Обратно
31.12.2019

Каква е разликата между кредитна карта и дебитна карта?

Автор:
Vivus.bg

В наши дни на практика почти всеки използва банкова карта за теглене на заплатата си, а много от вас я използват и за редица други операции – плащане в супермаркети, ресторанти, онлайн пазаруване, влогове. Двата основни типа карти, с които боравите, са кредитна карта и дебитна карта. Двете имат свои предимства и недостатъци, а също така са удобно и полезни в различни ситуации.

Дебитна карта

За повечето от вас именно това ще е основната карта, с която ще работите. Тя е добре позната и в 21-ви век почти всеки може да работи с нея. Тук получавате заплатата си, с нея теглите от спестяванията си, плащате сметките си, от време на време си купувате нещо по-скъпо, а понякога и пазарувате в сайтове като Amazon например. Наличието на дебитна карта е задължително при повечето работни места.

Кредитна карта

Кредитната карта е относително позната на потребителите. Тя не е задължителна, но е финансов инструмент, който ви позволява свобода на пазаруването и спокойствие, получаване на пари при спешна нужда. Тя предлага много повече възможности от една дебитна карта. Кредитната карта, като правило, е най-сигурното разплащателно средство в чужбина, най-вече защото се приема почти навсякъде. Когато пазарувате с кредитна карта, вие на практика теглите кредит от банката.

Такса за поддръжка на кредитна и дебитна карта

При дебитна карта заплащате ежемесечна такса за нейната поддръжка. Сумата не е висока и обикновено не надвишава 2 лева на месец. Това трябва да е напълно постижимо за повечето потребители и обикновено не се стига до ситуации, в които именно тази такса да е проблематична. При теглене на пари от банкомат с нея обикновено ви се начислява минимална такса, а ако теглите от банкомат на банката, която е издала карта, обикновено е безплатно.

Кредитната карта обикновено има малко по-висока такса за поддръжка. Освен това таксата може да бъде събирана годишно или месечно. Годишната сума варира между 30 и 100 лева, което означава между 2,50 и 8 лева на месец. Тази сума изключително зависи от банката, която обслужва кредитната карта, както и от какъв клас е картата. Кредитна карта с максимално възможности може да достигне 100 лева на месец за поддръжка.

Възможности при ползване на кредитна и дебитна карта

Именно по този параграф кредитната карта ще задмине възможностите на дебитната. С дебитна карта може да теглите пари от банковата си сметка, от заплатата си, а също така ще ви служи за разплащане на ПОС терминал в супермаркети, магазини, институции и други учреждения. Освен това може да правите покупки онлайн и да теглите от банкомат в чужбина. С дебитна карта вие имате достъп само до сумата, която имате на банковата си сметка.

Основното предимство

Уловката е там, че много онлайн магазини не допускат използването на дебитна карта. Някои банкомати в чужбина също могат да отхвърлят картата ви, а този риск се увеличава многократно на места като ресторанти и други заведения за развлечения. Може да се окажете в ситуация, където теглене на пари е невъзможно. Именно тук идва кредитната карта – нейните възможности а приори са много повече, а по-високият клас кредитни карти, които са достъпни за клиентите на банките, още повече разширяват достъпа ви. Освен това една кредитна карта може да е добър приятел при спешна нужда от финансови средства, когато искате да си купите нещо, но има просто прекалено много време до заплата.

Одобрение за ползване на кредитна и дебитна карта

На практика всеки, който получава заплата и изяви желание да я получава в определена банка, може да си направи дебитна карта. Необходимо е просто да попълните някои документи и вашата дебитна карта скоро ще бъде готова.

При кредитната карта обаче има нужда от специално одобрение, като този процес се улеснява, ако вече имате сметка и редовни доходи, обслужвани от определената банка.

Овърдрафт или кредитна карта?

Логичен е въпросът защо да си правите кредитна карта, след като може да използвате услугата овърдрафт чрез дебитната си карта. Работата е там, че двата инструмента имат своите плюсове и минуси и са подходящи за различни нужди, въпреки че на пръв поглед изглеждат еднакви.

Овърдрафтът е услуга, която позволява получаване на пари, когато работната заплата вече е свършила или пък все още не е дошла. Имате нужда от финансови средства за плащане на сметки? Овърдрафтът е насреща – изтегля се нужната сума и при превода на заплатата ви, сумата се удържа автоматично. Трябва да се има предвид също, че овърдрафтът изисква такса за одобрение, но като цяло е с по-ниски лихва от кредитната карта. Тъй като обаче овърдрафтът е обвързан с вашата дебитна карта, той идва и с нейните недостатъци пред кредитната карта. Не може да разчитате на овърдрафт за разплащане в чужбина, например.

Кредитната карта има т. нар. гратисен период. Ако върнете заетите финансови средства в рамките на този гратисен период, не дължите лихва на банката. Гратисният период варира между 1 и 2 месеца в зависимост от банката. Именно гратисният период и вече изброените множество възможности на кредитната карти са нещата, които могат да компенсират по-високата лихва на кредитната карта.

Основни разлики

Ако сте активен потребител, най-вероятно ще използвате и двете карти. Вашата дебитна карта ще остане основната ви карта, докато сте в града си и изпълнявате основните си задължения – разплащане в магазините, просто теглене на пари, плащане на сметките, от време на време ще я използвате и за онлайн пазаруване.

Кредитната карта ще си остане вашият приятел, който ще се познава в нужда. Ако закъсате и имате спешна нужда от получаване на пари, просто ще извадите кредитната си карта и ще разрешите проблемите си елегантно и бързо. Освен това, ако обичате да пътувате, то кредитната карта ще е винаги в портфейла ви.

Още по темата