Обратно
2.2.2020

Съвети при плащане в интернет с кредитна или дебитна карта

Автор:
Vivus.bg

Ако преди десетилетие се водеха спорове, дебати и проучвания за това кой се възползва от плащане в интернет, то сега това вече е нещо напълно нормално и изключително разпространено. Почти всички пазаруват онлайн, като плюсовете за това са многобройни: удобство, гаранция, промоции, отстъпки. Не бива обаче да пазаруваме, без да предприемем съответните мерки за безопасността на нашите данни и за защитата на банковата ни сметка.

При плащане в интернет използвайте безопасна мрежа

При разплащане онлайн абсолютно избягвайте публичните мрежи – например тези в мола или кафенетата и особено тези, за които не си изисква парола. Когато правите плащане в интернет, вие въвеждате данни за вашата дебитна карта или кредитна карта, а със сигурност не искате тези данни да попаднат в ръцете на недоброжелателни лица. Пробив на публична безжична мрежа е детска игра за повечето хакери, така че разчитайте единствено на домашната си мрежа, защитена с надеждна парола.

Плащане в интернет е добре да се прави, пазарувайки от популярни сайтове

Избягвайте слабо известните и малки сайтове, които чувате за първи път. Не се подвеждайте по промоциите им. Добрите сайтове са известни на всички и са добре защитени от гледна точка киберсигурност срещу интернет измами при плащане онлайн. Освен това те предлагат добри условия за възстановяване на покупката ви. Дори един непопулярен сайт наистина да има работещата система за покупки, той най-вероятно няма да е защитен от хакерски атаки и данни за кредитната ви карта могат да бъдат откраднати при плащане в интернет.

Обезопасете акаунтите си

Когато се разплащате онлайн през определен сайт, ще трябва да си създадете акаунт, който да регистрира покупката. Тук трябва да се придържате към едно от златните правила за защита на лични данни в интернет: не използвайте парола, с която влизате и на друг свой акаунт.

Съвети при плащане в интернет

Класическият пример за невнимателно отношение към данните е използването на една и съща парола и за пощата ви, и за новосъздадения акаунт. Ако направите това и някой пробие паролата ви в единия от двата акаунта, той автоматично има достъп и до другия. Не искате това да се случва.

И още съвети

Освен това за регистрация на акаунт при плащане в интернет не използвайте банални, лесни и кратки пароли. Забравете за рождени дни, имена на близки и домашни животни. Всяка реално съществуваща дума в паролата считайте за вече разгадана от потенциалните хакери. Измислянето на сигурна парола не отнема много усилия, нито пък запомнянето й.

Избягвайте сензациите

„Супер коледни разпродажби!“, „Топ намаление!“, „Огромни отстъпки!“, „Купуваш едно, получаваш 3!“ и всякакви такива послания бързо привличат вниманието. Не е мъдро от първа ръка да се доверявате на сензациите, които изскачат като реклами по различните сайтове, които посещавате. Първо, това обикновено изобщо не са реални покупки, а просто опит за печелене на кликове. Второ, дори наистина да става дума за покупка, то сайтът, към който тя ще ви насочи, най-вероятно няма да се безопасен.

При плащане в интернет винаги първо четете условията

Когато откриете подходящ сайт, задължително се запознайте с основните условия за плащане онлайн през него. Какви са стъпките за разплащане? Какви са условията за възстановяване на сумата? Кога важи гаранцията за продукта? В какъв срок трябва да си получите стоката? Всичко това са ключови въпроси, с които е хубаво да сте наясно, преди да направите плащане в интернет и покупка. При доставката може да възникне объркване, повреждане на продукта и вие трябва да знаете кога и как може да си получите парите обратно или да поискате нов продукт.

Проверявайте си банковата сметка

Банките обикновено се отнасят доста отговорно към безопасността на вашите сметки и ако забележат подозрително плащане в интернет или други подозрителни транзакции, направени през вашите банкови карти, то те ги блокират.

Но все пак…

Това невинаги е факт обаче, затова е хубави да следите банковата си сметка и какви суми биват изтегляни през нея. Ако забележите нещо подозрително, особено ако става дума за онлайн покупка, то най-вероятно някой се е сдобил с информация за вашата кредитна карта и е намерил начин да заобиколи защитата й. В такъв случай незабавно съобщете на банката си за това и тя ще предприеме необходимите мерки за обезопасяването на сметката ви.

Включете си антивирусната програма

Или каквато защитна програма имате на съответното устройство. Това е надежден начин да блокирате нежелани опити за открадване на данни за вашата банкова карта или за вашата личност при онлайн плащане. Много антивирусни идват с вградени системи за неутрализиране на подобни опити, а също така ще ви защитават в редица други ситуации, когато сърфирате.

Споделете само толкова, колкото трябва

Има хора, които се увличат, когато създават профила си в някой сайт. Те описват в детайли имената си, адресите си, данните от банковата си карта, имейлите и какво ли още не. Не бъдете от тях.

Ще попитате “Защо?”

Киберпрестъпността е стигнала такива нива, че всеки сайт е подложен на опасност, ако не се защитава активно. Ако сайт за покупки бъде пробит, а вие имате там акаунт или просто правите плащане в интернет, то вашите данни са вече достъпни за хакерите. Ето защо споделете колкото се може по-малко за себе си и спете спокойно.

При плащане в интернет: кредитна карта > дебитна карта

Освен че предлага много повече възможности за онлайн пазаруване, кредитната карта като цяло е много по-защитена в този сценарий. Ако имате такава възможност, използвайте кредитната си карта за покупки.

Не съхранявайте данните

Ако вашият браузър или устройство съхранява вашата парола и/или потребителско име за вход в акаунта, през който правите онлайн плащания, то изключете тази функция. Много по-безопасно е ръчно да въвеждате тези данни, вместо да ги съхранява браузърът ви, където могат да бъдат откраднати.

Ако по същия начин заради запомнените ваши данни автоматично при плащане онлайн се попълват полетата с чувствителна информация, най-вече информация за банкови карти, то задължително я изтрийте и не я съхранявайте. Много по-добре е да изгубите няколко секунди в ръчно въвеждане и да пазарувате спокойно, отколкото да се случи неприятност, заради която да съжалявате после.

Дори да е изключително удобно, едно плащане в интернет носи своите рискове, към които трябва да се отнесете сериозно. Вашите кредитна и дебитна карта са лесна плячка за хакери, ако не се погрижите за тяхната безопасност по време на иначе така приятното занимание за вашето свободно време – пазаруването.

Още по темата