Обратно
13.1.2021

Защо не трябва да взимаме кредити от частни лица?

Автор:
Vivus.bg

Нуждата от средства винаги е била основна за човека. Всеки ден трябва да си набавяме необходимите храна, вода, подслон и много други блага, поддържащи живота и благосъстоянието ни. Освен нещата от първа необходимост, възникват и второстепенни нужди, които невинаги сме способни да задоволим. Здравето също може да бъде решаващ фактор да изпитаме спешна нужда от средства. Хората със здравословни проблеми често изпадат в паника и поради този натиск може да вземат неразумно и прибързано решение. При търсенето на кредити обикновено се насочваме към банки, познати или приятели, но освен тези възможности съществуват и редица други начини да получим заема, от който се нуждаем. Такава алтернатива, която НЕ буди особено доверие в обществото, е взимането на кредити от частни лица или т.нар. лихварство.

Безопасни ли са тези кредити от частни лица?

Повечето от нас биха предпочели да изтеглят заем чрез банки, финансови къщи, от приятели, от кредитна карта или дори от заложната къща. Лихварството обаче е съществувало много отдавна и този начин на забогатяване е „стар като света“. То привлича нуждаещите се от пари с това, че те винаги могат да се обърнат за помощ към лихварите, дори и да не са били изрядни платци към официалните кредитни институции. Лихварите няма да ви задават въпроси, с които да проучат дали имате лошо ЦКР или да поискат трудов договор, за да удостоверите месечните си приходи.

Обикновено срещите за взимане на кредити от частни лица, протичат в някое тъмно заведение в компанията на яки мъже, които са гаранцията, че ще върнете сумата в определения от лихваря срок. Друг начин да се свържете с тях е по телефона или на техния интернет сайт и това е достатъчно, за да получите желаната сума. Често такива сайтове се използват от измамници, които предлагат посредничество за отпускане на банков заем. Това завършва с превеждане на определена сума за “услугата” на мнимия посредник, който след това изчезва „без следа“.

Може да получите дребна или дори по-висока сума, за да покриете своя спешна нужда, но дали това няма да е сериозна грешка? Не е ли по-безопасно да потърсите друг метод за кредитиране на възникналата необходимост? Преди да вземете някакво решение, е добре да се осведомите за евентуалните проблеми, на които може да се натъкнете, ако предприемете тази стъпка.

Какви са опасностите, свързани с взимането на кредити от частни лица, отпускащи такива?

Опасностите са много, но дори и споменаването на само една от тях е достатъчно. Здравето и животът ви се излагат на много голяма опасност, ако протегнете ръка към тези организации. Понякога това са фирми, които нямат регистрация в БНБ и не можете да търсите съдебна отговорност за финансовите взаимоотношения с тях. Много често те не предлагат никакъв договор и по този начин нямате възможност да се запознаете с условията, които съпътстват вашите финансови отношения.

Един от начините, по които лихварите отпускат средства, е предварително да прехвърлите пред нотариус недвижим имот на тяхно име. Често нотариусите, които извършват подобни услуги, са хора, свързани по някакъв начин с лихваря. След това получавате сумата, но в такива случаи лихварят продава имота на длъжника още на следващия ден и той вече няма възможност да си го върне обратно. Понякога длъжникът връща обратно имота си, но след като е върнал огромна сума на кредитора. Затова взимането на кредити от частни лица се свързва винаги с престъпни организации, които може да навредят не само на финансовото ви състояние, но и да заплашат здравето и живота ви.

Лицата, занимаващи се с тази практика, обикновено попадат под ударите на закона и не са регламентирани финансови контрагенти. Това ги прави недосегаеми, защото в нашата страна съдебната система не работи по начин, характерен за много от останалите развити страни. Много от техните жертви в България не се обръщат за помощ към органите на реда поради страх от саморазправа или ако вече са се обърнали, са оттеглили жалбата си след получена заплаха от лихваря.

Всеки длъжник, който се чувства онеправдан, заплашен или насилван по някакъв начин от кредиторите си или свързани с тях лица, може да заведе дело или да пусне жалба в прокуратурата. Това ще отвори пътя за държавните органи да извършат необходимите проверки спрямо фирмата на некоректния кредитор.

Как да различим нелоялните частни лица от надеждните финансови институции?

Обществото възлага най-голямо доверие в банките, като след тях по доверие се нареждат кредитните къщи. Всички лицензирани финансови институции предлагат задължително договор, в който ясно и точно се разкриват условията, по които се отпускат средствата. Този договор задължава и подвежда под отговорност и двете страни. Клиентът разбира какви са сроковете, лихвите и задълженията му и може да прецени начините за погасяване на дълга. Освен това при неправомерни действия срещу него, платецът може да потърси помощ от държавните институции срещу кредитора, без да бъде заплашван или да претърпи физическа саморазправа.

За разлика от взимането на кредити от частни лица, при изготвянето на договора лоялните кредитори ще ви предоставят ясни клаузи, които ще можете да прочетете, преди да подпишете. Не бива да се подписвате под недовършени договори, които впоследствие могат да бъдат дописвани. Това крие голям риск от изнудване по правен път. Не бива да се доверявате на хора, които прилагат подобни практики. Не можете да гласувате подобно безрезервно доверие на хора, с които ще имате сериозни финансови ангажименти.

Какво да правите, ако вече сте попаднали в тази клопка?

Единствената ви надежда „авантюра“ с взимане на кредити от частни лица да приключи успешно, е да върнете парите, дори и това да е многократно повече от взетата сума. Учудващо е, че въпреки че лихвите на лихварите могат да достигнат 20% на седмична база, все пак се намират хора, които прибягват до техните услуги. Те развиват организации, подобни на престъпни групи, които насилват и изнудват клиентите си. Такива фирми представляват интерес за разследващите държавни органи. Ние ви насърчаваме силно да не прибягвате до такъв тип услуги.

Още по темата