Танцуващи хоро жени, хванали се за ръце, на Деня на народните будители

1 ноември – Ден на народните будители

1-ви ноември е познат на малки и големи в България като Ден на народните будители. Кои са тези личности, с какво е известен денят и защо този ден е специално предназначен, за да ги почете? Нека научим повече за този национален български празник.

Какво представлява празникът Ден на народните будители?

Денят на народните будители е създаден като знак на уважение и благодарност към българите, изиграли важна роля в просветителската дейност на страната ни и в оформянето на националната ни идентичност. Това са просветители, книжовници, борци за свобода и други, чиито имена са останали в историята на България заради любовта им към родината и посвещението им за благото на народа.

Кои са народните будители?

Списъкът с народните будители е дълъг и включва имената на бележитите българи Паисий Хилендарски, Неофит Рилски, Софроний Врачански, Неофит Бозвели, Любен Каравелов, Христо Ботев, Васил Левски, Георги Раковски, Иван Вазов, Добри Чинтулов, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Любен Каравелов и много много други.

Нещо повече, този списък е отворен и в него постоянно се прибавят хора – наши съвременници, които изграждат със собствените си неуморни усилия нашето общество и нас като личности. Това са хора-просветители като нашите учители, които са отворили ума и сетивата ни към славната българска история и към родолюбие.

История на празника: Откога се чества в България?

Първият път, когато българите празнуват този ден, е през 1909 година, като честването му е в Пловдив. Денят на народните будители започва да се чества официално с указ на Борис III през 1923 година, като за официален празник е обявен 1-ви ноември. В продължение на над две десетилетия след това българите отбелязват Деня на народните будители – до 1945 година, когато той е забранен и отменен. След периода на комунизма, народното събрание възстановява честването му през 1992 година, когато 1-ви ноември е обявен за неучебен ден и за празник на заслужилите българи, към които са причислени и учителите.

Да се запознаем по-отблизо с бележитите български просветители

Паисий Хилендарски

С делото на този монах, написал историята на народа ни, се дава началото на Българското Възраждане. Целта на „История славянобългарска“ е постигна – българският патриотизъм е запален и народът ни е пробуден макар и в условията на робство. Хората си спомнят предишните славни времена и придобиват увереност и самочувствие, че могат да се освободят от робското иго и да извоюват правото да станат свободен народ. До нас са стигнали думите на Паисий: “Българино, знай своя род и език!”, както и неговото дело, благодарение на което познаваме нашата история.

Софроний Врачански

Този велик просветител и съвременник на Паисий прави първи препис на „История славянобългарска“. Неговото дело е да разпространи историята, да просвети народа и да въведе новобългарския книжовен език. Той е известен и със своето житие, а крилатата мисъл, водила го през живота му, гласи, че човек може да се поднови единствено, ако душата му претърпи труд, теснота и скръб.

Васил Левски

Познат на малки и големи със своята саможертва и отдаденост за свободата на отечеството, Левски казва крилатите думи: „Ако спечеля, печеля за цял народ — ако загубя, губя само себе си.“, будещи гордост у всеки българин, винаги когато ги чуе.

Христо Ботев

Освен национален герой и революционер, Ботев е публицист и поет. Сред най-известните стихотворения на този от народните будители са „Елегия“, „Майце си“, „На прощаване“, „Хаджи Димитър“, „Хайдути“, „До моето първо либе“. Той описва смъртта на своя приятел и събрат в борбата за Освобождението на България в стихотворението си „Обесването на Васил Левски“. Въпреки че творчеството му не е голямо по обем, то съдейства за развитието на българската литература и бележи върха на Възрождението. Негова е и безсмъртната мисъл, добре позната на всички българи: „Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира…“.

Петър Берон

Д-р Берон е известен не само със създаването на първия по рода си книжен буквар, наречен „Рибен буквар“, но и с иновативния си подход в преподаването, с което образованието на децата и младежите в страната се променя по европейски модел. „Рибният буквар“ съдържа много поучения на доктора, сред които е и съветът никога да не лъжеш, който звучи по следния начин: “Ако излъжиш един път, не та вярват вторий път.”

Добри Чинтулов

Името на този бележит композитор е свързано с едни от най-обичаните български песни, които българите научават още от детството си. Той е създал песните: „Къде си вярна ти любов народна“, „Вятър ечи, балкан стене“, „Стани, стани, юнак балкански“ и други.

Много други бележити българи почитаме на 1-ви ноември и също могат да бъдат преброени към народните будители. Сред тях са основателят на първото българско светско училище Васил Априлов, братята патриоти и учители Димитър и Константин Миладинови, основателят на българския театър, писател-драматург и автор на известната пиеса „Криворазбраната цивилизация“ Добри Войников, свети Иван Рилски – монахът построил великолепния Рилски манастир и много други.

Как днес се празнува 1 ноември?

Денят на народните будители е отбелязван всяка година с тържествена церемония пред Президентството в София, когато почетният строй на Националната гвардейска част бива приет от президента на България. На този ден се издига националният трибагреник, след което се провежда специална среща между държавния глава и дейци на науката, общественици, ръководители на културни институции, хора, работещи в сферата на културата, изкуството и образованието.

В много библиотеки и галерии в страната на този ден са организирани специални изложби, посветени на народните будители, а малките деца участват в конкурси, целящи да предизвикат интереса им към този прекрасен български празник.

Интересни факти, свързани с Деня на народните будители

Интересно е да се отбележи, че римокатолическата църква и цяла Европа и Америка празнуват на 1 ноември празника Вси Светии. Православната църква в този ден почита чудотворците и лечителите Дамян и Козма, а веганите по цял свят празнуват своя Световен ден на веганството.