Обратно
22.6.2020

Какво следва, ако не плащаме кредита си?

Автор:
Vivus.bg

Бързите кредити навлязоха на финансовите пазари и придобиха популярност сред обществото. В България през изминалите 10 години те дори задминаха в някои отношения и стандартните банкови заеми. Тяхната популярност се основава най-вече на облекчените нормативни изисквания и бумащини в процеса на кандидатстване. Това означава, че тегленето на кредит вече не е толкова трудно и не е съпроводено с хиляди изисквания и подписи на хартиени документи. Често търсещите финансови средства са в състояние да получат парите в рамките на няколко минути. Дотук добре. На нека да погледнем и от обратната страна на медала. Какво ще се случи, ако поради някаква причина не сме в състояние да изплатим отпуснатите средства и не плащаме кредита си?

Всички знаем, че „безплатен обяд няма“ и това важи особено за финансовите институции. Те работят с пари и стоката им е книжни купюри, с които “въртят” своя бизнес. Банките и кредитните бюра обезпечават законово финансовата си политика така, че да не губят въпреки рисковия характер на дейността си. Възникват, разбира се, случаи с неплащане на кредит или закъснение на вноска, които правят събираемостта на парите несигурна за кредитора.

Какви последствия могат да възникнат, ако не плащаме кредита си?

Ако не плащаме кредита си, не бихме могли да избегнем утежняващите обстоятелства, заложени в подписания от нас договор. При неплащане на задълженията някои хора предпочитат да спрат комуникациите си с банката поради факта, че телефонните им обаждания повишават кръвното им налягане. Дали така обаче ще подобрят крайното си състояние?

Това да не плащаме кредита, не е желан вариант за нито една от страните по договора

Имайте предвид, че кредиторът има желание да събере сумата по отпуснатите средства, а вие сте субектът, който би могъл да я заплати. Така че кредиторът има интерес да ви подпомогне в процеса на изплащане на дълга по различни начини. Не се страхувайте да обсъдите новата ситуация с него и е възможно да излезете с някакво решение, което ще ви бъде от полза. Може дори да успеете да се договорите с него за някакъв нов рефинансиращ заем с по-облекчени условия за изплащане.

Какво представлява така наречената наказателна  лихва, която се трупа, ако не плащаме кредита си?

Много от небанковите институции, които предлагат бързи кредити, налагат наказателна лихва при просрочие в погасяването на вноските. Възможно е размерът на тази наказателна лихва да надвишава размера на лихвата по заема. Това е причина хората да изпаднат в неблагоприятна ситуация с набъбваща сума за изплащане.

Трябва да подходим отговорно

За да избегнем налагането на наказателна лихва, отговорно и внимателно трябва да се запознаем с условията за връщането на дълга, преди да подпишем договор. Това е от голямо значение за нас. То ще ни помогне да осъзнаем риска, който поемаме и да избегнем неприятно големите дължими суми при евентуално забавяне или ако не плащаме кредита си. Може би най-голяма вероятност да се стигне до невъзможност за изплащане на кредита има при хора, които необмислено, безотговорно и “на бърза ръка” теглят кредит. Бъдете внимателни, защото другите възможни последици, които ще утежнят живота ви, могат да са запор върху заплатата, намесване на частен съдия изпълнител и запориране на имуществото.

Какво можем да направим, ако вече сме изпаднали в такова положение?

Този труден момент може да ни стресира и да ни попречи да вземем най-доброто решение в новата ситуация. Не бива да се отчайваме и да губим сила на духа. Вариантите за излизане от кризата са много, но тук ще споменем някои от тях.

1. Можем да потърсим приятел за помощ в този кризисен за нас момент

Това не е лесно, защото рискуваме да загубим този приятел в бъдеще. От друга страна нашето положение изисква критични мерки за справяне с проблема, така че това може да бъде най-доброто решение. Роднините също могат да ни помогнат. Може да разпределим помощта между близки хора, за да не натоварваме един човек с голяма сума пари.

2. Можем да се скрием от кредитора и да не плащаме кредита си

Това обаче няма да ни помогне, а тъкмо обратното. Законът не е на наша страна в този случай и рано или късно ще получим набъбналите си задължения в писмен вид от съдия изпълнител. По-добре е да водим диалог с нашия кредитор, дори и това да ни коства много понякога. Все пак решението да теглим пари от него си е било наше!

3. Можем да потърсим алтернатива

Както вече бе споменато, по-добре е да влезем в преговори с кредитора и да потърсим начин за рефинансиране, отлагане, предоговаряне или нещо, които кредитната къща може да ни предложи вместо да не плащаме кредита. Ако стигнем до следващата стъпка, в която кредиторът предяви иск към нас, ще имаме възможност да говорим само със съдия изпълнител.

4. Друг вариант е да намерим друг финансов кредитор, който да се намеси в нашия случай

Ако намерим такъв, което вероятно ще бъде трудно, можем да получим заем, с който да погасим цялата стара сума. Ако вече имаме лошо ЦРК, няма да можем да се възползваме от тази опция. Ако все пак успеем да погасим задълженията си към стария кредитор, ще възникне задължение към новия. За да има смисъл от всичко това обаче, е необходимо условията по новия заем да са по-добри. Така пак ще изплащаме дълг, но ще избегнем наказателните лихви на стария кредитор и дори може да плащаме по-нисък лихвен процент от предния.

5. Можем да продаваме

Имам опцията да продаваме вещи, имоти, МПС или друго с цел да погасим заема с получените пари. Това не звучи много привлекателно като идея, но донякъде описва реално положението, в което попада длъжникът. Ако ние не го направим и не успеем по друг начин да погасим дълга, колекторите ще продадат нашето имущество на търг при по-ниски цени, така че в края можете да загубим още по-голяма сума.

Не бива все пак отрицателният заряд в предупрежденията и съветите да ви действат демотивиращо. Тази статия по-скоро ви предлага начини да се справите с новата ситуация. Ако всичко това ви се струва много трудно и стресиращо, може би най-добрата алтернатива е да потърсите съвета на експерт.

Още по темата