Обратно
11.4.2022

Как да погася няколко бързи кредита?

Автор:
Vivus.bg

Нуждата от пари може да ни принуди да потърсим най-бързия начин да се снабдим със средства. Фирмите за бързи кредити наистина могат да помогнат много в това отношение, но понякога възникват допълнителни финансови „дупки за запълване“, за които може да се наложи повторно обръщане към кредитор. Вземането на много бързи кредити наведнъж е практика, която може да доведе до затруднения в погасяването им и нужда от допълнително финансиране. Веднъж получили средствата от няколко бързи кредита, се обвързвате със задължението да ги върнете. Именно затова ще ви споменем няколко добри съвета и препоръки как може да направите това.

Свръхзадлъжнялост след теглене на няколко бързи кредита - има ли изход?

Това не е измислен сценарий на поредната медийна изява. Много хора се принуждават да изтеглят кредити от различни източници, тъй като старите кредитори може да откажат повторно финансиране. Практиката по погасяване на няколко заема е трудна и се изисква стабилно месечно възнаграждение, за да се справите с разходите. Но дори и да имате такова, винаги може да се случи нещо непредвидимо. Ситуацията може да стане още по-неприятна, ако не изплатите вноските си в срок и кредиторите ви начислят наказателни лихви за закъснението. Някои хора се отчайват напълно и решават да спрат изцяло да изплащат своите задължения, виждайки се в абсолютна финансова криза. Но не това е решението. Защото с постоянство, дисциплина и добро финансово планиране всеки дълг може да бъде изчистен.

Защо натрупваме неплатени заеми след теглене на няколко бързи кредита?

Кредитите, от една страна, могат да направят живота ни по-лесен и удобен, без да е необходимо да чакаме с години, за да купим необходимата техника или автомобил. От друга страна обаче, те са тежест, от която всеки иска по-бързо да се освободи. За мнозина единственият начин да изплатят сегашните си дългове е, като ги рефинансират с години и по този начин продължават нескончаемо процеса на задлъжнялост. По-добре би било кредитът да се изплати с налични пари, но не всеки разполага с такива. Възможно е високият стандарт на живот, който някои хора поддържат, да е стимул да теглят много бързи кредити и пари назаем от различни институции, което нарушава нормалния им ритъм на живот. Всички тези причини са примери защо може да се стигне до положение, в което са натрупани няколко неплатени заема.

Висок стандарт с теглене на няколко бързи кредита или нормален стандарт и спокойствие без кредити?

Важен момент е да подредите приоритетите в живота си така, че да взимате правилни избори. В случай че държите на стандарта си, но сте задлъжнели с много бързи кредити и не успявате с изплащането им, може би не е лоша идея да се разделите с някой любим предмет, автомобил, техника или дори имот, за да погасите задълженията си и да излезете от омагьосания кръг. Не забравяйте, че ако не го направите вие, това е начинът, по който съдия изпълнителите набавят средства от длъжниците по принцип, ако сте стигне дотам - разпродажба на движимо и недвижимо тяхно имущество на търг. Не е лесно да се вземе подобно решение, но това е една от последните стъпки, които могат да ви помогнат в намирането на средства извън средите на кредиторите.

За много хора обаче кредитите не са инструмент за постигане на висок стандарт, а средство за оцеляване в тежък житейски момент. В такъв случай по-трудно може да се намери какво да бъде продадено, за да се изплати дългът. Затова препоръката тук е да потърсите допълнителни източници на приходи, докато изплатите дълговете си.

Как да погася няколко бързи кредита?

Това не може да стане изведнъж, освен ако не получите свежи пари от някакъв източник, които да използвате за целта. Има специализирани заеми, които се отпускат за консолидиране на кредити, отпуснати от различни кредиторски фирми. Това са заемите за рефинансиране, които могат да обединят всичките ви задължения в един нов общ заем. Такава възможност се предлага от банките и от някои фирми за бързи кредити. Трябва обаче да внимавате дали условията по договора за рефинансиране са по-добри от тези, при които погасявате в момента. Невинаги може да намерите кредитор, който да се отзове на нуждата ви или който да ви предложи по-добри условия, затова по-долу ви предлагаме няколко съвета, различни от рефинансирането, които биха могли да ви помогнат да стабилизирате финансовото си положение.

Надпис на хартия, гласящ как да погася няколко бързи кредита

Дайте недвижим имот под наем

Дайте под наем недвижим имот, който не използвате. Или пък отдайте такъв, който използвате и отидете да живеете при ваш роднина за известно време. Може да имате гараж или свободна стая за студенти – чрез тях също можете да си докарате малко финансови средства. Всеки допълнителен приход, докато имате няколко бързи кредита за изплащане, би вил бил много ценен, така че направете необходимите стъпки. Освен това залежалите земи на вашите родители, които евентуално може да дадете под аренда, биха подпомогнали още малко в тази ситуация.

Сезонни и допълнителни доходи

Ако живеете в туристическа дестинация, която предлага опция да си докарате още средства чрез конкретна активност, можете да работите допълнително. Или пък можете да се включите към временни земеделски проекти, които предлагат частична заетост, ако живеете във вътрешността на страната. Някои видове надомна работа също могат да ви бъдат от помощ в такава ситуация, както и гледането на деца след работа за по няколко часа на ден. Добре ще бъде да потърсите допълнителна работа, но все пак не е препоръчително да се претоварвате до крайна степен, защото здравето все пак е най-важно.

Преустановете тегленето на нови заеми

За да се озовете на чисто, със сигурност в един момент трябва да спрете с тегленето на нови заеми. Или поне трябва да успеете да изплатите тези няколко бързи кредита, натрупани досега. Не мислете, че всеки нов заем облекчава положението ви. Напротив, той го утежнява. Може да изтеглите от кредитната си карта сума, с която да платите стар дълг, но така отваряте нов, който може да е при по-лоши условия за погасяване. Насочете вниманието си към намирането на средства, с които да изплатите дълговете си, а тегленото на кредити оставете за по-нататък в бъдещето, когато ще бъдете в по-стабилно финансово състояние от сегашното.

Потърсете съвет от специализирана фирма за консултация

Финансовите консултанти може да работят в банки или да са към отделни независими компании, които съветват инвеститорите, кредиторите и потребителите относно различни финансови въпроси. Много хора се обръщат към тях с въпроса: “Имам много бързи кредити. Какво може да се направи, за да приключа с тях по-скоро?”. Понякога отговорите може да не са толкова прости и професионалната помощ може да е наложителна. Има и по-сложни юридически казуси, които също е добре да бъдат споделени със специалист. Възможно е решението на проблемите ви да е по-лесно, отколкото предполагате, затова можете да опитате и този вариант.

Още по темата