополучател

Теглене на бърз кредит до заплата с лоша кредитна история - за какво трябва да внимавате?

Малко са банките и финансовите институции на пазара, които позволяват отпускане на кредит с лошо ЦКР. Но, за щастие на всички ни, такива все пак съществуват. Те разполагат с опростена процедура, липсва голяма документация, не се изискват гаранти, а парите по изтегления заем се получават до минути. Трябва да имате предвид обаче, че, ако след направена проверка в регистъра, съответната кредитна компания установи лошо кредитно досие, тя може да се застрахова, като ви отпусне изискваната сума при по-неблагоприятни за вас условия.

Преди да се решите да теглите бърз заем с лошо ЦКР, трябва да сте сигурни, че ще се справите с изплащането му и няма да допуснете просрочване на вноските, както вече ви се е случвало в миналото. Това би утежнило финансовото ви положение и кредитната ви история допълнително, така че бъдете сигурни в доходите и финансовите си възможности предварително.

Не използвайте изтеглената сума за погасяване на други задължения. Ако не ви остават пари за вноска по друг заем, а теглите бърз кредит, за да я покриете, увеличавате шанса си да влезете в дългова спирала. Не забравяйте, че след като сте взели парите, трябва да ги върнете. Стойте далеч от мисълта, че можете да се изплъзнете от фирмата кредитор. Би могло да последва още по-голямо влошаване на кредитната ви история, ненужно оскъпяване с наказателни лихви, евентуален запор на трудово възнаграждение и прочие.

Нашият съвет към вас е, ако кандидатствате за бърз кредит с лошо ЦКР, да го правите само и единствено в лицензирани, доказани и надеждни фирми за бързи кредити. Не прибягвайте до теглене на заеми от съмнителни компании с неясни правила, договори и недобра репутация.

Още по темата