Обратно
12.5.2019

10 съвета как да пестим електроенергия

Автор:
Vivus.bg

Може би се чудите защо пък трябва да пестим електроенергия?Докато не осъзнаем истината, че всеки един от нас с потреблението си допринасяза глобалното затопляне и не направим нещо по въпроса, няма да можем да спремтази унищожителна тенденция. Добрата новина е, че всички ние можем да направимнещо, за да помогнем на природата около нас да просъществува. Независимо далимотивацията ви е тази или просто искате да намалите месечната си сметка заелектроенергия, тези 10 съвета ще ви помогнат да спестите ток.

Съвет №1: Как да пестим от отопление през зимата?

За да пестим електроенергия от отопление през зимата, тези съвети са насреща. Инвестирайте в отоплителни уреди, които съответстват на размера на помещението, в което ще ги ползвате. За затоплянето на малка по размери стая можете да използвате отоплителна печка тип „духалка“. Използвайте слънчевите лъчи през деня, които да затоплят по естествен начин стаята, като отваряте щорите или пердетата сутрин. Дръжте затворени вратите към студените стаи и помещения като бани, килери и перални помещения без естествена светлина. Това ще намали загубата на топлина със 75%. Изолирайте отвсякъде дома или апартамента си. Ако желаете да запазите топлината в помещението, изолирайте тавана, стените и пода.

Съвет №2: Как да пестим електроенергия по време на готвене?

Ако се чудите „как да пестим електроенергия“ повреме на готвене, ето няколко съвета:

  • Когато затопляте храната си, вместо стандартна печка използвайте микровълнова, тъй като тя пести 70% повече в сравнение с обикновената готварска печка.
  • Преценете какво количество вода ви е необходимо, за да сварите нещо и използвайте точното количество, за да спестите от енергията, необходима за нейното завиране.
  • За да пестите повече, винаги гответе с поставен върху тенджерата капак.
  • Преди да започнете да готвите замразена храна, я оставете няколко часа да се размрази напълно.
  • По-икономично ще ви излезе да приготвяте чай на електрически чайник, отколкото на котлон, тъй като тези чайници използват по-малко енергия.
  • Добре е да готвите в тенджера под налягане, тъй като тя съкращава с 50% разходите за енергия в сравнение със стандартните съдове.
  • Ако готвите нещо на фурната, помнете че при всяко отваряне на вратичката температурата ще спада с 20 градуса, затова ограничете броя и продължителността на отварянията до минимум.

Съвет № 3: Как да използваме икономично електрическите котлони?

За да пестим електроенергия, можем да изключвамекотлона 10 минути преди отстраняването на яденето от него. Остатъчнататемпература ще позволи на храната да се довари ефективно.

Винаги използвайте тенджера или тиган със здраводъно, когато готвите върху електрически котлон. Използвайте само напълно равнодъно без вдлъбнатини или неравности, тъй като те повишават консумацията наенергия с цели 50%. Заменете всички дефектни съдове за готвене с нови и повъзможност ги съобразете с размерите на котлона.

Съвет №4: Как да пестим електроенергия при съхранение на храната вхладилника?

За да пестим електроенергия от хладилника, настройкатана терморегулатора му трябва да бъде на температура между 3 °C и 4 °C.Оптималната температура на фризера трябва да е от -15 °C до -18 °C. Когато енеобходимо, размразявайте фризера, защото по този начин се ограничаваизтичането на студен въздух, а животът на уреда се удължава. Преместетехладилника и фризера на място, което не е на пряка слънчева светлина.

Съвет №5: Как да спестите енергия от климатика?

Има няколко лесни трика, когато искаме да пестим електроенергия от климатика си. Съвременната инверторна технология ви позволява да охлаждате или отоплявате дома си според сезона, без да се налага да плащате надути сметки за ток. Ако желаете да инвестирате в такъв климатик, изберете енергийно-ефективен клас А+++, който се състои от хиперинверторни климатици. В сравнение с останалите видове, тези климатици спестяват до 75% електричество. Такива климатици успешно заместват и останалите уреди за отопление, като многократно ги превъзхождат в икономичност.

За да постигнете максимални резултати исъщевременно да се радвате на ниски сметки за ток, трябва да настроите правилноклиматика и да поддържате филтрите му чисти. Натрупването на замърсяване по тяхне само ще навреди на здравето ви, но и ще намали мощността на климатика.Филтрите трябва да се почистват поне веднъж годишно.

Всяко понижаване на температурата в стаята с единградус намалява разхода на електричество с 6%, затова регулирайте температуратав разумни граници според времето навън.

Съвет №6: Как да спестите енергия от бойлера?

За да настроите степента на нагряване на водатаспоред вашите нужди, използвайте термостата. Ако ще използвате само част отнагрятата вода, не е необходимо да загрявате целия бойлер. За да пестим електроенергияза затопляне с 15%, можем да поставим термостата на 55 градуса.

Вместо да включвате бойлера денем, използвайтенощната тарифа, която е на половината на дневната. Съвременните бойлериспокойно успяват да съхранят загрятата вода за 12 часа, тъй като притежаватдостатъчно добра изолация. Когато включвате през нощта бойлера, можете даизползвате таймер, който да го изключва след определен период от времеавтоматично.

Съвет №7: Как да пестим електроенергия, когато използваме компютри?

Ако ставате от компютъра за повече от 20 минути,стартирайте режим Sleep или поне изгасяйте екрана, за да не хаби ток, докато севърнете. В режим Sleep можем да пестим електроенергия до 80% от компютрите. Акоползвате ноутбук вместо компютър, ще спестявате цели 90%.

Съвет №8: Как да пестим от осветление?

Не трябва да забравяме винаги да гасим лампите при излизане от стаите, за да пестим електроенергия. Вместо стандартните електрически крушки, използвайте енергоспестяващи, които харчат със 75% по-малко електричество.

Начини за пестене на електроенергия

Съвет №9: Как да пестим електроенергия при използването на съдомиялнамашина?

За да спестите електричество при ползването на съдомиялнамашина, избирайте икономичен режим на работа и я изключвайте, преди да преминекъм режим на сушене на съдовете. Изваждайте приборите и съдовете да изсъхнат навъздух, вместо да харчите ток за тяхното изсушаване. Можем да изплаквамечиниите със студена вода, преди да ги сложим в съдомиялната машина, което същоще спомогне да пестим електроенергия.

Съвет № 10: Допълнителни съвети за пестене на електричество

За да пестим електроенергия, е добре да изключвамеот мрежата уредите, които не използваме всеки ден, тъй като дори и тогава теимат разход на енергия заради режим Готовност.

Когато не сте у дома, изключвайте всичко. Това несамо ще ви спести разходи за ток, но и опасност от възпламеняване и пожар.

Вадете зарядните устройства от електрическатамрежа, когато изключите устройствата, които зареждате.

За по-нисък разход на електроенергия във входа наблока използвайте лампи с датчици за движение.

С всички тези съвети от една страна ще намалите сметките си, а от друга – ще спомогнете на природата, спестявайки й излишно потребление на ресурсите й.

Още по темата