Обратно
12.11.2021

Топ 10 романтични места в България

Автор:

Романтиката е тайната, която крепи всяка връзка. Не я оставяйте да ви избяга, а пригответе багажа си още днес и тръгнете на път с половинката си. Без дори да подозирате, България крие куп китни и неописуемо красиви места, които задължително трябва да посетите с любимия човек. Независимо дали е Свети Валентин, рожден ден, годишнина или просто почивен ден, не изпускайте възможността да избягате от забързаното си ежедневие и големия град и поглезете себе си и любимия човек с незабравимо пътуване. Чудите се накъде да потеглите? Тук ще ви представим 10 идеи за романтични места и пътешествия на територията на България.

1. Класацията за 10-те романтични места започва с еко селище Омая

Еко селище Омая се намира в планините Славянка и Пирин или непосредствено след село Гайтаниново и град Гоце Делчев. Тук вие и вашата половинка ще се насладите на над 500 декара гори, потоци и езера. Това е един малък див рай, който ще ви накара да забравите, че градът съществува. Но основната забележителност тук са седемте малки спретнати къщички, изработени единствено от дърво, глина и камък. Само с отварянето на вратата, вие ще се понесете в един нов приказен свят. Еко селището предлага на разположението на своите посетители два ресторант, като във всеки от тях продукцията от плодове, зеленчуци, зърно и други е изцяло местно и екологично чисто производство.

2. Романтични места в България? Село Орешак

Китното селце се намира в Троянския балкан (на 1 км от град Троян) и граничи с двата бряга на река Черни Осъм. Селото става особено популярно през последните години сред хора, които се интересуват от селски екотуризъм. Освен спокойствието, малките лъкатушещи улички и очарователната архитектура, посетителите най-често избират да посетят разположения в близост Троянски манастир. Районът е богат с безброй места за разходки, излети, пикници и бране на билки. Тук всяка година се организират изложения и чествания на традиционни български обичаи и занаяти, които също привличат много посетители.

3. Говорейки за романтични места, не можем да пропуснем село Лещен

Село Лещен е още един китен, изваден от приказките кът, който се намира само на 15 км от град Гоце Делчев. Двата архитектурни резервата, намиращи се един до друг - Лещен и Ковачевица - са изключително популярни, особено сред любителите на селския туризъм. Те са обявени за резервати поради много добре запазената си архитектура още от Възраждането. Голяма част от запазените сгради днес са къщи за гости, така че, ако изберете да посетите този край с вашата половинка, няма да имате проблем в намирането на настаняване. Хората са изключително мили и любезни и винаги са готови да завържат приятелски разговор. Освен Лещен и Ковачевица, в района можете да разгледате село Долен, както и популярният курорт Огняново.

4. Ако говорим пък за възрожденски романтични места, то веднага Копривщица ни идва наум

Копривщица е идеалното място за романтична разходка, независимо от сезона и времето навън. Тук можете да избягате от летните жеги на големия град, но и можете да се сгушите уютно до камината през зимните месеци. Това е любимо място на двойките. Тук можете да се разходите из калдъръмените уличките, да посетите любимите кръчми, да се насладите на Възрожденски интериор и архитектура и да се потопите в традиционната българска обстановка.

5. Град Несебър

Град Несебър е един от най-известните ни черноморски курорти. Той се намира в област Бургас и е в непосредствена близост до Слънчев бряг. Несебър предлага едни от най-фините пясъчни ивици у нас. Това, заедно с чистите води и топлия климат, правят Несебър любима лятна дестинация на Българи и чужденци. Нещо, което го отличава от останалите курорти е този силно характерен дух, който може да се усети единствено из малките улички на стария град. Интересното тук е, че за разлика от архитектурата в останалите възрожденски градове като Трявна, Велико Търново, Котел, Жеравна и други, тук дървеният материал, използван за построяването на къща, е бил символ на просперитет. Колкото повече дърво има използвано за един дом, толкова по-заможен бил неговият собственик.

Именно тези къщи представляват идеален фон за романтични снимки. Целият Несебър прилича на изваден от картичка - морето, църквите, вятърната мелница и прочие. Затова и не може да бъде пропуснат, щом става дума за романтични места.

Гледка от едно от всички романтични места по българското Черноморие

6. Пловдив

Това е вторият по големина град в България и най-древният град в Европа. В Пловдив можете да намерите всичко, с което да задоволите интересите на вашата половинка - антични исторически забележителности като Античния театър и стадиона, Капана или квартала на творческите индустрии със своите галерии, ръчно изработени сувенири, редица магазини, Стария град и какво ли още не. А щом приключите с разходката си, можете да се върнете в Капана за романтична вечеря или коктейл в любимия си бар.

7. Балчик

Чували ли сте за румънската кралица Мария? Ако да, то значи със сигурност сте запознати с историята на двореца в Балчик. Той привлича множество влюбени двойки с красивата си архитектура, интригуващите легенди и неземно красивите си градини. Този оазис, предлагащ хармония и очарование, е приготвил за вас още една специална изненада - дегустация на вино, отлежаващо в избите на двореца.

8. Иглу в Пампорово -  о, да! Това е от тези романтични места, които няма да забравите!

Ако вашата половинка обича приключенията и необичайните престои, то тогава нощуването в иглу е именно за вас. То предоставя много повече удобства от обикновено ледено иглу, така че не се притеснявайте. Просторно, уютно и с отопление, иглуто разполага със спалня и собствен санитарен възел. Повече от романтична изненада, а и колко по-романтичен начин прекарате уикенда от това да сте усамотени в планината?

9. Самодивско пръскало

Намиращо се близо до град Девин, Самодивското пръскало е един от най-забележителните водопади не само в Родопите, но и в цяла България. Той се спуска от 70 метра височина, а около него е разположена така известната Самодивска поляна, на която е кръстен и водопадът. Подарете си една незабравима и романтична разходка в полите на Родопите. От тук започват много екопътеки, минаващи покрай река Девинска, които обаче са най-приятни за разходка през пролетните месеци.

10. Велинград

Търсейки романтични места и дестинации, не можем да подминем Велинград. Той е идеалният избор за тези от вас, които са любители на чистия планински въздух и разходките, но също така обичат да се глезят с минерални извори, СПА и масажи. Ако се интересувате от история, тук също ще намерите много любопитни места. През VI-V в. пр.Хр. тук са живели тракийски племена, а според легенди, това са териториите, обитавани и от самия Орфей. До днес все още има запазени 9 могили, до които можете да се разходите.

Още по темата