Обратно
11.11.2019

Какво да правим, когато имаме финансови проблеми?

Автор:
Vivus.bg

Всеки човек в даден момент се е сблъсквал с финансови проблеми, които са го поставяли в задънена улица. Ако и вие страдате от липса на средства, а имате да изплащате задължения към кредитори или имате неотложни нужди, не изпадайте в паника. Проучете начините, чрез които можете да се справите със ситуацията, описани по-долу.

Как да се справите с възникналите финансови проблеми?

Въпреки наличието на финансови проблеми на първо място трябва да държите всичко под контрол. Не прибързвайте в решенията си под нечий натиск, стрес или някакви други фактори. Тук ще откриете няколко стъпки, които да предприемете, когато имате спешна нужда от пари, а в момента не разполагате с такива.

Изяснете наличните възможности, когато се окажете с финансови проблеми

Опитайте се да погледнете на сегашната си ситуация отвън и преценете проблемът толкова ли е сериозен в действителност, колкото в момента ви изглежда. За да дадете обективен отговор, си задайте следните въпроси:

  • Ситуацията животозастрашаваща ли е?
  • Кое точно ме кара да се чувствам стресиран?
  • Възможно ли е отлагане на решението и ако да – за какъв период от време?
  • Какви са възможните решения при наличните финансови проблеми в момента?
  • Има ли вероятност след известно изчакване ситуацията да се подобри?

След като сте дали отговор на посочените по-горе въпроси, вероятно вече имате по-добър поглед върху проблема. В никакъв случай не се поддавайте на негативни мисли или чувства, защото те биха могли да ви попречат да вземете разумно решение. Напротив, дръжте живота си под контрол и гледайте позитивно на нещата.

Какво да предприемете при финансови проблеми?

Финансовите затруднения биха могли да ограничат до голяма степен възможностите ви за развитие в бъдещето. Затова е необходимо да набавите средства, които да съдействат за ефективно решаване на сегашните финансови проблеми. Например, ако за да работите, ви е необходим автомобил, а в момента автомобилът ви се нуждае от ремонт, бихте могли да вземете бърз заем за тази неотложна нужда от пари, да пуснете отново автомобила в движение, за да можете да продължите работата си и да печелите пари. По този начин ще поставите ситуацията под ваш контрол. В такива случаи бързите кредити са възможност да се справите с непредвидени разходи.

Помнете, че не сте единствени в това положение

Не допускайте вашите финансови проблеми да са водеща част в живота ви, тъй като това ще ви докара огромен стрес.

Жена с финансови проблеми, чудеща се как да си плати сметките

Не допускайте те да влияят на вашите взаимоотношения в семейството и с приятелите. Не забравяйте, че не сте единствените, попадали в такава ситуация и че много други са намерили ефективно решение на проблема. Това ще помогне да направите разумна преценка и ще ви даде увереност, че ситуацията не е толкова страшна, колкото изглежда.

Помнете, че решение винаги съществува

Не се притеснявайте, че сте попаднали в задънена улица на пръв поглед без никакъв изход. Дори и никой от вашите приятели да не може да ви услужи с пари, винаги можете да се свържете с банкова или небанкова кредитна институция, от която да изтеглите бързи заеми, за да покриете належащите неотложни нужди и да решите своите финансови проблеми.

Какви финансови затруднения може да срещнете и как да се справите с тях?

Липса на пари за лечение

Дори здравните ви осигуровки да са платени, те невинаги изцяло покриват лечението, особено ако болестта е по-тежка или предстои хирургична интервенция. Болничните заведения често изискват доплащане на проведеното лечение, именно затова един от най-големите страхове на хората е липсата на средства за лечение.

Как да се справите с този проблем?

Не пренебрегвайте редовното внасяне на здравните осигуровки. Към днешна дата това са 22,40 лв. на месец, които пари ще ви спестят много тревоги в случай, че възникне спешна нужда от лечение.

Друг ефективен метод за справяне с този страх е сключването на допълнителна здравна застраховка, която е допълнителен вид защита. С получаването на такава застраховка ще имате право през годината на повече направления към различни специалисти. Такава застраховка струва между 300 и 500 лв. годишно.

Друг метод за справяне с финансови трудности и финансови проблеми е застраховката „Живот“, която в случай на трайна или временна неработоспособност, произтичащи от злополука или операция, възстановява средствата, които нямате възможност да спечелите през този период и ви подпомага финансово. Застраховка „Живот“ помага семейството да запази доходите си и след загуба на член от семейството, който е осигурявал ежемесечно голяма част от семейните приходи.

Уволнение от работа

Голяма част от притесненията на хората са свързани с липсата на доходи и заплата в следствие на уволнение от работа или фалит на фирмата.

Как да се справите с такава ситуация?

Ако в момента сте безработен, не бързайте да се вкопчвате в първата възникнала възможност за работа. Ако сте били осигурявани на реална заплата, можете да разчитате на солиден процент обезщетение при безработица, докато намерите добър и изгоден вариант за работа, която да ви устройва.

Ако предвиждате такава ситуация да се случи в бъдеще, е добре да започнете да заделяте пари настрана за така наречения авариен фонд, в който да натрупате сума, достатъчна да покрие разходите ви за 6 месеца и благодарение на който да се опитате да избегнете евентуални финансови проблеми. Такава сума е идеална за непредвидени ситуации и ще ви предпази от необходимостта да теглите бързи кредити. Докато ползвате тези пари, можете да си потърсите хубава работа с изгодни условия, вместо да се втурвате към първата възникнала възможност за работа, само и само да можете да си платите сметките.

Погасяване на взети от банката кредити

Заради нарастване на потреблението, увеличение на минималните заплати и ниското ниво на безработицата, както и заради поскъпването на жилищата при същевременни възможности за теглене на кредити с ниски лихви, нараства броят на изтеглените потребителски кредити. Ако разполагате с постоянна доходна работа и добро здраве, не би трябвало да имате проблеми с връщането на потребителските заеми. Но с напредването на времето здравето може да се влоши (да не се случва, разбира се) или финансовата стабилност на фирмата, в която работите, може да се разклати.  Тогава погасяването на кредита може да се превърне в истински проблем.

Какво да правите в такива случаи?

Ако продадете имота си на пазарна цена, би трябвало да успеете да погасите кредита и известна част от цената му да остане за вас. Въпреки че това може би не ви се вижда изгоден вариант, ако няма друг изход, това е възможност да излезете от финансовата криза и да решите своите финансови проблеми. Преди да се стигне дотам обаче, ще имате други възможности за изплащане на кредита, които включват гратисен период, разсрочване, преструктуриране и други предложения от страна на банковата институция, от която сте теглили заема. Продажбата на имота е краен вариант, когато всички предходни възможности са изчерпани.

Още по темата