Обратно
5.2.2020

Кои бяха основните причини да се теглят бързи кредити през 2019?

Автор:
Vivus.bg

Проучване, проведено през юли 2019 г., разкрива основните причини, поради които за последните 12 месеца днешните потребители стават клиенти на кредитните компании и прибягват до тегленето на бързи кредити. Вероятно ще ви е интересно да видите тази статистика и ако самите вие сте клиенти на кредитна компания, да съпоставите вашите причини за теглене на кредит с тези на другите хора.

Инфографика за основните причини да се теглят бързи кредити през 2019

И така, нека видим кои са перата в бюджета, за които потребителите теглят най-много бързи заеми.

Една от основните причини е подобрението на дома

Най-голям процент от клиентите на кредитни институции теглят кредити за закупуването на битово обзавеждане като мебели, телевизори, перални, миялни машини и други. Това са цели 40% от кредитополучателите.

Следващата по големина група, равняваща се на 23%, тегли бързи кредити за подобрение на дома, което включва всякакви ремонтни дейности като шпакловане и боядисване на стените, поставяне на окачен таван, смяна на плочките в банята, поставянето на паркет или ламинат в хола и прочие.

Други 13% теглят кредити с причини, свързани с поправка на материални щети, както и за домашни потреби.

Проучването показва, че преобладаващата част от кредитополучателите, съставляващи общо 76%, теглят бързи кредити, за да направят дома си по-привлекателно и удобно място за живеене.

Непосредствените нужди са друга от основните причини

Следващите 20% от ползващите кредити ги теглят, за да си осигурят ежедневните потребности като например закупуването на храна, а 10% от хората се принуждават да теглят заем, за да изплатят месечните си сметки.

Баща и дете пазаруват в супермаркет

За 4% от потребителите причини да ползват кредити са да си купят вещи, необходими в ежедневието, като например дрехи.

Развлечение

10% от хората теглят заеми, за да отидат на почивка. 8% пристъпват към тегленето на кредит, за да организират частни или семейни тържества като рождени дни или за да се подготвят за Коледа, за юбилей или дори за сватба, а 3% закупуват с изтеглените кредити подаръци за специални събития, което поставя кредитите, теглени за развлечение, на трето място в класацията.

Погасяване на дългове

Причини за 16% от потребителите да теглят кредити са да изплатят други свои задължения и заеми, докато 3% плащат данъците си с изтеглените кредити.

Мъж и жена гледат сметката за ток и осъзнават, че ще им трябват бързи кредити

Медицински разходи

Противно на очакванията, хората които теглят бързи кредити, за да платят някакви свои медицински разходи, са едва 12%, т.е. повечето хора, изпаднали в затруднено финансово състояние заради болест, предпочитат да намират други начини за справяне с положението.

Образование

Едва 3% теглят кредити, за да заплатят образованието на децата си или да подготвят своя първокласник за първия учебен ден.

Други причини

В групата „Други“, които не са отбелязали никоя от посочените причини за теглене на кредит, остават 5% от потребителите.

Заключение

След направения анализ можем да класираме основните причини за тегленето на кредити от небанкови институции по следния начин:

  1. Подобрение на дома – 76%
  2. Непосредствени нужди – 34%
  3. Развлечение – 22%
  4. Погасяване на дългове – 19%
  5. Медицински разходи – 12%
  6. Образование – 3%
  7. Други – 5%

Още по темата