Обратно
22.1.2019

Кредит срещу лична карта

Автор:
Vivus.bg

Кредит. Обикновено искането за подобен род финансова услуга се свързва с попълването на купища документи и предоставянето на какви ли не бележки и декларации. Всъщност с развитието на технологиите и конкуренцията на пазара, а най-вече за улеснение на потребителите и привличането на все по-нови групи от хора, вече се отпуска и кредит срещу лична карта. Да, само срещу данните от личната карта.  В много случаи това е особено удобно, най-вече когато става дума за спешна нужда от пари.

Кога тегленето на кредит срещу лична карта е добър вариант?

За много хора битовите сметки, особено в разгара на сезона, се оказват непосилни и много трудни за плащане. Разбира се, има и много други поводи, които може да ви накарат да потърсите финансиране. Например искате да зарадвате семейството си или пък приятелите си, които имат повод, със скъп и специален подарък, но не сте го планирали достатъчно рано и не ви достигат средства. Много хора търсят допълнителни средства, за да подарят на семейството си почивка на море през лятото, за която така или иначе отново не достигат пари. Или искате да отидете на море, планирали сте отпуската си, но супер изгодната оферта идва, точно когато нямате пари да я платите.

Е, тук влизат и традиционните вече случаи, които изненадват изключително неприятно. Това са счупени домакински уреди, без които няма как да се справите с гответе, чистене, пране и т.н. А да не забравяме и ремонта на автомобила, който винаги трябва да бъде в изправност.

Как се кандидатства за кредит срещу лична карта?

Обикновено такъв тип финансови продукти се отпускат от фирмите за бързи заеми. Банките също все по-често предлагат на потребителите си подобни услуги. Заем само срещу лична карта е напълно достъпна услуга, която клиентите могат да ползват, дори стоейки си на топличко на дивана вкъщи. Как става?

Кандидатстване в избраната компания

Апликационната форма обикновено се попълва буквално за минути. Необходимо е само да се дадат точните имена и данните от личната карта като нейния номер, датата и мястото на издаване и ЕГН-то. Това за повечето компании е достатъчно, за да получат достъп до друга информация за искателя в регистрите на държавните институции и в Централен кредитен регистър.

Оформяне на финансовите параметри на искането – сума и време за погасяване

Обикновено това става на сайта на компанията, която предоставя този кредит срещу лична карта. Калкулаторите са така нагласени, че да ви показват каква сума ще платите, ако например изберете 300 лв. и имате опцията да плащате наведнъж на една избрана падежна дата или да погасявате на вноски – например 2, 3 и т.н. Обикновено сумата на лихвата е сметната в лева според периода и така получавате стойността на цялата вноска в цифри – дължимата месечна сума + лихвата. Така става ясно още преди кандидатстване каква ще бъде вноската на месец. И така ще може по-лесно да си направите сметка как тази сума ще се вмести в минусите на бюджета ви.

Отговор на заявката

На база на събраните данни клиентът получава или не одобрение и има парите в сметката си или по друг посочен от него начин. Компаниите обикновено предлагат различни начини за получаване, така че изберете този, който би ви бил най-удобен. Кредит срещу лична карта може да се получи и от хора, които не са на трудов договор – например жени в майчинство или студенти.

Нужно ли е посещение на офис?

Не е нужно да се посещава офис на компанията, освен ако самият клиент не е избрал да отиде на място и да кандидатства чрез филиал за обслужване на избрания доставчик на кредита. Някои компании за бързи кредити отпускат средствата, без да се налага директно да видят искателя. Други имат такова изискване – въпрос на политика на фирмата.

За какво да внимавате при кандидатстване за кредит срещу лична карта?

Личните данни в интернет винаги трябва да бъдат защитени. Компаниите за бързи заеми обикновено използват различни системи за шифроване на данните, така че когато търсите пари на заем под формата на кредит срещу лична карта и то онлайн, да сте сигурни, че никой няма да види номера на картата ви или други данни. Ето и на какво още да обърнете внимание:

Дали сайтът има сертификат

Личната ви карта съдържа основната информация, която ви идентифицира пред всички държавни органи в страната. Данните от нея могат много лесно да се използват за злоупотреби от различен характер. Когато кандидатствате или оперирате онлайн с различни средства, трябва да видите дали сайтът има защита и сертификат за сигурност. Това е защита, която повечето сайтове поставят, за да предпазят себе си и клиентите си от злонамерени атаки.

Нужда от поръчител

Освен лична карта, за да получите кредита, може да трябва да осигурите и поръчител. Да, може да има и подобен момент, така че четете внимателно.

Преддоговорна информация

Обикновено при онлайн заемите преддоговорната информация е налична на сайта на кредитора. Запознайте се с нея и вижте дали няма допълнителни такси или оскъпяване и ако има, при какви условия се включват – например за по-бързо усвояване или получаване на отговор.

Програми за лоялни клиенти

Някои сайтове имат специални промоционални условия или пък опция с намаляваща лихва или подобни практики за лоялните си потребители. Ето защо може да получите преференциални условия, ако сте клиент на една и съща компания.

Тегленето на кредит срещу лична карта обикновено е много изгоден начин за получаване на спешни средства без излишни формалности. Въпреки това е напълно задължително да подходите към него отговорно и сериозно – както към всеки друг заем.

Кредит срещу лична карта от Vivus

Vivus също предлага опцията на своите потребители да получат кредит срещу лична карта. Кандидатстването отнема броени минути и се осъществява на уебсайта. За първи заем може да се изтеглят от 50 до 600 лв. Срокът за връщане може да е между 5 и 30 дни. А предимство при теглене на първи кредит от Vivus е това, че той е без никаква лихва. Колкото вземе клиентът за своя първи заем, толкова трябва и да върне в рамките на избрания от него срок. Процедурата е максимално улеснена. А получаването на парите може да стане по лична банкова сметка или на каса на EasyPay.

Още по темата