Обратно
26.11.2020

Какви опции имаме, когато затънем в паричен дълг?

Автор:
Vivus.bg

Обикновено затъването в паричен дълг се случва, когато започваме да трупаме дълг върху дълг, като смятаме, че с новия дълг ще успеем да погасим предходния. Нещата обаче не се случват според очакваното. Вместо това се случва ефектът на снежната топка – дългът започва да расте лавинообразно. Към всичко това се прибавя наказателна лихва и лошо кредитно досие в ЦКР.

При едно изследване на хора, които трябвало да връщат множество дългове, някои от които по-скъпи, други по-евтини, се оказало, че длъжниците, които насочват усилията си първо да върнат по-малките задължения, са по-мотивирани да продължат напред и да върнат останалите си дългове.

Когато сме изправени пред неплатени сметки и дългове, е необходимо старателно да разпределим финансите си така, че да се справим с нашето задължение. За целта са необходими проявата на търпение, самоконтрол и активни действия от наша страна, които ще ни помогнат да получим повече финансови средства.

Ако в момента сте изпаднали в паричен дълг и не намирате начин как да го върнете, прочетете следните 4 съвета, които ще ви помогнат да се измъкнете от това неловко положение:

Съвет 1: Признайте пред себе си, че имате паричен дълг и задължения, които излизат от контрол

Първата стъпка към разрешаването на проблеми от всякакъв вид е именно тази – да признаем пред себе си, че имаме този проблем и че ако продължаваме да го игнорираме, ще изпаднем в още по-голяма беда. Вместо да губите време в това да отричате проблема, насочете енергията си в неговото най-ефективно разрешаване.

Съвет 2: Докато сте с паричен дълг не е време за себеугаждане

Научете се да правите разлика между нещата, които ви се иска да притежавате и тези от които действително се нуждаете. Дори и да сте задлъжнели в момента с малка сума пари, ако оставите навикът да се развива, той ще доведе до по-големи борчове в бъдеще.

Сред основните причини за изпадането в задлъжняване и натрупването на паричен дълг е харченето. Ако харчите само за най-необходимите неща, надали ще срещате толкова големи финансови проблеми, каквито имате в момента. Ако ви е необходима кола, можете да дадете по-малко пари за кола и да си вършите работата с нея, вместо да теглите кредит и да вложите цяло състояние в луксозен автомобил с лъскав външен вид. Това е разликата между нужда и желание – да се въздържате от ненужни разходи. Ако действително искате по-нова кола с привлекателен външен вид, преди да теглите лизинг за нея, започнете да печелите повече пари и след като върнете предишните си дългове и ви останат на разположение пари за харчене, можете да си купите желаната прищявка. Но не и преди това!

Ако искате да излезете от блатото на задълженията и натрупания паричен дълг, спрете да харчите пари за ненужни вещи, които не са от първостепенна важност.

Съвет 3: По-големи доходи

Вече загатнахме, че за да се справите с вашия паричен дълг, е необходимо да печелите повече. Помислете за всички начини, по които можете да направите това и ги включете в действие. Това може да е намирането на допълнителна работа, отдаването на част от жилището под наем, продажбата на имот или мебели, или каквото друго още се сетите. Така или иначе пасивното поведение няма да ви доведе нищо добро, затова бъдете активни в действията си и правете усилия, водещи до реални резултати.

Съвет 4: Съставяне на план за връщане на дълговете

Направете си списък със задълженията, които трябва да връщате, като в него включете имената на хората, от които сте заели пари, сроковете за тяхното връщане и начина, по който планирате да им върнете парите.

Съставете подробен план за действие, който да следвате стъпка по стъпка до достигане на целта. Ако вече сте решили да започнете допълнителна работа, която да ви носи още доходи и да ограничите разходите си до най-необходимото, трябва да съставите план за връщане на вашия паричен дълг. За целта опишете всичките си месечни разходи и нужди, след което заделете останалата част за покриването на дълговете си. Придържайте се към този план до покриването на всички дългове. Когато изплатите едно от задълженията си, това означава, че ще можете да заделяте по-голяма част за останалите си дългове, затова бъдете постоянни и не се отказвайте. Това е единственият вариант за успешно излизане от финансовата криза, в която сте изпаднали.

Характеристики на успешните хора

Ако вече сте върнали вашия паричен дълг си и сте решили да не задлъжнявате повече, тук ви представяме характеристиките на финансово независимите хора:

  • Тези хора имат ясна представа какво е финансовото им положение. Много хора, които задлъжняват, не правят точни разчети какво получават и какви са месечните им разходи, заради което разходите надвишават приходите им. Финансово независимите хора следят бюджетите си и не правят по-големи разходи от тези, които могат да си позволят.
  • Те обръщат внимание на всеки дребен детайл в договорите, които подписват, защото планират внимателно всичките си разходи. Ако нещо не им е ясно, не се притесняват да задават въпроси, преди да подпишат договор за телефон, кабелен интернет, наем и прочие. Така лесно могат да избегнат натрупване на евентуален паричен дълг.
  • Те са последователни в начинанията си и не са мързеливи. Когато искат да придобият нещо, което не могат в момента да си позволят, те не теглят бърз кредит или заем от приятели, а целеустремено работят повече.
  • Тези хора не харчат много пари, въпреки че разполагат с повече. Те обичат да пестят и купуват стоки по-малко, отколкото са техните възможности.
  • Те притежават качеството далновидност. Планират разходите и приходите си поне за шест месеца напред и ако трябва да се лишат от нещо, го правят, за да придобият нещо по-добро.
  • Това са хора, които не се оставят на течението, но при възникването на проблем го решават моментално. Те могат да казват не, когато се налага. Те са много по-рядко в позиция да затънат в паричен дълг.

Още по темата